50 TIMMAR TILL SM-FINAL

I Partille blir det aldrig uttjatat eller enformigt, så här är det med ett leende på läpparna som det många gånger konstateras att Sävehof är i final för elfte gången i följd. Men hur går tankarna när laget sätts samman? Vi vände oss till sportchefen Anders Eliasson för att få svar på den frågan.

 Med flera etablerade spelare som lämnade Sävehof ställde klubben ett relativt orutinerat lag på benen i Elitserien.

– Vi var positiva redan då och hade valt spelare med omsorg. I grundtanken fanns att Elin Karlsson skulle tillhöra stommen i laget, och det ingick såklart inte i planen att hon skulle gå sönder i semifinalen mot Skövde förra året, säger Anders Eliasson.

Det var i det läget Stine Lund Andreassen kom in laget, och det visade sig vara en lyckad rekrytering.

– Det är en tänkande tjej både på och utanför planen. Hon bidrog till harmoni i gruppen. Vi tittade på ett antal videos med Stine och får erkänna att vi hade lite flyt där, säger Anders Eliasson.

Sävehofs sportchef tycker däremot inte att det är en slump att klubben registreras för ännu en framgång.

– Vi hade en plan från början. Den blev visserligen mer osäker när många etablerade spelare var borta, men den fanns och tjejerna har jobbat kopiöst för att lyckas. Framgång kommer inte av sig självt, säger han.

Dialogen mellan Anders Eliasson och huvudtränaren Henrik Signell har varit tät.

– Från början pratade vi om vilken handboll vi vill spela och vilka typer vi av spelare vi behövde.

När truppen var intakt var det fullt fokus på att sätta en prägel på spelet.

– Olivia Mellegård och Emma Ekenman-Fernis är två nya spelare som tagit enorma kliv. Tilda Olsson har varit fantastisk, de unga målvakterna Hanna Eriksson och Isabelle Mouratidou har visat att de är står på rätt plats. Julia Eriksson har tagit fantastiska kliv. Vi har satsat på henne i flera år och visste att vi hade en kapacitet bakom gänget som nu är ute i Europa, fortsätter Anders Eliasson.

Han låter närmast lyrisk när han pratar om utvecklingen.

– Vi hade en bra försäsong och fick en riktigt bra start i Elitserien när vi först slog H65 Höör och sedan åkte till Stockholm och vann mot Skuru. Där visade vi att vi är med på banan och fick ett självförtroende som höll även under Champions League. Under den perioden var Linnea Pettersson grymt duktig, och det var många unga spelare som klev fram ordentligt. Jag får rysningar när jag tänker på det, medger Anders.

Det är lätt att begripa att man väljer spelartyper efter spelidé och sedan försöker hitta individer som passar in i gruppen, men det är betydligt svårare att pricka rätt. Det finns ju inga garantier som utfärdas i de här sammanhangen.

– Vi försöker få en feeling för spelarna och sedan agerar vi utifrån det. Vi får vara ödmjuka och säga att vi haft tur som lyckats i rekryteringarna, och har samma ödmjukhet inför finalen. Vi tar inte ut något i förskott men är beredda att arbeta hårt för att lyckas, säger Anders Eliasson.

Fler nyheter

Det är tufft att vara Sävehofare! Vi med gulsvart blod..

IK Sävehof säkrade andra raka segern mot Önnereds HK när..

IK Sävehof ordnade 1–0 i finalserien mot Ystads IF när..

Med 27–21 som slutresultat tog IK Sävehof hem den första..