100 TIMMAR TILL SM-FINAL

– Då såg jag det som en nystart. Mycket kändes ovisst och vi visste inte alls var vi stod. I det läget var vi inte favorit, säger han.

Klockan 15.00 på söndag är det avkast i SM-finalen. Men innan Sävehof ställs mot Skuru i Malmö Arena kan det vara värt att reflektera över resan dit. När många tongivande spelare försvann och ersattes av mindre erfarna talanger förra våren blev den stora utmaningen att bygga ett nytt lag. Nya spelare skulle inordnas i Sävehofs spelidé och gamla spelare skulle vänja sig vid nya roller. I dag vet vi att den saken gått bra, och det blir självklart att ställa sig frågan vad som gjordes.

– När man har truppen intakt är det enklare att nöta på individuell teknik, men när stora delar byts ut handlar det om att få ihop kollektivet. Vi började om med en del saker som tidigare var givna i laget, men vi har även jobbat mycket med mjukare värden. Det handlar både om saker på och utanför planen, säger Henrik Signell.

En sak man direkt kan fastslå är att det nya Sävehof har en del gemensamt med det gamla. Träningskulturen är stark i föreningen och de nya spelarna har snabbt skolats in i den andan.

– Vi ligger alltid på en hög dos av fys. Vi tränar mer fys än handboll om vi tittar på fördelningen i tid mellan de aktiviteterna. Och vi går ännu djupare in i den träningen för att bygga upp laget när det är landslagssamlingar eller andra uppehåll i Elitserien, fortsätter Henrik Signell.

Det låter så självklart, men att ta tillvara på varje träningstillfälle betyder också att man som spelare ger sig bäst möjlighet att lyckas. Ska man ha en rimlig chans att orka med en hel säsongs påfrestningar handlar det om att vara rätt förberedd. Och det kan man med eftertryck påstå att Sävehof varit eftersom det parallellt med elitseriespel varit Champions League under en lång period av säsongen.

– Det ska inte riktigt gå att vinna serien på det sättet i kombination med spelet i Champions League, säger Henrik Signell. Jag är stolt över vad vi gjort.

Han lyfter gärna fram Julia Eriksson och Emma Ekenman-Fernis som goda exempel på tjejer som tagit jättekliv under en säsong där såklart andra också har utvecklats.

– Det är så lätt att glömma var vi startade säsongen, för i takt med att vi vinner faller man tillbaks till att det nästan är så att Sävehof bara ska vinna. Jag har sett en kontinuerlig utveckling under hela året, men när jag tittar tillbaka är jag ändå överraskad av hur vi fått till det, säger Henrik Signell.

Han, precis som många andra, trodde att det skulle behövas mer tid för att komma så långt i utvecklingen som man gjort. Men det har inte varit tal om att rusa framåt för att få hop ett hyggligt kollektiv på kortast möjliga tid, för en sån sak hade sannolikt skett på bekostnad av noggrannhet i detaljer i det egna spelet.

– Att bygga laget handlar mycket om vilken nivå man vill lägga sig. För oss har det varit viktigt med kontinuitet och att spelarna ska känna sig samspelta i två-mot-två-situationer i både anfall och försvar. Det är en process som pågår varje dag och vi kommer undan för undan på nya saker att utveckla, säger Henrik Signell.

Nu återstår bara slutprovet av säsongen 2015/2016. Efter finalen fortsätter framtiden – med samma enträgna arbete med att förbättra enskilda individer såväl som kollektivet.

Sävehof arbetar lika hårt som tidigare för nya finaler. Varje år.

Fler nyheter

EUROPEAN LEAGUE IK SÄVEHOF v RK NEXE (CRO) Tisdag 5..

Med över tjugo gjorda mål och färre än tio insläppta..

Herrlaget kämpar inte bara för att behålla förstaplatsen i Handbollsligan..

Tack vare en sen vändning lyckades IK Sävehof få med..