150 TIMMAR TILL SM-FINAL

SM-Final 2016 i Malmö Arena
IK Sävehof vs Skuru IK
Söndag 22 maj 15:00

Ingvar Nilsson – Ordförande IK Sävehof

Nedräkningen är igång. Vi är inne i sista veckan inför SM-finalen i handboll och som vanligt är Sävehof en del av den. Det är elfte gången i följd som damerna spelar SM-final, och det imponerar på ordföranden Ingvar Nilsson.

– Det är nästan en större bragd än tidigare eftersom laget tappat många etablerade spelare och ändå lyckas ta sig till final, säger han.

 Sävehof har blivit svenska mästare elva gånger på damsidan och fem gånger på herrsidan. Så det var inte utmaningen att vinna SM-guld som Ingvar Nilsson var ute efter när han blev ordförande för Sävehof för två år sedan.

– Men kombinationen av att bedriva elitverksamhet för damer och herrar och samtidigt hålla igång en fantastisk ungdomsverksamhet med nästan 1 200 spelare och att göra det under lång tid lockade mig in i uppdraget. Dessutom har vi ju Partille Cup som en stor uppgift för Sävehof. Jag har ju hållit till inom näringslivet tidigare och det har varit kul att använda de erfarenheterna i föreningslivet, säger Ingvar Nilsson.

Det finns förstås en hel del kunskap om handboll i Sävehof, men det är inte den saken som ordföranden ser som speciell med Sävehof. Han pratar istället om kontinuitet som en viktig ingrediens för att nå framgång och ännu en SM-final.

– Det handlar om människor. Bakom all verksamhet som lyckas finns det duktiga människor, och verksamhet som lyckas attraherar också duktiga människor. Det är de som för kulturen vidare. Omvärlden förändras, och det gör föreningen också men kontinuitet gör att det blir ett konsekvent arbete. Titta på Sävehof… Abbe (Stefan Albrechtson) har ju ”alltid” varit i föreningen, och tidigare hade vi Quist (Gunnar) som var här i en evighet. Personalen på kansliet har också varit Sävehof trogen under lång period och bland tränare på ungdomssidan finns ledare som varit med väldigt länge. Det tror jag är lite av nyckeln bakom Sävehof framgångar, säger Ingvar Nilsson.

Han fortsätter prata om det systematiska arbetet med ungdomar och hur de prioriteras i verksamheten:

– Det finns en uttalad policy att plocka upp unga killar och tjejer varje år, och när de kommer in i A-lagen är de också välutbildade och kan vara med på samma villkor som alla andra. Se bara på målvakten Isabella Mouratidou som ju inte spelas så mycket under säsongen men kommer in och storspelar i slutspelet. Och det finns många andra exempel på samma utveckling, säger han.

Fast utmaningar finns också för en förening som har välfyllda prisskåp. Nu är det färdigspelat i Partillebohallen och Sävehof kommer flytta in i Partille Arena till nästa säsong.

– Det är en fantastisk arena och vi är tacksamma att Partille kommun gör en sån satsning. Den innebär enorma möjligheter för oss, men den är också lite skrämmande. Har vi någon svaghet är det att vi inte är lika duktiga på att locka publik som att spela handboll, och nu står vi inför en utmaning att fylla Partille Arena., säger Ingvar Nilsson och fortsätter:

– Vi har en del att lära av andra runt omkring oss. Inom handbollen är det Kristianstad som är outstanding när det gäller publik, men vi tittar också på hockeyn och fotbollen. Vi jobbar med frågan om hur vi ska paketera upplevelsen av handboll.

Fast den här veckan blir det mycket fokus på matchen som har avkast klockan 15.00 i Malmö Arena på söndag.

– Jag vet inte hur många som förväntat sig att damerna skulle ta sig till final med ett nytt lag, men jag är i alla fall imponerad. Tjejerna är ett föredöme för verksamheten i Sävehof, säger Ingvar Nilsson.