Redbergslids IK vs IK Sävehof (H)

Domare Mirza Kurtagic & Mattias Wetterwik

Publik 1280

Redbergslids IK vs IK Sävehof (H)

Domare Nicklas Widell & Jonas Åström

Publik 1562

Redbergslids IK vs IK Sävehof (H)

Domare Michael Johansson och Markus Winberg
Publik 1836

Efter förlusten mot OV Helsingborg lyckades Sävehofs herrar ta en rejäl derbyvinst borta mot Redbergslid. Slutresultatet skrevs till 30-22 efter en stark laginsats.
– Kul att vinna! Det är det som är grejen och därför man spelar, berättar Per Sandström efter derbysegern.

En så gott som fullsatt Lisebergshall väntade när det var dags för säsongens andra derby mot RIK. Efter förra omgångens uddamålsförlust var det med sikte på att studsa tillbaka som Sävehofs herrar tog sig an matchen.

Den första halvleken slutade med en tremålsledning för Sävehof, 16-13. Detta trots att Robert Wedbergs lag varit i underläge i stort sett hela första kvarten. Ett ryck gjordes efter knappt 20 minuter där Sävehof stod för fem raka mål. Gzim Salihi, som kom in från bänken, och Viktor Ottosson utmärkte sig individuellt efter att ha gjort tre mål var i den första halvleken.
– De gled igenom och vi gjorde något tekniskt fel och det lyckades de utnyttja. Jag tyckte det var lite skakigt i början och sedan blev det bättre och bättre, sade målvakten Per Sandström om den första halvleken.  

Halvlek nummer två fortsatte på ett liknande sätt och genom vasst målvaktsspel av Per Sandström, skickligt spel trots en man utvisad och bra kontringsspel kunde Sävehof kontinuerligt utöka ledningen. 

I takt med att matchen gick mot sitt slut, desto mer dämpad blev stämningen i Lisebergshallen denna måndagskväll. Sävehof fortsatte att bygga vidare på sin ledning och lyckades till slut vinna med 30-22. En bra laginsats som visade att förra omgångens förlust borta mot OV Helsingborg kanske bara var ett snedsteg i arbetet. Sävehofs herrar har nu tagit poäng i sex av de sju senaste matcherna.

Redbergslids IK vs IK Sävehof (H)

Publik 2037

Domare Michael Johansson och Jasmin Kliko

Herrarna är klart för semifinal. Detta efter en historisk upphämtning mot Redbergslids IK i kvartsfinalen.

– En jävla moral alltså. Det är dessa matcher man tränar för, säger femmålsskytten Jonathan Edvardsson.

Efter en redan makalös upphämtning från 0–2 till 2–2 i kvartsfinalserien mot Redbergslids IK (RIK), var Sävehof ute efter att bli historiska. Aldrig tidigare har ett lag med tre bortamatcher tagit sig vidare från ett liknande underläge. Och det var de gulsvarta som tog initiativet i matchen. Anförda av en genombrottsstark Jonathan Edvardsson gick man upp till en tvåmålsledning efter 15 minuter.

– Man har ju fått gå och lugna ned sig själv hela dagen. Det är lätt att brusa upp när det är så mycket folk i arenan och allting, säger Edvardsson.

Efter det tog RIK över en aning. Tony Heeringson kom in i målet och fick tag i några bollar efter att Tobias Thulin haft svårt att få träff. Men det var ändå Sävehof som, trots ett rött kort på Niclas Fingren, hade ledningen med 13–11 i paus.

– Jag tycker vi spelar mycket för varandra, släppte vidare bollen bra och stack in nosen.

Den andra halvleken fortsatte som den första slutade – det var tufft och tajt. Precis som kollega Heeringson gjorde Per Sandström en bra match. 36-åringen följde upp sitt storspel från förra matchen och stod för ett antal fina parader, vilket gjorde att Sävehof alltjämt höll RIK på två bollars avstånd när det återstod 15 minuter.

– Per gör en helt otrolig match. Samarbetet mellan försvar och målvakt är nästan det som klaffar bäst i dag.

Efter en rafflande matchavslutning är Sävehof historiska. Man vann till slut med 25–23 och nu väntar Alingsås i semifinal efter att de besegrat Malmö med 3–1 i matcher. 

– Det är bara att kämpa och försöka ta med oss denna goa känslan helt enkelt, säger Jonathan Edvardsson.

I den andra semifinalen spelar Kristianstad mot Ystad.

Redbergslids IK vs IK Sävehof (H)

Publik 1670

Domare Jasmin Kliko och Mikael Johansson

Herrarna besegrade Redbergslids IK med 32–31 efter makalös vändning. Tungan på vågen var junioren Gzim Salihi som stod för flera avgörande poäng.

– Jag gjorde bara min grej med kyla. Var ju tvungen att göra något, säger 18-åringen.

Sävehof var i rejäl brygga efter de två inledande förlusterna i kvartsfinalserien mot Redbergslids IK (RIK). Efter att ha fallit med uddamålet i den första matchen gick man på pumpen ytterligare en gång i Partille Arena och var därför tvungna att vinna i söndagens match i Lisebergshallen.

Och det började tungt även denna gång för de gulsvarta. Sävehof fick kämpa och slita rejält för att hänga med RIK i den första halvleken. Hemmalaget gjorde några småryck men utan att skaffa sig den där stora ledningen. När domarna blåste för halvtid stod det 15–13.

– Inte mycket mål till en början. De gör sina ryck och vi får äta oss ikapp några gånger men vi känner ändå att vi var bra med i matchen, säger Jonas Larholm.

Sävehof fick en riktig mardrömsstart på den andra halvleken. RIK rusade på knappa sju minuter iväg till en sexmålsledning som höll sig till det var nio minuter kvar. Då klev Gzim Salihi in i handlingarna på riktigt. 18-åringen stod för flera avgörande passningar och mål när det behövdes som mest. Tillsammans med Jonas Larholm var han den störst bidragande orsaken till att Sävehof, otroligt nog, kunde vända och vinna matchen med 32–31.

– Man tänker inte så mycket som junior när man får komma in i halvtid. I en kvartsfinal som vi måste vinna. Det är bara att gå in och köra, säger Salihi.

Vad hände egentligen?

– Jag gjorde bara min grej med kyla. Jag var ju tvungen att göra något.

Kvartsfinalserien lever vidare och nu intar lagen återigen Partille Arena. Och vi behöver din hjälp för att få till en femte och avgörande match. Köp er biljett här.

Redbergslids IK vs IK Sävehof (H)

Publik 1260

Domare Mirza Kurtagic och Mattias Wetterwik

RIK vann den första kvartsfinalen med 29–28. Andra matchen i bäst av fem spelas på tisdag i Partille Arena.

– Riktigt segt att torska nu när Kamikazes kommit hit och stöttat, säger Jonathan Edvardsson.

Det var välfyllt i Lisbergshallen när det var dags för den första kvartsfinalen mellan Sävehof och Redbergslids IK (RIK). Kamikazes hade intagit sina slutspelspositioner och man kunde nästan tro att det var hemmaplan för de gulsvarta. På planen var det jämnt inledningsvis. Målen trillade in åt båda håll och för Sävehofs del fick Olle Forsell–Schefvert dra ett stort lass med bra skytte. Även Jonathan Edvardsson gjorde flera viktiga poäng när RIK hade chansen att rycka vid ett par tillfällen. Edvardsson berättar att stödet från läktaren lyfte honom.

– Man blir hur taggad som helst. Jag har ju stått där själv och det är grymt att ha dem i ryggen redan vid inspringet.

För det var hemmalaget som höll i taktpinnen till en början men utan att skaffa sig det där riktiga försprånget på resultattavlan. När halvtidsvisslan ljöd stod det 16–16 och det var uppdukat för en ordentlig rysare direkt i denna kvartsfinalserie.

Den andra halvleken fortsatte som den första slutade. Det var tufft och tajt. Utvisningarna duggade dessutom tätt och derbykänslan gick att ta på. När det inte stod lika var det dock nästan alltid RIK som hade greppet om matchen. Sävehof bet sig kvar gång på gång men när Jonathan Carlsbogård satte 25–22 med tio minuter kvar såg det jobbigt ut för bortalaget. Även om man gjorde ett tappert försök och gick upp till 26–25 så mäktade gulsvart inte med att gå ikapp. RIK vann den första kvartsfinalen med 29–28.

– Jag tycker vi slarvar lite men det är marginalerna som avgör i dag, säger Edvardsson och fortsätter:

– De har ett bra försvarsspel. Vi gör en del mål men en del går lite stolpe ut. Jag tycker det är marginalerna som avgör här i dag.

Vad behöver ni göra för att vinna nästa match?

– Det är så klart att vara mer disciplinerade i anfallsspelet och i avsluten. Samarbetet mellan målvakt och försvar ska bli ännu lite bättre. Det var rätt bra i dag men det ska klaffa ännu lite bättre. Förhoppningsvis blir det mycket folk i arenan.

Biljett till matchen på tisdag köper du här.

Redbergslids IK vs IK Sävehof (H)

Publik 1635

Domare Mirza Kurtagic och Jasmin Kliko

Herrarna besegrade Redbergslids IK (RIK) med 24–22 efter en nervkittlande andra halvlek. Sävehof krympte därmed avståndet till RIK i Handbollsligan.

– Vi tittar inte på tabellen, säger matchens lirare Jonas Larholm.

Efter den komfortabla segern hemma mot Ystad i förra omgången (35–30) hoppades Sävehof ta revansch på RIK efter två raka förluster i säsongens handbollsliga. Att det var derby gick inte att ta miste på. Mycket folk på läktarna i Lisebergshallen, på planen var det stekhett och utvisningarna och de gula korten avlöste varandra tidigt i matchen.

Inledningsvis skördade Sävehof framgång på RIK:s högersida där Olle Forsell-Schefvert gjorde det jobbigt för motståndarförsvaret. Forsell-Schefvert, som leder den interna skytteligan, har visat fin form den senaste tiden och högernians lyckade genombrott ledde allt som oftast till straffkast eller utvisning vilket gjorde det svårt för RIK att få en riktig rytm i spelet.

Men skillnaden mellan lagen var inte stor även om Sävehof var det laget som höll i taktpinnen. Med 30 minuter spelade stod det 14–12 till bortalaget och det var upplagt för en gastkramande matchavslutning.

– Vi har en del taktiska nya detaljer som störde dem lite, säger Larholm.

34-åringen sattes i kväll ut som spets i försvaret för att störa RIK:s mittnia Linus Arnesson.

– Även om de kommer runt några gånger så kan de inte spela runt som mot ett vanligt 6–0-försvar.

Den andra halvleken tog vid där den första slutade. Det var fortsatt hårda närkamper och smågrinigt på sina håll. Och det skulle bli en precis så där spännande avslutning som man trodde. RIK åt sig närmare och gick med knappt 2o minuter kvar att spela upp till 17–17. 

Men Sävehof ville inte ge över kommandot. Anförda av Jonas Larholm och William Bogojevic framåt samt en stabilt spelande Per Sandström mellan stolparna, lyckades man dra ifrån till en fyramålsledning strax efter hemmalagets kvittering. En ledning som Sävehof efter lite om och men höll och vann till slut med 24–22.

– Även om vi inte spelade fläckfritt så är vi tydliga, rejäla och håller oss till vårt koncept. Det räckte i dag.

Herrarna har nu endast inkasserat två förluster efter nyår och Larholm menar att det har tagit lite tid att spela ihop laget och att det fortfarande finns förbättringspotential.

– Det finns mycket att ta på som alltid kan bli bättre. Även om de flesta vet vad man ska göra på banan så ska det fungera i flera olika konstellationer. 

Redbergslids IK vs IK Sävehof (H)

publik 1076

Domare: Rickard Canbro och Markus Winberg

Redbergslids IK vs IK Sävehof (H)

Redbergslids IK vs IK Sävehof (H)

IK Sävehof tog sin tredje raka seger. Olle Forsell-Schefvert blev matchvinnare för herrarna genom att sätta 30-29 med endast fem sekunder kvar av derbyt mot Redbergslid IK. 

IK Sävehof har fått en drömstart på säsongen. Efter att ha noterat två vinster mot IFK Skövde samt Guif stod ett på förhand intressant möte på menyn på måndagskvällen. Herrarna reste den korta biten till centrala Göteborg för att ta sig an Redbergslid i ett tvättäkta derby. 

Matchen inleds jämt. Det är, som brukligt när de två kombattanterna drabbar samman, tufft, hårt och intensivt från första början. Efter sex spelade minuter är läget lika, 3-3. Sävehof tar sedan ett litet grepp om händelserna. Visst, lagen fortsätter att byta chanser och mål, men gästerna går ifrån en aning målmässigt. Med 20 minuter på klockan leder Sävehof med två bollar, 12-10. 

Redbergslid har dock inga planer på att släppa iväg rivalen. Hemmalaget äter sig ikapp, och genom två sena mål signerade Tobias Östanbäck kan RIK gå till halvtidsvila i förarsätet. 15-14 är ställningen i klassikerklubbens favör. 

Sävehof ser till att utjämna direkt efter paus, och snart har Partillegänget vänt på steken. Närkamperna är många, smällarna ordentliga och nätrasslet, i båda riktningar, konsekvent. Men det är Sävehof som allt som oftast har initiativet på tavlan, om än med liten marginal. Efter 13 spelade minuter leder bortalaget med 22-21. 

Sedan drar Sävehof, anfört av bland andra Viktor Ottosson, ifrån sin motståndare. Laget visar under en period upp en imponerande defensiv, och det gör så att skillnaden mellan de båda ökar. Då elva minuter återstår är Sävehofs försprång uppe i fyra mål, 26-22. Men Redbergslid ser inte slaget som förlorat, utan att fortsätter att kämpa. Tobias Johansson, med ett förflutet i Sävehof, är en stor del i att RIK sakta men säkert tar sig närmare och närmare. 

34 sekunder finns kvar att spela. Linus Arnesson trycker dit 29-29. Merparten av de närvarande i Lisebergshallen, som kokar av spänning, vädrar frisk morgonluften så här på höstkvällen. Men Sävehof kylar ned den stigande temperaturen. En RIK-utvisning och en tagen time out är det som krävs. Med fem ynka återstående sekunder kliver Olle Forsell-Schefvert fram. Han sätter avgörande 30-29 och säkrar två sköna Sävehof-poäng i ett rafflande prestigemöte. 

Efter tre spelade matcher befinner sig Sävehof nu i serieledning med maximala sex poäng. Tabellen haltar dock betänkligt. Härnäst väntar Hammarby på hemmaplan för herrarna fredagen den 25 september. Avkast sker klockan 19.00 i Partillebohallen. 

Redbergslid IK – IK Sävehof 29-30 (15-14)
Målskyttar:
Redbergslid: Tobias Johansson 7, Daniel Wester 7, Linus Arnesson 5, Tobias Östanbäck 4, Emil Mellegård 3, Jonathan Carlsbogård 2, Mario Lipovac 1. 
Sävehof: Viktor Ottosson 8, Atli Aevar Ingólfsson 6, Johan Fagerlund 5, Sebastian Karlsson 4, Niclas Fingren 2, Tobias Albrechtson 2,
Olle Forsell-Schefvert 2, Jonathan Edvardsson 1. 

Utvisningar: RIK: 3×2 IKS: 3×2
Domare: Rickard Canbro / Markus Winberg
Publik: 1 118

Text: David Flatbacke-Karlsson
Foto: Bildbyrån