Alingsås HK vs IK Sävehof (H)

Alingsås HK vs IK Sävehof (H)

Alingsås HK vs IK Sävehof (H)

Alingsås HK vs IK Sävehof (H)

Alingsås HK vs IK Sävehof (H)

Domare Andreas Isén och Johan Larsson

Publik 1619

Alingsås HK vs IK Sävehof (H)

Domare Michael Johansson och Markus Winberg

Publik 1652

Alingsås HK vs IK Sävehof

Domare Mirza Kurtagic och Mattias Wetterwik

Publik 2750

Alingsås HK vs IK Sävehof

Domare Mirza Kurtagic och Mattias Wetterwik

Publik 2750

Alingsås HK vs IK Sävehof

Domare Mirza Kurtagic & Mattias Wetterwik

Publik 2560

Alingsås HK vs IK Sävehof (H)

Domare Emil Blanck & Martin Strand

Publik 1754

Alingsås HK vs IK Sävehof (H)

Domare Johan Gomér och Martin Gomér

Publik 1735

Alingsås HK vs IK Sävehof (H)

Domare Mirza Kurtagic och Mattias Wetterwik
Publik 1776

Alingsås HK vs IK Sävehof (H)

Publik 2318

Domare Michael Johansson och Jasmin Kliko

Herrarna förlorade semifinal tre med 23–24. Match fyra spelas på onsdag i Partille Arena.

– Det blir till att analysera den här matchen och ladda om, säger tränare Robert Wedberg.

1–1 efter de två inledande matcherna och således hade båda lagen chansen att skaffa sig matchboll i söndagens match i Estrad Alingsås. Det var hemmalaget som började bäst. Rickard Frisk i Alingsås-målet fick tag i några bollar direkt och lade grunden till att hans lag kunde tog tag i taktpinnen. Efter 7:30 stod det 5–2 till Alingsås.

Men Sävehof åt sig in i matchen. Mycket tack vare att Frisks kollega Per Sandström spelade upp sig och efter att ha hamnat i ett tidigt tremålsunderläge kröp sig Gulsvart allt närmare. När det återstod fem minuter av den första halvleken stod det 8–8.

Blåklädda Alingsås skulle komma att avsluta de målsnåla första 30 minuterna starkt. För efter att Sävehof gått upp till 8–8 gjorde bortalaget inget mer mål innan halvtid medan Alingsås gjorde tre. Vilket gav halvtidsresultatet 11–8.

– Trodde vi skulle veta att det är annorlunda att spela här uppe sedan förra matchen. Men det saknas lite i allas skallar här i dag, säger Wedberg.

Hemmalaget öppnade den andra halvleken riktigt starkt. Med en väldig energi sprang man ifrån bortalaget på resultattavlan och efter 42:35 hade Alingsås en sexmålsledning – 17–11. 

Som så många gånger förr lyckades ändå Sävehof skapa nerv i matchen. Efter den knackiga starten på sista 30 studsade man tillbaka och krympte avståndet mer och mer. Med bara minuten kvar stod det 24–23 och det var väldigt nervöst hos hemmapubliken. Sävehof hade sista anfallet men Olle Forsell-Schefverts skott satt i stolpen och Alingsås höll undan.

– Det tar nästan 50 minuter innan vi spelar så hänsynslöst som man måste göra, konstaterar Robert Wedberg.

Alingsås HK vs IK Sävehof (H)

Publik 2225

Domare Niclas Widell och Jonas Åström

Herrarna förlorade den första semifinalen mot Alingsås med 20–27. Nu väntar match två i Partille Arena på torsdag.

– Alingsås tog slutspelet till en nivå till, säger tränare Robert Wedberg.

Efter segrar i kvartsfinalerna mot Malmö respektive Redbergslid var det dags för den första semifinalen i Estrad Alingsås. Spelarna möttes av ett otroligt tryck från läktarna när de entrade planen. Kanske var spelarna tagna av stundens allvar inledningsvis för båda lagen hade svårt att hitta nätet. Det dröjde nästan nio minuter innan det första målet föll. Då krävdes det en utvisning för Alingsås och ett straffkast för att Viktor Ottosson skulle bryta dödläget.

– Det var säkert lite spänt. Vi står otroligt bra bakåt och de kommer knappt till några lägen. Men vi missar rätt rena lägen så vi hade kanske behövt ha lite utdelning för att få dem lite stressade, säger Wedberg.

Matchen öppnade upp sig därefter. För Sävehofs del var det – som så många gånger förr det här slutspelet – Jonas Larholm som ledde styrkorna. Med tre mål var han bortalagets främsta målskytt efter de första 30 minuterna. Det var dock Alingsås som skulle gå till halvtidsvila med ledning. Detta efter att man gjort ett litet ryck i slutet av halvleken. Ställningen i paus var 11–8.

– Vi var med i matchen i tjugo minuter men det var ändå så att det kommer ett ryck som vi aldrig hämtar oss från.

Hemmalaget fortsatte ånga på i början av den andra halvleken. Snabbt skilde det fem bollar och Sävehof var illa ute. Robert Wedbergs mannar kämpade frenetiskt för att få igång ett fungerande anfallsspel men det visade sig vara svårt. Alingsås försvar stod emot bra och gav inte de gulsvarta någonting gratis. Försprånget man hade skaffat sig blev ointagligt för Sävehof. Slutresultatet skrevs till 27–20.

– Alingsås tog slutspelet till en nivå till. De pangar ner oss med tufft spel och det är väl bara att konstatera att vi får hitta den nivån till nästa match.

Vad sa du till killarna när de gjorde rycket i början på andra?

– Att försöka lugna ner det och försöka spela på det vi har bestämt. Det går inte att hitta en genväg. Det sämsta är ju att gå ifrån grundspelet för mycket. Vi gjorde några försök och gick ner till tre mål men det blir ändå för svårt när de är så heta som de är i dag, säger Robert Wedberg.

Nu väntar match två i Partille Arena på torsdag. Laget behöver ditt stöd och biljett köper du här.

Alingsås HK vs IK Sävehof (H)

Publik 1810

Domare Mirza Kurtagic och Mattias Wettervik

Herrarna förlorade med 26–29 borta mot Alingsås. Detta efter en jobbig start på den andra halvleken.

– Vi är inte tillräckligt skarpa i vårt 6 mot 5-spel, säger Jonas Larholm som blev matchens lirare i Sävehof.

Ett Sävehof fyllt av självförtroende åkte till Alingsås för att förhoppningsvis krypa närmare de blåklädda som inför söndagens match låg på femte plats i Handbollsligan – en placering över Sävehof. Och framburet av en stadig Kamikaze-skara på läktaren började det bra för bortalaget. Man var täta bakåt vilket ledde till några enkla kontringsmål.

När 20 minuter hade gått stod det 10–7 till Sävehof och det såg bra ut för de gulsvarta. Men efter det åt sig Alingsås tillbaka i matchen. Rickard Frisk i hemmamålet fick tag i några bollar samtidigt som Sävehofs försvar blev glesare och hemmalaget kunde gå ikapp och så småningom förbi. Halvtidsresultatet skrevs till 15–14 och det var upplagt för en riktig rysare i andra halvlek.

– Vi har en tremålsledning men vi vet att det svänger här i Estrad, säger Larholm.

Det blev en jobbig start på den andra halvleken för Sävehof. Man drog på sig några utvisningar och spelet ville inte riktigt till att fungera för bortalaget. Efter tio minuter fick dessutom Viktor Rhodin rött kort efter att ha tryckt till Felix Claar och hemmalaget kunde med en man mer snabbt rusa iväg till en femmålsledning. Larholm säger sitt om utvisningen.

– Jag står alldeles bredvid och det kanske till och med är för nära, men först trodde jag inte det var något men träffar man ansiktet kan det bli rött.

När det såg som absolut jobbigast ut för Robert Wedbergs mannar så reste de sig – en match i årets serie är aldrig avgjord förrän 60 minuter är spelade. Nu var det Alingsås tur att dra på sig utvisningar och lät sina motståndare komma allt närmare. Med knappa kvarten kvar tryckte Jonas Larholm dit 23–22 från sju meter och det blev genast nervöst för hemmapubliken.

Tyvärr räckte det inte hela vägen i dag och Alingsås kunde till slut hålla undan och vinna med 29–26. 

– Över hela matchen kanske vi har en bra period medan Alingsås har två eller tre stycken.

Hur är det att spela inför en sådan här publik?

– Vi gillar att spela här och ljud är alltid kul. Sedan kanske det påverkar oss emellanåt vid vissa marginalbollar där man kanske inte är lika kylig som man normalt sett brukar vara, konstaterar Jonas Larholm.

Alingsås HK vs IK Sävehof (H)

Publik 2045

Domare Mirza Kurtagic och Mattias Wettervik

Alingsås HK vs IK Sävehof (H)

Alingsås HK vs IK Sävehof (H)

K Sävehof hade inte mycket att hämta mot Alingsås HK. Herrarna förlorade med hela 24–32 (9–16).

IK Sävehof har inlett säsongen på ett övertygande vis. Med fyra raka segrar i ryggen reste laget den korta biten till Estrad Arena för att drabba samman med Alingsås HK i ett på förhand hett, ovisst och oerhört spännande västderby.  

Alingsås tar initiativet omedelbart. Hemmalaget rusar fram till 3–0 redan innan fyra minuter spelats. Sävehof tar då en timeout. Visst, Olle Forsell Schefvert gör gästernas första mål kort därefter, men i övrigt ger det kollektiva snacket inte något större resultat. Alingsås fortsätter att ösa på framåt, och har en ledning med 6–1 efter tio minuter. 

Sävehof höjer sig en aning offensivt och börjar att hitta nätet i en större utsträckning än tidigare. Det hjälper dock föga, då försvaret inte fungerar alls och Alingsås är hänsynslöst effektivt. Fjolårets SM-finalist springer ifrån ordentligt, och leder med 13–4 efter 22 minuter. Sävehof kommer aningen närmare före paus, men är ändå sju bollar, 16–9, bakom Alingsås när slutsignalen för den första halvleken ljuder. 

Utgångsläget var inte bra inför fortsättningen av matchen, och inte blir starten av den andra halvleken ett dugg bättre för Sävehof. Ingenting stämmer för laget ute på banan. Chanser missas, missförstånd uppstår och skillnaden mellan lagen växer. Med runt tolv minuter kvar är Alingsås-ledningen hela 13 bollar stor, 27–14. 

Sävehof får snurr på grejerna ordentligt först i slutet. Det är så klart alldeles för sent för att kunna göra spänning i drabbningen, men laget sätter merparten av sina avslutsförsök och hyfsar siffrorna. Alingsås vinner till sist med 32–24. 

Denna onsdagskväll är en sådan som herrarna snabbt får borsta av sig och glömma. Laget toppar alltjämt den haltande tabellen med sina åtta poäng. Härnäst väntar ett hemmamöte med Ricoh tisdagen den 13 oktober för Sävehof. Avkast sker klockan 19.00 i Partillebohallen. 

Alingsås HK–IK Sävehof 32–24 (16–9)
Målskyttar:
Alingsås: Andreas Flodman 5, Jesper Konradsson 5, Johan Nilsson 5, Pontus Johansson 4, Emil Frend Öfors 3, Daniel Tellander 3, Max Darj 3, Fredrik Teern 2, Marcus Enström 1, Felix Claar 1.
Sävehof: Victor Fridén 5, Niclas Fingren 4, Olle Forsell Schefvert 3, Jonathan Edvardsson 3, Erik Forsell Schefvert, Atli Evar Ingólfsson 2, Viktor Rhodin 2, Sebastian Karlsson 1, Tobias Albrechtson 1, Viktor Ottosson 1. 

Utvisningar: AHK: 4×2 IKS: 2×2
Domare: Rickard Canbro / Markus Winberg
Publik: 1 824

Text: David Flatbacke-Karlsson
Foto: Bildbyrån