190905_abbes_kronika_640

ABBES KRÖNIKA

En sak har jag lärt mig under alla år med handbollen – det svänger fort och aldrig ta någonting för givet. I min vildaste mardröm hade jag dock aldrig kunnat föreställa mig ett år som 2020 med en pandemi.

I höstas fick vi syre genom flera positiva signaler, men det är tydligt att vi i det svenska samhället värderade läget lite fel, gick för hårt på offensiven, blottade oss och tillät viruset kontra med brutal kraft. Beskedet att öppna för 300 åskådare verkställdes, men vi hann aldrig uppleva det förrän entrédörrarna slogs igen i ansiktet på oss.

Nu får vi fira jul med hopp om paket fyllda med vaccin och se framemot 2021 ur ett efterlängtat perspektiv – med publikfester i Partille Arena istället för en vardag där vi går omvägar på trottoaren av rädsla för Covid-19.

Pandemin slår olika hårt och har synnerligen kraftigt drabbat våra verksamhetsgrenar. Hotell- och resebranschen ligger utanför vår sfär, men därefter finns det fyra verksamheter/affärsområden på en mörk lista:

 • Idrotten – ungdomar får varken träna eller spela matcher eller cuper. Akademin för de äldre är lika hårt drabbat och där finns ett stort frågetecken för genomförandet av Ungdoms-SM. Våra elitlag är förvisso igång, dock har samhällsläget styrt oss till flera individuella och frivilliga träningar och förstås till publikfria matcher.
 • Event – vi fick ställa in sommarens Partille Cup och står med ett frågetecken hur genomförandet 2021 blir.
 • Restaurang – som delägare i John Scott’s i Partille Arena är vi direkt drabbade av de nya hårdare restriktionerna.
 • Gym – som delägare i Improve i Partille Arena märker vi avhopp och frusna medlemskort.

Samtidigt som vi klargör hur tufft det är i dag vill jag vara tydlig med att vi inte har invändningar mot de förhållningsregler och uppmaningar som kommer från våra myndigheter. Det är inte utan att vi sätter stort hopp till vaccinet som är på väg, och att vi från februari så smått kan återgå till en verksamhet som liknar den vardag vi så innerligt längtar efter.

Med ungdomar som inte kan utöva sin handboll, eller för all del annan idrott, känns det som hela samhället är ute på en farlig balansgång. Vi riskerar att förlora många ungdomar som kanske hittar andra sysselsättningar när de inte får träna tillsammans, och det är klart att jag och andra är oroliga för vad de skulle kunna ersätta idrotten med. 

I Sävehof har vårens ungdoms- och avslutningsresor varit ett signum. I denna stund är resor till Prag, Krakow och Jylland i farozonen. Dessa äventyr är inte bara någonting som våra ungdomar ser fram emot utan också en bit av utbildning och allmänbildning. Resorna har hög prioritet och det går inte med ord beskriva hur värdefullt vi ser på det.

Det kanske förefaller som jag målar ”fan på väggen” men det är verkligen inte min mening.

Vi har, pandemin till trots, fått signaler som gör oss oerhört stolta att tillhöra IK Sävehof:

 • Välkomnat 200 sjuåringar och ett 20-tal nya ledare.
 • Jonathan Edvardsson är som ende spelare i Handbollsligan uttagen till VM i Egypten i januari. För 16 år sedan var han en av de tillkommande 7-åringarna.
 • I damernas nyligen avslutade EM fanns tre representanter: Jamina Roberts, Nina Dano och Mathilda Lundström.
 • Partille Handbollsgymnasium är populärare än någonsin. 107 flickor och pojkar hade skickat in ansökan varav 77 deltog på uttagningen. Nu återstår ett tufft jobb för tränare och ledare att välja ut elever till de 25 platserna.
 • Engagemanget från våra partners gör mig rörd. Jag är helt överväldigad. Vi hade 200 partners när viruset slog till i världen i februari-mars. Vi har drabbats av 20 avhopp, men har å andra sidan fått en tillförsel av 30-talet partners. Den lojalitet vi ser bland partners är så beundransvärd att jag utser våra partners till Sävehofs Hjältar år 2020.

Under den senaste tioårsperioden har vi märkt att den ideella kraften i vår megastora medlemsskara minskar i allt för hög fart. Vi har tappat insatser bland spelare och föräldrar i volontärskapet, främst när det gäller Partille Cup och matchvärdskap kring elit- och ungdomsmatcher. I nuläget har vi en tapper skara på ett 40-tal personer (70+) som ställer upp i vått och torrt.
Kanske att pandemin kan medföra något gott ändå, att inte alltid ta allt för givet – en chans till renässans.          Sävehof kommer den närmaste tiden att behöva en större hjälp bland våra tusentals föräldrar och tonårsspelare.

Som enskild bidrar du:

 • Boka 4-bord på John Scott’s i Coronasäkrad miljö
 • Träna i Improves luftiga lokaler – 1 650 kvadratmeter där alla håller avstånd
 • Funderar du på ett ”lir” på Svenska Spel, kryssa för Sävehof när du väljer klubb på Gräsroten
 • Bingolotto hjälpte oss på 90-talet att å klubbens vägnar bygga Sävehofhallen, nuvarande Quists Idrottshall.
  Ditt köp av Sävehofs Bingolotter och Sverigelotter stödjer västra Sveriges största Akademi- och ungdomsverksamhet, 1500 spelare och 240 ledare.

 

God Jul och Gott Nytt År!

 

Stefan Albrechtson
Klubbdirektör, IK Sävehof

 

 

Fler nyheter

LYCKAD PARTNERGOLF! Runt 120 partners varav 17 hålvärdar samlades till..

Tobias Trommler lånas ut kommande säsong! Tobias Trommler lånas ut..

TACK CARMEN! Efter 2 säsonger i Sävehoftröjan tar det tyvärr..

Arvid Uusvoog skriver A-lagskontrakt och lånas ut till IFK Skövde..