125 TIMMAR TILL SM-FINAL

SM-Final 2016 i Malmö Arena
IK Sävehof vs Skuru IK
Söndag 22 maj 15:00

Emma Fernis – Debutant

Nio spelare i IK Sävehofs trupp kan trycka ”svensk mästare” på visitkortet. Emma Ekenman-Fernis är inte en av dem. På söndag spelar 19-åringen sin första SM-final.

– Det ska bli riktigt kul och häftigt att få uppleva det, säger hon om den stundande helgen.

 Emma Ekenman-Fernis är en av spelarna som kommit till ”Nya Sävehof”. Hon tog inte spårvagnen men anslöt i alla fall från Spårvägen inför den här säsongen. Känslan att få vara med om en SM-final måste förstås tillhöra höjdpunkterna som spelare, och Emma kan inte minnas att hon ens upplevt en final live från läktarplats.

– Nä, det måste i så fall varit när jag var väldigt liten…

Även om laget till stora delar är nytt finns det ändå flera i Sävehof som kan berätta vad hon har att förvänta sig.

– De har sagt att det är en upplevelse, men vi måste lägga fokus på rätt saker och det är i första hand matchen. Upplägget påminner om det vi haft under Champions League, så lite kan man föreställa sig, säger Emma.

Även om Emma är ny i laget och ännu inte fyllt 20 år (det blir i sommar) har hon tagit klivet fram och tillhört de mest tongivande i slutspelet. Själv tar hon uppståndelsen med ro, tycker att det går bättre och bättre men är inte till fullo nöjd med sitt spel.

– Det har varit helt okej, men jag tycker ändå att jag har mer att ge. Och nu till helgen är det vara att ge allt vad man kan, säger hon.

Veckan skiljer sig inte mycket från en vecka mitt under säsongen, frånsett avslutningen förstås. Men fram tills helgen blir det träningar precis som vanligt, både på morgnarna och eftermiddagar/kvällar. Och det här med SM-final… det var verkligen ingenting som Emma Ekenman-Fernis tog för givet när hon kom till Sävehof.

– Det är väl först de senaste matcherna mot Lugi, när vi inte spelade riktigt bra men ändå kunde vinna, som jag fick en känsla av att det ändå kunde bli final, säger hon och fortsätter:

– Vi har visat under säsongen att vi har en hög högsta nivå, men vi kan dippa lite för mycket också, men på något sätt har vi ändå klarat att reda ut situationerna.

Finalen är en repris på förra säsongens avslutning – Sävehof möter Skuru. Att motståndet är högklassigt råder det ingen tvekan om, men Emma Ekenman-Fernis tror samtidigt att Skuru kan passa Sävehof bättre än vad semifinalmotståndaren Lugi gjorde.

Samtidigt höjer hon ett varningens finger inför SM-finalen:

– Det känns lite som en 50/50-match. Skuru har själva utsett sig till favoriter, och det finns en del saker vi måste se upp med. De har stora och bra spelare över lag, men det är speciellt deras andrafas vi måste vara vaksam över. Där kommer de starkt och är väldigt bra, säger hon.

Det är nu fem dagar kvar till matchen i Malmö Arena, och för varje timma som går stiger finaltemperaturen en aning.

– Vi måste in i matchen och få en go´ känsla tidigare än vad vi fick under semifinalerna mot Lugi. Nu är det bara att kämpa, säger Emma Ekenman-Fernis.

Fler nyheter

Det är tufft att vara Sävehofare! Vi med gulsvart blod..

IK Sävehof säkrade andra raka segern mot Önnereds HK när..

IK Sävehof ordnade 1–0 i finalserien mot Ystads IF när..

Med 27–21 som slutresultat tog IK Sävehof hem den första..