IMG_4206-2-e1535729688307

AGUST ELI BJÖRGVINSSON

”Ingen ska ta enkla poäng av oss”

Till den här säsongen välkomnar vi en ny målvakt till herrlaget. Agust Eli Björgvinsson kommer närmast från FH Hafnarfjördur på Island och anslöt till IK Sävehof i mitten av juli. I Partille hoppas han ta nya kliv i sin utveckling samtidigt som han vill se ett hårt kämpande lag där alla spelare ska kunna lämna varje match med högt burna huvuden.

Den isländske landslagsmålvakten beskriver sin första tid i klubben som väldigt positiv och han trivs bra med sina nya lagkamrater.
– Det har varit väldigt bra, de första veckorna har varit väldigt roliga och välkomnande. Grabbarna i laget och alla runt omkring har varit väldigt vänliga och hjälpt mig att flytta in och gjort så att jag har lärt känna området. Det har varit bättre än vad jag kunnat hoppas, säger 23-åringen.

Vad fick dig att vilja ta klivet till Sävehof?
– Jag ville utmanas och komma till en ny miljö. Jag har alltid sett Sävehof som en bra klubb och det var väldigt lätt att säga ja när de kontaktade mig. Jag ville ta ett kliv uppåt och utmanas.
– Sävehof är en bra plattform för unga spelare att få visa upp sig och utvecklas. Det är en grym stämning i laget och arenan är väldigt bra, så jag ser det här som ett bra steg för mig.

Som målvakt beskriver han sig själv som snabb och explosiv med en viss smartness. Sitter man ner med Agust och pratar hans egna handbollskarriär är det oundvikligt att förstå att det här är en spelare som har ambitioner om att nå den yppersta världseliten.
– Jag ska försöka bli den bästa målvakten jag någonsin kan bli, som han själv uttrycker det.

Vad ser du som din största framgång i karriären hittills?
– Utan tvekan att jag kom med i det isländska EM-laget (2018). Jag hade satt som mål att vara med i landslaget i samband med OS i Rio 2016, men det var lite för ambitiöst. Istället kom jag fram till att sätta fler, mindre mål och satte EM i Kroatien som ett av dem, genom hårt arbete lyckades jag.
I turneringen kamperade han ihop med rutinerade Björgvin Pall Gustavsson på målvaktspositionen. Trots uttåg redan i gruppspelet och sporadiskt med speltid är det en upplevelse Agust tar med sig mycket ifrån.
– Även om jag inte fick spela så mycket så är jag stolt. Jag lärde mig mycket och landslaget är just nu i en fas där vi genomgår ett generationsskifte. Vi har många unga målvakter på väg upp på Island och jag ska fortsätta kämpa för att behålla min plats.

Trots att det är det isländska landslaget som gäller för den nye Sävehof-keepern, föddes han och tillbringade sina första år här i Sverige. Vi låter honom själv berätta om de tidiga åren i livet.
– Jag föddes i Stockholm och bodde i Sverige under mina tre första år. Min mamma och pappa arbetade här då, men sen flyttade vi till Island. När jag kom dit så kunde jag inte prata någon isländska, bara svenska, men sen tog det bara någon månad för mig att tappa svenskan och för isländskan att ta över.

Har du alltid haft en tanke om att en dag återvända till Sverige?
– Ja, det har alltid varit intressant. För jag har bott här tidigare och har många isländska vänner här så den första tiden har jag kunnat umgås mycket med dem. Jag är sällan ensam och hittar alltid på något att göra, antingen med lagkamraterna här i Sävehof eller med mina isländska vänner.

Eli Björgvinsson har varit på plats i Partille sedan mitten av juli och en naturlig del av ett klubbyte är att nya rutiner behöver implementeras. Det krävs en viss anpassning till den nya miljön och att lära känna de nya lagkamraterna, både på och utanför planen.
– Spelmässigt har den största omställningen varit att förstå vår defensiv, att kunna se lagkamraternas mönster i försvarsspelet. Det är egentligen ingen gigantisk skillnad från tidigare, men jag var fem år i mitt tidigare lag så då visste jag hela tiden vad spelarna skulle göra och kunde anpassa mitt spel därefter. Det har varit en av de största utmaningarna just nu, men det kommer bli bättre. Jag lär mig av mina misstag och ser fram emot att utvärdera mig själv när vintern närmar sig.
– Sen har vi det här med språkbarriären. Ibland måste vi använda en förenklad kommunikation för att förstå varandra. Vi pratar svengelska i nuläget, haha. Men det blir bättre. Det är en läroprocess och till slut kanske det räcker med att jag lyfter två-tre fingrar för att de ska förstå vad jag är ute efter.

Har du tänkt ta svenska-lektioner för att snabba på processen?
– Jag har tänkt tanken, men inte bestämt mig riktigt än. Först sade jag till grabbarna i laget att jag kommer ha lärt mig svenska den första september, men jag ska i alla fall se till att lära mig det så snabbt som möjligt.

Till den här säsongen har både Per Sandström (slutat) och Anton Hagvall (Lugi) lämnat föreningen. Agust får därmed bilda målvaktsduo med den nyss hemkomna guldmedaljören från U18-EM, Simon Möller. Att deras snittålder blott ligger på 20,5 år är inget som oroar det isländska nyförvärvet. Snarare ser han positivt på det.
– Vi har ett talesätt på Island som kanske inte passar sig så bra i text, men grundtanken är att vi är två unga och hungriga målvakter som har otroligt mycket vilja inom oss.
– Vi är lite lika i vårt spelsätt, med aggressivitet och väldigt höga ambitioner. Vi vill båda utvecklas hela tiden och jag tror att det kan vara en viktig faktor. Jag och Simon har blivit bra vänner på kort tid, han gjorde ett bra U18-EM och vi kommer att utveckla vår relation. Vi är ett målvaktslag, om han gör det bra så gör vi båda bra. Vi är som en enhet och det får vi inte glömma av, de bästa lagen har en bra målvaktsduo.

Försäsongen är på väg att ta slut och uppladdningen inför premiären av Handbollsligan är i full gång. För Sävehofs del inleds säsongen mot Redbergslids IK på bortaplan den 8:e september – en säsongsöppning och ett derby som Eli Björgvinsson längtar till.
Jag ser väldigt mycket fram emot matchen och det ska bli roligt att spela ett derby. I mitt isländska lag spelade vi också derbymatcher, arenan var alltid full och det var nästan alltid årets största matcher. Jag älskar atmosfären som infinner sig på derbyn och jag hoppas att hallen blir fullsatt även här.

Vad har du annars för målsättningar för säsongen?
– Vi vill göra Partille Arena till en borg, säger han bestämt och menar att hemmaspelet kommer bli en av nycklarna till en lyckad säsong.
– Motståndarna ska vara osäkra på om det ens är möjligt att vinna här. Det här är vårt hem, ingen ska komma hit och ta några enkla poäng.
Nyförvärvet kommer även in på vad han kallar för ”den isländska mentaliteten” och hoppas se något liknande i sitt nya lag.
– Vi ska kämpa varje dag och inte alls bry oss om vilka vi möter. Det isländska fotbollslandslaget är ett bra exempel på det – de visade den mentaliteten som våra idrottare har. De mötte England i EM men struntade egentligen i det.
– Den här säsongen i Sävehof vill jag att vi ska kunna lämna planen med högt burna huvuden efter varje match och känna att vi har gett allt. Om man kämpar hårt för att nå framgång så betyder det ännu mer när man är framme vid målet. Så länge vi älskar att spela tillsammans och tar våra vinster så bryr jag mig inte på vilket sätt det sker.

Faktaruta
Namn: Agust Eli Björgvinsson
Ålder: 23 år (född 1995)
Födelsestad: Stockholm
Tidigare klubbar: FH Hafnarfjördur
Landskamper: 13 A-landskamper för Island

Fler nyheter

Spante förlänger! Sebastian Spante som gör sin 6:e säsong i..

Redan tidigt i tisdagens European League-match mot REBI Balonmano Cuenca..

FYRA RAKA SEGRAR I EUROPEAN LEAGUE! Tisdagen 28 november 18.45 IK..

Knappt tjugo minuter in i fredagskvällens möte med IF Hallby..