IK Sävehof (D) vs Höörs H65

Publik 5262

Domare Johan Gomér och Martin Gomér

Damerna förlorade SM-finalen mot H65 Höör. Detta trots en stark upphämtning i slutet.

– Vi faller in i det spel vi spelade några gånger mot Skuru, säger Henrik Signell.

Sävehof var på jakt efter sitt nionde raka SM-guld. Denna gång stod H65 Höör för motståndet i Malmö Arena som inför dagens första final var klädd i gult och rött. 

Matchen började dock tungt för Gulsvart. Man mötte ett heltänt Höör som drog på sig sin första utvisning redan efter 2:07 och var redo för kamp. Jessica Ryde i Höörs mål stod i vägen för det mesta inledningsvis, Sävehof blev stressat och hade svårt att hitta rytmen i anfallsspelet. 

– Vi faller in i det som vi visade mot Skuru och några tidigare gånger i år. Vi blir stationära och förutsägbara, säger Signell.

Henrik Signell provade med det mesta. Tog time out efter knappt 25 spelade minuter i underläge 5–9, bytte runt på nästintill hela truppen men ingenting ville fungera för Gulsvart. I halvtid stod det 13–8 till Höör och Sävehof var pressat inför den andra halvleken.

– Vi tappar det kreativa och blir stressade och frustrerade, säger Signell.

Den andra halvleken började jämnt. Lagen följdes åt på resultattavlan och Gulsvart jobbade stenhårt för att försöka komma närmare. Det gjorde man så småningom. Framåt för Sävehofs del var Emma Fernis – som i fredags togs ut i SHE:s All star team – bäst på plan. 20-åringen hade med 13 minuter kvar att spela gjort hela nio mål och det stod helt plötsligt 18–21. 

– Det är en final och alla vill vinna så det är klart man kände hopp där och då, säger Fernis.

Därefter tog Höör tillbaka kommandot och drygade ut ledningen till 24–18 när klockan stod på 50:32. Men Sävehof gav sig aldrig och tre och en halv minut senare var avståndet nere på tre mål igen – 21–24. Spänningen i Malmö Arena gick att ta på.

Trots en stark upphämtning i slutet räckte det inte hela vägen för Sävehof. H65 Höör vann till slut med 27–25.

– Det känns väldigt surt så klart. Men sådan är idrotten. Vi har stretat emot i åtta år och vunnit SM-finalmatcherna. I dag gjorde vi inte det och Höör vinner rättvist, säger Henrik Signell.

IK Sävehof (D) vs Skuru IK

Publik 1185

Domare Rickard Canbro och Markus Winberg

Damerna vann den femte och avgörande semifinalen mot Skuru. Nu väntar final i Malmö Arena mot H65 Höör.

De tidigare semifinalerna hade bjudit på bra hemmaspel. Sävehof hade dominerat i Partille Arena medan Skuru bjudit på ett helt annat motstånd i Eriksdalshallen. På söndagskvällen var det dags för den femte och avgörande semifinalen och mycket folk hade tagit sig till den Gulsvarta hemmaborgen för att se nervkittlande handboll.

Skuru inledde piggast och fick ett par enkla mål i början av matchen. Hemmalaget verkade nervöst men efter dryga fem minuter lossnade det. Man fick stopp på Skurus anfallsspel och Johanna Bundsen iscensatte flertalet kontringar som gjorde att Sävehof kopplade greppet om matchen. Efter 18:24 hade Gulsvart skaffat sig en sexmålsledning. Något man inte släppte i den första halvleken och när domarna blåste för halvtid stod det 15–9. 

– Alla var jättenervösa och taggade inför matchen. Man mådde lite så där halvdåligt men så fort startsignalen gick kändes det som att vinst var det enda som fanns, säger Ida Odén.

Den andra halvleken var lite av ett ställningskrig inledningsvis. Lagen bytte mål med varandra och Sävehof hade kontroll på vad som hände på plan. Jamina Roberts och Loui Sand var framgångsrika från sina respektive vänsterpositioner. I mitten huserade Elin Hallagård med ett majestätiskt skytte och bredvid sig på sin högersida bjöd Ida Odén på ett genombrottsspel som bara hon kan.

Med 20 minuter kvar gjorde hemmalaget det avgörande segerrycket. När Sävehofs meste målskytt genom tiderna – Ida Odén – satte 25–15 steg jublet lite extra och många började känna finalvittring. Skuru hämtade sig aldrig från detta. Slutsiffrorna skrevs till 35–20 och Sävehof är klart för SM-final i Malmö Arena på lördag. Där väntar H65 Höör.

– Det ska bli kul att möta dem i en final. Det har vi aldrig gjort innan så det blir annorlunda.

Det var flera spelare som gjorde sina sista matcher i Partille Arena för denna gången. Men det är ingenting laget har funderat över, säger Odén som prisades efter matchen för sitt match- och målrekord i den Gulsvarta tröjan.

– Man hinner inte tänka att ”förlorar vi så blir det inget mer”. Man har bara fokuserat på den här matchen. Det kommer väl sjunka in lite mer efter nästa match.

IK Sävehof (H) vs Alingsås HK

Publik 2965

Domare Niclas Widell och Jonas Åström

Herrarna förlorade mot Alingsås och är ute ur Handbollsligans slutspel. Semifinalserien slutade 1–3.

– Det känns som ett plötsligt slut, säger Jonas Larholm.

Det var vinna eller försvinna för Sävehofs del inför den fjärde semifinalen mot Alingsås. Partille Arena var välfylld för kvällen och det var upplagt för en riktigt härlig handbollskväll. Matchen började dock tungt för Gulsvarts del. Man drog på sig flera utvisningar och hade svårt att producera framåt. Detta medan Alingsås öste på med både målvaktsräddningar och bra anfallsspel. Ställningen var 5–10 efter knappt 19 minuter.

Spelet blev inte bättre därefter. Hemmalaget hade fortsatt svårt att hitta igenom det täta Alingsåsförsvaret och bortalaget skapade sig ett rejält försprång inför den andra halvleken. När domarna blåste för halvtid stod det 8–15.

– Vi hittade inte den rätta spänningsnivån. Vi fick ingen skjuts av adrenalinet utan det blev i stället till någonting negativt och vi började tveka, säger Larholm.

Den andra halvleken började inte mycket bättre för Sävehofs del. Det mesta gick Alingsås del och när det återstod en knapp kvart ledde bortalaget med 25–16. Även om det skett mirakelvändningar förr i slutspelet så blev detta försprånget för stort. Slutresultatet skrevs till 27–33.

– Vi var kanske inte helt förberedda eller klara på vad det egentligen krävs för att vinna dessa matcherna och ta oss till final. Det är inte jättemånga i vårt lag som gjort det innan och det märkte man att det är fler i Alingsås som gjort det, säger Larholm och fortsätter.

– Det känns som ett plötsligt slut. Vi hade ju velat fortsätta så klart. Nu är det rätt tomt.

Nu återstår det bara en match för säsongen i Partille Arena och det är den femte och avgörande semifinalen mellan Sävehof och Skuru. Laget behöver ditt stöd så se till att köpa din biljett här.

Skuru IK vs IK Sävehof (D)

Publik 1225

Domare Maria Bennani och Sofia Bennani

Alingsås HK vs IK Sävehof (H)

Publik 2318

Domare Michael Johansson och Jasmin Kliko

Herrarna förlorade semifinal tre med 23–24. Match fyra spelas på onsdag i Partille Arena.

– Det blir till att analysera den här matchen och ladda om, säger tränare Robert Wedberg.

1–1 efter de två inledande matcherna och således hade båda lagen chansen att skaffa sig matchboll i söndagens match i Estrad Alingsås. Det var hemmalaget som började bäst. Rickard Frisk i Alingsås-målet fick tag i några bollar direkt och lade grunden till att hans lag kunde tog tag i taktpinnen. Efter 7:30 stod det 5–2 till Alingsås.

Men Sävehof åt sig in i matchen. Mycket tack vare att Frisks kollega Per Sandström spelade upp sig och efter att ha hamnat i ett tidigt tremålsunderläge kröp sig Gulsvart allt närmare. När det återstod fem minuter av den första halvleken stod det 8–8.

Blåklädda Alingsås skulle komma att avsluta de målsnåla första 30 minuterna starkt. För efter att Sävehof gått upp till 8–8 gjorde bortalaget inget mer mål innan halvtid medan Alingsås gjorde tre. Vilket gav halvtidsresultatet 11–8.

– Trodde vi skulle veta att det är annorlunda att spela här uppe sedan förra matchen. Men det saknas lite i allas skallar här i dag, säger Wedberg.

Hemmalaget öppnade den andra halvleken riktigt starkt. Med en väldig energi sprang man ifrån bortalaget på resultattavlan och efter 42:35 hade Alingsås en sexmålsledning – 17–11. 

Som så många gånger förr lyckades ändå Sävehof skapa nerv i matchen. Efter den knackiga starten på sista 30 studsade man tillbaka och krympte avståndet mer och mer. Med bara minuten kvar stod det 24–23 och det var väldigt nervöst hos hemmapubliken. Sävehof hade sista anfallet men Olle Forsell-Schefverts skott satt i stolpen och Alingsås höll undan.

– Det tar nästan 50 minuter innan vi spelar så hänsynslöst som man måste göra, konstaterar Robert Wedberg.

IK Sävehof (D) vs Skuru IK

Publik 845

Domare Andreas Isén och Martin Strand

Johanna Bundsen storspelade när damerna skaffade sig matchboll i semifinalserien mot Skuru. Vinner Sävehof på onsdag är laget klart för SM-final.

– Jag känner mig i väldigt bra form, säger Johanna Bundsen.

Efter fyramålsförlusten senast (23–19) var Sävehof ute efter att studsa tillbaka i den tredje semifinalen mot Skuru. Förra matchen hade Gulsvart problem mot Skurus aggressiva försvar. Henrik Signell tyckte att anfallsspelet blev för statiskt och stressat.

– Vi var inte alls nöjda efter förra matchen. Vi ville inget annat hellre än att göra en bra prestation här i dag, säger Johanna Bundsen.

Under lördagen inledde Sävehof desto bättre framåt och rusade iväg på resultattavlan. Redan efter dryga sju minuter hade hemmalaget i Partille Arena gått upp i en 6–0-ledning och spelaren som stod för det mesta framåt var Jamina Roberts. Den snart 27-åriga vänsternian gjorde fyra mål i den första halvleken.

Men bäst på plan efter 30 minuter var Johanna Bundsen. Vitklädda Skuru hade svårt att hitta in bakom den storspelande målvakten. Efter 8:35 hade man fortfarande inte gjort något mål och efter halva matchen stod Bundsen på 75 i räddningsprocent. Resultatet i halvtid: 13–4.

Sävehof började den andra halvleken på samma sätt som man startade matchen. Bundsen fortsatte spika igen och när Skuru gjorde sitt femte mål hade Sävehofs burväktare hållit nollan i över 15 minuter. 

– Det är inget jag tänker när jag spelar men det är ju gött om det är så.

Det blev en lugn avslutning på matchen där tränare Signell kunde låta flera spelare luftas. Sävehof vann till slut med 28–12 och nu är det matchboll. Vinst på onsdag och laget är klart för SM-finalen som spelas i Malmö den 27 maj.

– Vi gör ett fantastiskt bra jobb i dag. Bra beteenden och vi ger aldrig upp. Skuru krigar hela matchen igenom och trycker på allting även i andra halvlek. De kommer vara mer taggade än någonsin på onsdag.

Detta kan ha varit din sista match i Partille Arena. Hur känns det?

– Det är inget jag tänker på faktiskt men det är ju lite vemodigt om det blir så, helt klart, säger Johanna Bundsen som flyttar till Köpenhamn nästa säsong.

IK Sävehof (H) vs Alingsås HK

Publik 2880

Domare Mirza Kurtagic och Mattias Wetterwik

Herrarna kvitterade till 1–1 i semifinalserien mot Alingsås. Detta efter en stark andra halvlek.

– Vi ändrade inte så mycket men vi blev mer aggressiva, säger Olle Forsell-Schefvert.

Inför torsdagskvällens duell ledde Alingsås med 1–0 i matcher och Sävehof var tvunget att vinna för att inte hamna i brygga i semifinalserien. Den första matchen i Estrad bjöd på en tillknäppt inledning rent målmässigt. Så var det inte denna gång i Partille Arena. Lagen turades om att hitta rätt framåt och efter 15 minuter stod det 8–8. 

För hemmalaget var det Olle Forsell-Schefvert som visade hög klass och tog ett stort ansvar i den första halvleken. Med ett starkt genombrottsspel var han så långt Sävehofs främsta målskytt med fem mål. 

– Vi har lite problem men sen skärpte vi till det och det blev ganska bra, säger Forsell-Schefvert.

Under de första 30 minuterna skilde det aldrig mer än en boll mellan de båda kombattanterna. När halvtidsvisslan ljöd stod det 12–13 och det var upplagt för en nervkittlande avslutning. 

Sävehof inledde den andra halvleken på ett strålande sätt. Per Sandström, som hade haft svårt att få tag i skotten, började rädda och efter bara dryga tio minuter hade Gulsvart gått upp i en fyramålsledning – 20–16.

– Skönt att han får göra lite räddningar, säger Forsell-Schefvert och fortsätter:

– Vi ändrade inte så mycket försvarsspelet men vi blev mer aggressiva man-man vilket gjorde att de inte kunde gå runt så som de vill.

När det återstod en knapp kvart hade avståndet varken krympt eller ökat. Utvisningarna duggade tätt och tempot i matchen drogs upp när det skapades ytor. Alingsås blev alltmer stressat och tiden började bli knapp. För knapp skulle det visa sig för när Sandström knep en straff med tre minuter kvar, vid ställningen 26–22, var saken klar. Sävehof kvitterade till 1–1 i matcher. Slutresultatet skrevs till 28–23 och nu väntar match tre på bortaplan på söndag. 

– Jag tycker vi gör en bra match både försvars- och anfallsmässigt. Anfallsspelet gör försvarsspelet lättare i och med att de inte får kontra.

Vad säger du om publiken?

– Publiken var magiska. Både Kamikazes och Blåljus fixar bra stämning och får med sig resten av läktaren, säger Olle Forsell-Schefvert.

Alingsås HK vs IK Sävehof (H)

Publik 2225

Domare Niclas Widell och Jonas Åström

Herrarna förlorade den första semifinalen mot Alingsås med 20–27. Nu väntar match två i Partille Arena på torsdag.

– Alingsås tog slutspelet till en nivå till, säger tränare Robert Wedberg.

Efter segrar i kvartsfinalerna mot Malmö respektive Redbergslid var det dags för den första semifinalen i Estrad Alingsås. Spelarna möttes av ett otroligt tryck från läktarna när de entrade planen. Kanske var spelarna tagna av stundens allvar inledningsvis för båda lagen hade svårt att hitta nätet. Det dröjde nästan nio minuter innan det första målet föll. Då krävdes det en utvisning för Alingsås och ett straffkast för att Viktor Ottosson skulle bryta dödläget.

– Det var säkert lite spänt. Vi står otroligt bra bakåt och de kommer knappt till några lägen. Men vi missar rätt rena lägen så vi hade kanske behövt ha lite utdelning för att få dem lite stressade, säger Wedberg.

Matchen öppnade upp sig därefter. För Sävehofs del var det – som så många gånger förr det här slutspelet – Jonas Larholm som ledde styrkorna. Med tre mål var han bortalagets främsta målskytt efter de första 30 minuterna. Det var dock Alingsås som skulle gå till halvtidsvila med ledning. Detta efter att man gjort ett litet ryck i slutet av halvleken. Ställningen i paus var 11–8.

– Vi var med i matchen i tjugo minuter men det var ändå så att det kommer ett ryck som vi aldrig hämtar oss från.

Hemmalaget fortsatte ånga på i början av den andra halvleken. Snabbt skilde det fem bollar och Sävehof var illa ute. Robert Wedbergs mannar kämpade frenetiskt för att få igång ett fungerande anfallsspel men det visade sig vara svårt. Alingsås försvar stod emot bra och gav inte de gulsvarta någonting gratis. Försprånget man hade skaffat sig blev ointagligt för Sävehof. Slutresultatet skrevs till 27–20.

– Alingsås tog slutspelet till en nivå till. De pangar ner oss med tufft spel och det är väl bara att konstatera att vi får hitta den nivån till nästa match.

Vad sa du till killarna när de gjorde rycket i början på andra?

– Att försöka lugna ner det och försöka spela på det vi har bestämt. Det går inte att hitta en genväg. Det sämsta är ju att gå ifrån grundspelet för mycket. Vi gjorde några försök och gick ner till tre mål men det blir ändå för svårt när de är så heta som de är i dag, säger Robert Wedberg.

Nu väntar match två i Partille Arena på torsdag. Laget behöver ditt stöd och biljett köper du här.

Skuru IK vs IK Sävehof (D)

Publik 1325

Domare Rickard Canbro och Markus Winberg

Damerna förlorade den andra semifinalen mot Skuru. Tredje matchen spelas i Partille Arena på lördag.

– De är hetare än oss i dag, säger tränare Henrik Signell.

Efter att Sävehof vunnit den första semifinalen i Partille Arena med 34–22 flyttade serien till Eriksdalshallen inför den andra matchen. Och det var ett revanschsuget Skuru som kom ut för att göra livet surt för de Gulsvarta. Bortalaget hade svårt att hitta igenom Skuruförsvaret och när man väl gjorde det stod Hanna Daglund allt som oftast  i vägen för skotten.

Om första matchen var en målrik historia rakt igenom, var måndagskvällens första 30 minuter desto målsnålare. När domarna blåste för halvtid stod det 10–9 till Skuru och Sävehof behövde höja sig ordentligt för att få en trevlig resa hem till Partille.

– De är jättefysiska i sitt försvarsspel och vi blir statiska vilket gör att det infinner sig en stress, säger Henrik Signell.

Men det var fortsatt grus i maskineriet när den andra halvleken drog igång. Daglund fortsatte storspela i målet och med knappt 40 minuter spelade hade hemmalaget gått upp till en femmålsledning – 15–10. Då kände tränare Henrik Signell sig tvungen att ta timeout – vilket också gav effekt till en början. Avståndet krympte snabbt till två bollar och de gulsvarta hade för tillfället vind i seglen. Men Skuru studsade tillbaka och återtog kommandot i matchen. Med knappt nio minuter kvar var det återigen fem mål som skilde lagen åt – 18–13.

Det var en ledning som Sävehof aldrig hämtade upp. Matchen slutade 23–19 och det står nu 1–1 i matcher. Nästa match spelas i Partille Arena på lördag klockan 15:10. 

– De är hetare än oss i dag. Vi hade pratat om att de skulle vara heta. Ändå känns det inte som vi står upp, säger Henrik Signell.

IK Sävehof (D) vs Skuru IK

Publik 670

Domare Joakim Lindbratt och Tommie Moberg

Damerna vann den första semifinalen mot Skuru. Detta efter att ha stängt igen bakåt i den andra halvleken.

– Härligt att markera att vi är bättre, säger åttamålsskytten Elin Hallagård.

Efter 3–0 i matcher mot sina respektive motstånd i kvartsfinalerna var det dags för den första semifinalen mellan Sävehof och Skuru i Partille Arena. Och spelarna verkade spelsugna. Framförallt såg de ut att ha längtat efter att göra mål för det rasslade till bakom målvakterna i parti och minut åt båda håll.

Henrik Signell hade inför matchen varnat för Skurus snabba spel och det hade Sävehof svårt att kontrollera till en början. Men framåt var det desto bättre. Det var inte bara hemmalaget som hade svårt att ligga rätt i försvaret. Elin Hallagård öste in mål från nio meter och efter den första halvleken hade 28-åringen inkasserat sex mål. Hon fick i slutet av de första 30 minuterna även med sig resten av laget och Sävehof kunde gå till pausvila med ledning 19–14.

– Det var väldigt jämnt och man var ju orolig att det skulle fortsätta vara tajt hela matchen. Men sen drar vi ifrån i början på andra och då kändes det tryggt, säger Hallagård.

Sävehof tog tag i försvarsspelet direkt i den andra halvleken. Johanna Bundsen hade spelat bra även tidigare i matchen men nu fick hon också hjälp av utespelarna vilket gjorde att hemmalaget kunde rusa iväg på resultattavlan. Med en knappt 15 minuter kvar att spela ledde Sävehof med tio bollar och matchen var avgjord. Slutsiffrorna skrevs till 34–22 och nästa semifinal spelas måndagen den 8:e maj i Eriksdalshallen.

– Vi orkar hålla ett högre tempo i hela matchen som de inte gör. De börjar slarva och vi håller fokus och därför drar vi ifrån.

Vad har ni gjort nu mellan kvarts- och semifinal?

– Vi har kollat på väldigt mycket klipp för att möta det de är bra på. Och sedan försöka fortsätta som vi har gjort mot Heid och spela snabb handboll och jag tycker vi får till det bra, säger Elin Hallagård.

Redbergslids IK vs IK Sävehof (H)

Publik 2037

Domare Michael Johansson och Jasmin Kliko

Herrarna är klart för semifinal. Detta efter en historisk upphämtning mot Redbergslids IK i kvartsfinalen.

– En jävla moral alltså. Det är dessa matcher man tränar för, säger femmålsskytten Jonathan Edvardsson.

Efter en redan makalös upphämtning från 0–2 till 2–2 i kvartsfinalserien mot Redbergslids IK (RIK), var Sävehof ute efter att bli historiska. Aldrig tidigare har ett lag med tre bortamatcher tagit sig vidare från ett liknande underläge. Och det var de gulsvarta som tog initiativet i matchen. Anförda av en genombrottsstark Jonathan Edvardsson gick man upp till en tvåmålsledning efter 15 minuter.

– Man har ju fått gå och lugna ned sig själv hela dagen. Det är lätt att brusa upp när det är så mycket folk i arenan och allting, säger Edvardsson.

Efter det tog RIK över en aning. Tony Heeringson kom in i målet och fick tag i några bollar efter att Tobias Thulin haft svårt att få träff. Men det var ändå Sävehof som, trots ett rött kort på Niclas Fingren, hade ledningen med 13–11 i paus.

– Jag tycker vi spelar mycket för varandra, släppte vidare bollen bra och stack in nosen.

Den andra halvleken fortsatte som den första slutade – det var tufft och tajt. Precis som kollega Heeringson gjorde Per Sandström en bra match. 36-åringen följde upp sitt storspel från förra matchen och stod för ett antal fina parader, vilket gjorde att Sävehof alltjämt höll RIK på två bollars avstånd när det återstod 15 minuter.

– Per gör en helt otrolig match. Samarbetet mellan försvar och målvakt är nästan det som klaffar bäst i dag.

Efter en rafflande matchavslutning är Sävehof historiska. Man vann till slut med 25–23 och nu väntar Alingsås i semifinal efter att de besegrat Malmö med 3–1 i matcher. 

– Det är bara att kämpa och försöka ta med oss denna goa känslan helt enkelt, säger Jonathan Edvardsson.

I den andra semifinalen spelar Kristianstad mot Ystad.

IK Sävehof (H) vs Redbergslids IK

Publik 2730

Domare Mirza Kurtagic och Mattias Wetterwik

Herrarna utjämnade i kvartsfinalserien mot Redbergslids IK. Detta efter storspel av Per Sandström. Nu väntar match fem i Lisebergshallen på fredag.

– Det är ett viktigt läge av säsongen och då behövs det några räddningar, säger Sandström.

Efter upphämtningen senast var Sävehof ute efter en femte och avgörande match i kvartsfinalserien mot Redbergslids IK (RIK). Med Kamikazes i sedvanlig ordning i ryggen kom hemmalaget ut starkt i Partille Arena. Per Sandström fortsatte spela så bra som han gjorde i slutet av förra matchen i Lisebergshallen. Tillsammans med sitt försvar gjorde han det svårt för RIK att hitta nätet.

– Lite otur första skottet där jag missar bollen men annars tycker jag att jag träffar bollen rätt bra, säger Sandström.

Framåt var det skyttet som talade. Främst i form av Olle Forsell-Schefvert och William Bogojevic vars kanoner resulterade i tre mål vardera under den första halvleken. I halvlek stod det 15–9 och Gulsvart hade  skaffat sig ett bra läge inför de sista 30 minuterna.

Den andra halvleken var jämn inledningsvis. Sävehof fortsatte med ett kompakt försvarsspel och RIK kämpade frenetiskt med att komma till bra lägen. Och när man väl lyckades var det en även en stekhet målvakt som skulle passeras. Sandström gjorde sin bästa match för säsongen och avslutade med en räddningsprocent på 53.

– Vi har bra koll på dem bakåt. Vi lyckades hålla dem på avstånd tills det att det återstår en kvart. Sen ska man ju komma ihåg vad som hände i söndags men vi lyckades ändå hålla det på ett bra sätt, säger Per Sandström

En annan som presterade på topp var Atli Ævar Ingolfsson. Islänningen var säkerheten själv i avsluten och gjorde hela sju mål i matchen. Fem av dem kom i den andra halvleken. 

– Vi hade lite mer kul och hittade tillbaka till glädjen i det vi håller på med, säger Ingolfsson.

Var glädjen en bidragande orsak till att du var bra?

– Ja, jag har varit lite trött det senaste men i dag var det bättre. Hoppas att det håller i sig.

Sävehof utökade sin ledning ju längre matchen led och vann till slut med 26–18. Nu väntar en femte och avgörande match i Lisebergshallen på fredag.

Redbergslids IK vs IK Sävehof (H)

Publik 1670

Domare Jasmin Kliko och Mikael Johansson

Herrarna besegrade Redbergslids IK med 32–31 efter makalös vändning. Tungan på vågen var junioren Gzim Salihi som stod för flera avgörande poäng.

– Jag gjorde bara min grej med kyla. Var ju tvungen att göra något, säger 18-åringen.

Sävehof var i rejäl brygga efter de två inledande förlusterna i kvartsfinalserien mot Redbergslids IK (RIK). Efter att ha fallit med uddamålet i den första matchen gick man på pumpen ytterligare en gång i Partille Arena och var därför tvungna att vinna i söndagens match i Lisebergshallen.

Och det började tungt även denna gång för de gulsvarta. Sävehof fick kämpa och slita rejält för att hänga med RIK i den första halvleken. Hemmalaget gjorde några småryck men utan att skaffa sig den där stora ledningen. När domarna blåste för halvtid stod det 15–13.

– Inte mycket mål till en början. De gör sina ryck och vi får äta oss ikapp några gånger men vi känner ändå att vi var bra med i matchen, säger Jonas Larholm.

Sävehof fick en riktig mardrömsstart på den andra halvleken. RIK rusade på knappa sju minuter iväg till en sexmålsledning som höll sig till det var nio minuter kvar. Då klev Gzim Salihi in i handlingarna på riktigt. 18-åringen stod för flera avgörande passningar och mål när det behövdes som mest. Tillsammans med Jonas Larholm var han den störst bidragande orsaken till att Sävehof, otroligt nog, kunde vända och vinna matchen med 32–31.

– Man tänker inte så mycket som junior när man får komma in i halvtid. I en kvartsfinal som vi måste vinna. Det är bara att gå in och köra, säger Salihi.

Vad hände egentligen?

– Jag gjorde bara min grej med kyla. Jag var ju tvungen att göra något.

Kvartsfinalserien lever vidare och nu intar lagen återigen Partille Arena. Och vi behöver din hjälp för att få till en femte och avgörande match. Köp er biljett här.

IK Sävehof (D) vs BK Heid

Publik 620

Domare Emil Blanck och Johan Larsson

Damerna vann den tredje kvartsfinalen med 35–16. Nu väntar Skuru i semifinal.

– Är helt klart ett lag vi har stor respekt för, säger tränare Henrik Signell.

Efter vinster i de två inledande kvartsfinalerna gjorde Sävehof processen kort med Heid i onsdagens match. Johanna Bundsen satte lås och bom på sitt mål från start och hade hela 78 i räddningsprocent efter den första halvleken. Endast fyra bollar hittade in bakom hemmamålvakten i Partille Arena. Sävehof producerade desto mer framåt. Jamina Roberts var tillbaka efter skada och var en av fyra tremålsskyttar i halvtid då resultattavlan visade 19–4.

– Att vi går ut och gör den halvleken med de tre raka storsegrarna i ryggen är väldigt bra, säger Henrik Signell.

Den andra halvleken blev som väntat en transportsträcka. Hemmalaget drog ned på tempot och Heid tilläts göra lite mer mål. Dock utan att komma nära. Sävehof vann med 35–16. Efter en mycket övertygande kvartsfinalserie och 3–0 i matcher, är Sävehof nu semifinalklart. Där väntar förra årets finalmotståndare Skuru.

– Vi hade Höör och Skuru att välja mellan och det är två jämbördiga lag. Båda lagen har massor av styrkor. Och alla lag, inklusive oss själva, har sina svagheter. Men rösten föll till slut på Skuru och det är helt klart ett lag vi har stor respekt för.

Julia Eriksson och Loui Sand stod båda över onsdagens match. Men det är inget som ska vara någon fara framöver.

– Loui var bara lite krasslig och Julia behövde vila efter att ha varit tillbaka efter en längre tids frånvaro. Några dagars vila till nu så ser det väldigt bra ut i truppen. Den har inte varit så här bred på hela året nästan, säger Henrik Signell.

IK Sävehof (H) vs Redbergslids IK

Publik 2415

Domare Rickard Carnbro och Marcus Winberg

Herrarna förlorade den andra kvartsfinalen mot Redbergslids IK med 23–29. Tredje matchen i bäst av fem spelas på söndag.

– Det är en avgörande period i slutet av den första halvleken som vi aldrig hämtar oss från, säger tränare Robert Wedberg.

Efter uddamålsförlusten i den första kvartsfinalen mot Redbergslids IK (RIK) var det dags för kvartsfinal två i ett välfyllt Partille Arena. Med Kamikazes i ryggen hoppades Sävehof utjämna matchserien. Matchen var till en början målsnål och hård. Det var halvgrinigt och inget av lagen lämnade en millimeter till sina motståndare.

Efter den något stängda matchinledningen öppnade det upp sig och det var Sävehof som först tog kommandot. Per Sandström gjorde några viktiga räddningar vilket gjorde att hemmalaget kunde gå ifrån till en 10–7-ledning med knappt 10 minuter kvar av den första halvleken.

Men där och då vände matchen. RIK stängde igen bakåt, körde gasen i botten framåt och i halvtid hade man gått upp till en fyramålsledning – 15–11.

– Det blir en lite stökig period. De gör 8–1 på oss under den och det hämtar vi oss aldrig från, säger Wedberg. 

Den andra halvleken började i ett rasande tempo. Sävehof kom ut i ett rasande tempo och RIK hängde på. Gulsvart krympte avståndet något men bortalaget lät aldrig matchen glida dem ur händerna. Man höll Sävehof några mål bakom sig hela tiden. Det rann till slut iväg till bortaseger 29–23.

– Vi hakar upp oss på domarna i fel tillfällen. Vi har ett behov av att spela handboll och det lyckas vi inte med under den perioden.

Nästa match spelas i Lisebergshallen på söndag klockan 14:15 i Lisebergshallen.

– Vi behöver göra det mesta bättre. Försöka hålla huvudet kyligt och försöka få det till handbollsspel så mycket som möjligt. Sedan tycker skyttet var bra i den förra matchen men i dag skjuter vi lite där Thulin (målvakt) vill ha dem och då är han bra, säger Robert Wedberg.

BK Heid vs IK Sävehof (D)

Publik 501

Domare Johan Gedda och Mohamed Abdulkadir

Redbergslids IK vs IK Sävehof (H)

Publik 1260

Domare Mirza Kurtagic och Mattias Wetterwik

RIK vann den första kvartsfinalen med 29–28. Andra matchen i bäst av fem spelas på tisdag i Partille Arena.

– Riktigt segt att torska nu när Kamikazes kommit hit och stöttat, säger Jonathan Edvardsson.

Det var välfyllt i Lisbergshallen när det var dags för den första kvartsfinalen mellan Sävehof och Redbergslids IK (RIK). Kamikazes hade intagit sina slutspelspositioner och man kunde nästan tro att det var hemmaplan för de gulsvarta. På planen var det jämnt inledningsvis. Målen trillade in åt båda håll och för Sävehofs del fick Olle Forsell–Schefvert dra ett stort lass med bra skytte. Även Jonathan Edvardsson gjorde flera viktiga poäng när RIK hade chansen att rycka vid ett par tillfällen. Edvardsson berättar att stödet från läktaren lyfte honom.

– Man blir hur taggad som helst. Jag har ju stått där själv och det är grymt att ha dem i ryggen redan vid inspringet.

För det var hemmalaget som höll i taktpinnen till en början men utan att skaffa sig det där riktiga försprånget på resultattavlan. När halvtidsvisslan ljöd stod det 16–16 och det var uppdukat för en ordentlig rysare direkt i denna kvartsfinalserie.

Den andra halvleken fortsatte som den första slutade. Det var tufft och tajt. Utvisningarna duggade dessutom tätt och derbykänslan gick att ta på. När det inte stod lika var det dock nästan alltid RIK som hade greppet om matchen. Sävehof bet sig kvar gång på gång men när Jonathan Carlsbogård satte 25–22 med tio minuter kvar såg det jobbigt ut för bortalaget. Även om man gjorde ett tappert försök och gick upp till 26–25 så mäktade gulsvart inte med att gå ikapp. RIK vann den första kvartsfinalen med 29–28.

– Jag tycker vi slarvar lite men det är marginalerna som avgör i dag, säger Edvardsson och fortsätter:

– De har ett bra försvarsspel. Vi gör en del mål men en del går lite stolpe ut. Jag tycker det är marginalerna som avgör här i dag.

Vad behöver ni göra för att vinna nästa match?

– Det är så klart att vara mer disciplinerade i anfallsspelet och i avsluten. Samarbetet mellan målvakt och försvar ska bli ännu lite bättre. Det var rätt bra i dag men det ska klaffa ännu lite bättre. Förhoppningsvis blir det mycket folk i arenan.

Biljett till matchen på tisdag köper du här.

IK Sävehof (D) vs BK Heid

Publik 790

Domare Joakim Lindbratt och Tommie Moberg

Damerna vann den första kvartsfinalen mot Heid. Detta efter målkalas. Slutsiffrorna skrevs till 44–19.

– Heid är kända för att aldrig ge upp men vi är ett bättre lag, säger comebackande Loui Sand.

Det var gasen i botten direkt från Sävehofs sida. Redan efter 4:25 stod det 5–0 och det syntes inga tecken på underskattning av serieåttan Heid. Både Loui Sand och Julia Eriksson var tillbaka i truppen efter en tids skadefrånvaro. När spelarna gjorde sina respektive första byten möttes de av värmande applåder från läktarna. Sand såg målsugen ut och skrev in sig i målprotokollet efter att hon hittat rätt med två skott ur ganska svåra lägen. 

– Jag försökte mest ligga rätt bakåt men det var kul att kunna vara med och bidra. Det var ett tag sedan sist. 

Sävehof stod för en helgjuten första halvlek. När 30 minuter var spelat i Partille Arena ledde hemmalaget med 19–8. De gulsvarta fortsatte sedan att ånga på i inledningen av den andra och gav aldrig Heid någon chans att komma ikapp. Henrik Signell kunde ge många spelare chansen och fick testa lite olika konstellationer i såväl anfall som försvar. Framåt fick även Julia Eriksson det att lossna och stod för sex mål i den andra halvleken.

– Det var jättekul att vara tillbaka. Jag har saknat att spela handboll jättemycket, säger Eriksson.

22-åringen började träna för fullt så sent som denna veckan och har precis lagt en ganska jobbig period bakom sig.

– Det har varit väldigt tufft. I början låg jag nästan bara hemma i soffan. Sen började jag med rehab i februari. 

Sävehof vann till slut med 44–19 och nu väntar match i Heidhallen på onsdag klockan 19:00.

– Alla spelare var heta. 44 mål. Det är inte ofta man gör det. Men på onsdag är det en ny match på deras hemmaplan och det blir tufft, säger Julia Eriksson. 

Nästa gång damerna äntrar Partille Arena är onsdagen den 19/4. Biljett köper du här. Glöm inte heller att köpa biljett till herrarnas match mot RIK på onsdag i Lisebergshallen. Det gör du här.

IK Sävehof (H) vs HK Malmö

Publik 820

Domare jasmin Kliko och Mikael Johansson

Herrarna besegrade Malmö i den sista omgången av Handbollsligans grundserie. Nu väntar Redbergslid i en kvartsfinalserie.

– Hoppas på publikfester, säger tränare Robert Wedberg.

Inför kvällens sista omgång var de mesta klart kring hur lagen skulle sluta i tabellen. För att Sävehof skulle klättra ett pinnhål krävdes att Alingsås skulle tappa poäng mot redan nedflyttningsklara IFK Ystad, samtidigt som Sävehof skulle vinna mot Malmö. Även om det sistnämnda inträffade genom en uddamålsseger med 25–24, blev det inte bättre än en sjätteplacering i Handbollsligans för Sävehof eftersom Alingsås enkelt motade tillbaka Ystad med 29–14. Robert Wedberg summerar sitt lags säsong så här långt.

– Under vårsäsongen har vi höjt oss och det har varit viktigt. Det tog ett tag höstas att spela ihop oss. Framför allt i försvarsspelet att hitta positioner och det känns mycket stabilare nu. 

Efter matcherna i den avslutande omgången var det dags för kvällens höjdpunkt – slutspelsvalen. Kristianstad och Ola Lindgren var först ut och valde Eskilstuna Guif följt av att Lugis Tomas Axnér valde Ystads IF. Sedan var det RIK och Jasmin Zutas tur och då valde man lokalkonkurrenten Sävehof.

– Nu får vi hoppas på publikfester. Det ska bli spännande, säger Wedberg.

Att RIK har plusstatistik på de gulsvarta oroar inte den 52-årige tränaren.

– Det är väl ganska öppet. De vann klart den första matchen sen vann vi klart här senast och så vann de en tajt match emellan där, men vi startar om från början båda lagen.

Nu har vi alltså två heta kvartsfinalsderbyn att se fram emot och det vill ni ju inte missa. Köp Slutspelskortet här.

Samtliga kvartsfinaler i Handbollsligan:

IFK Kristianstad–Eskilstuna Guif
Lugi–Ystads IF
Redbergslids IK–IK Sävehof
HK Malmö–Alingsås HK

Ystads IF vs IK Sävehof (H)

Publik 2319

Domare Joakim Lindbratt och Tommie Moberg

Herrarna besegrade Ystads IF på bortaplan med 28–25. Nu väntar Malmö i den sista omgången av Handbollsligan.

– Det var en fartfylld match, säger Jonas Larholm.

På söndagseftermiddagen ställdes Sävehof mot Ystads IF. Sexan mot sjuan i tabellen. Men Ystad har och hade ingen chans att gå om Sävehof eftersom de sistnämnda låg ointagliga sju poäng före skånelaget. 

Sävehof fick en drömstart på matchen och redan efter drygt fem minuter ledde de gulsvarta med 6–1. Hemmalaget var inte alls med i matchen och det utnyttjade gästerna skoningslöst med sylvasst kontringsspel. Per Sandström stoppade det mesta bakåt och framåt var Jonas Larholm stundtals briljant. 

Efter den ojämna matchinledningen arbetade sig Ystad tillbaka in i matchen. Sävehof hade lite jobbigare att hitta vägar igenom hemmaförsvaret samtidigt som Anders Persson började rädda i målet. Men när domarna blåste för halvtid var det fortsatt Sävehof-ledning – 15–12.

– Vi kunde haft några bollar upp till. Men vi gör det helt okej och Per (Sandström) är bra i målet, säger Larholm.

Om Sävehof fick en drömstart på den första halvleken var det ombytta roller i början av den andra – Ystad kvitterade nästan omgående. Men Sävehof föll absolut inte ihop utan hittade ny energi i matchen och tog snabbt tillbaka ledningen. Bortalaget hade en tremålsledning när det återstod en knapp kvart och när William Bogojevic satte 25–21 med sju minuter kvar, var matchen avgjord. Slutresultatet skrevs till 25–28 och efter matchen ville Larholm hylla de yngre spelarna.

– Jag tycker Jonathan (Edvardsson) och William (Bogojevic) visar att de pallar för trycket när det bränner till.

Nu väntar en avslutande match mot Malmö i Partille Arena innan det är dags för slutspel. Biljett till Malmö-matchen köper du här.

Team Eslövs IK vs IK Sävehof (D)

Publik 212

Domare Simon Johansson och Fredrik Johansson

Det blev seger för damerna mot Eslöv i den sista omgången av SHE. Därefter valde Henrik Signell i samspråk med laget att välja Heid i kvartsfinalspelet.

– Vi tror att vi har en väldigt bra chans att gå vidare, säger Henrik Signell.

För två dagar sedan möttes Sävehof och Heid i Partille Arena. Då vann Sävehof med 37–23 och tidigare denna säsongen vann de gulsvarta även på bortaplan med 34–21. Och det är med de resultaten som lagen går in i kvartsfinalspelet som börjar om drygt en vecka.

– Vi är överens om att det var ett bra val. Dels är det ett Göteborgslag, det blir roliga derbyn och vi slipper resa. Men sen tror vi att vi har en väldigt bra chans att gå vidare, säger Henrik Signell.

Efter många om och men står Sävehof som seriesegrare för sjunde året i följd. Grundserien har präglats av hårt matchande – både i SHE, Champions League och i EHF-Cupen. Inför den näst sista omgången var det många som trodde att Lugi skulle knipa förstaplatsen i ligan. Men efter att Lundalaget förlorade med uddamålet mot årets topplagsdödare VästeråsIrsta, tog Sävehof tillbaka serieledningen i och med segern mot Heid.

– Jag tycker grundserien i det stora hela har gått bra med tanke på de skador och skavanker vi haft och framför allt gjorde vi det bra när vi hade mycket matcher. Sen har vi några perioder som vi inte är helt nöjda med men så är det hela tiden. Kanske ska vi ha en högre lägstanivå i vissa skeden.

Matchen mot Eslöv då? Jo, den började lite knackigt där hemmalaget hade marginalerna på sin sida. Sävehof missade och de returer som blev tog Eslöv hand om. Men sedan arbetade sig Signells lag in i matchen och kopplade ett grepp om den redan i slutet av första halvlek. Ett grepp som man aldrig släppte och kunde till slut vinna komfortabelt med 31–19.

– Det började något trevande. Inte spelmässigt dock. Vi var kyliga och stod rätt och fortsatte med det i den andra halvleken, säger Henrik Signell.

Strax är det alltså dags för slutspel. Och lagen behöver ditt stöd. Köp Slutspelskortet här.

IK Sävehof (H) vs Lugi HF (H)

Publik 1420

Domare Mattias Wetterwik och Mirza Kurtagic

Herrarna förlorade mot Lugi i Handbollsligan med 26–30. Det var blott den tredje förlusten under 2017.

– Vi borde haft några fler mål upp efter den första halvleken med det spelet vi hade, säger tränare Robert Wedberg.

Efter damernas seger mot Heid var det dags för herrarna att hälsa Lugi välkomna till Partille Arena. Sävehof var i god form och hade bara förlorat två matcher efter nyår och kunde vid seger närma sig Lugi och de andra lagen i toppen av Handbollsligan. 

Matchen började tufft och hårt. Den första halvleken bjöd på fem utvisningar och sex gula kort och att det stod en hel del på spel var det ingen tvekan om. Sävehof var något vassare inledningsvis med tätt försvarsspel som gjorde det svårt för Lugi att komma igenom, och en effektivitet framåt som ledde till att Josip Cavar i bortamålet endast stod på 24 i räddningsprocent efter 30 minuter. Hemmalaget kunde gå till pausvila med ledning 13–11.

– Vi har ett bra försvars- och målvaktsspel. Kontringsspelet fungerade och vi borde haft några fler mål upp med det spelet vi hade. Vi har lite otur med en del avslut som går stolpe ut också.

Lugi startade bäst i den andra halvleken och åt sig snabbt ikapp. Oscar Jensen fick tag i några bollar efter att ha ersatt Cavar i bortamålet och nu var det Sävehof som hade svårt att hitta vägar igenom ett tätt motståndarförsvar. Med en knapp kvart kvar att spela tog Lugi en tvåmåls-ledning – ett försprång som man heller aldrig släppte. Slutresultatet skrevs till 26–30.

– Det är små marginaler med en del returer som studsade på våra fötter i stället för att vi kunde kontra. Det är sådant man behöver ha med sig när det är tätt men vi får gratulera Lugi, de gjorde det bra, säger Robert Wedberg.

Det är snart dags för slutspel och vi behöver ditt stöd. Köp Slutspelskortet här.

IK Sävehof (D) vs BK Heid

Publik 1355

Domare Mattias Fält och Michael Holm

Damerna har återtagit serieledningen i SHE. Detta efter seger mot Heid med 37–23 i Partille Arena.

– Alla var jätteladdade att spela igen efter uppehållet, säger åttamålsskytten Rikke Jensen.

Efter nästan en månads serieuppehåll gick Sävehof ut för att möta Heid i Partille Arena. Och de gjorde hemmalaget med vetskapen om att det, vid poäng, återigen skulle bli serieledning efter att Lugi gått på pumpen mot VästeråsIrsta i torsdags. 

Kanske var det den hungern som gjorde att Sävehof inledde i ett rasande tempo. Med bra tryck i kontringarna och fantasifullt anfallsspel, gick de gulsvarta upp till en sexmåls-ledning efter bara tio minuter. Man fortsatte sedan på inslagen väg, växlade aldrig ned utan öste på och gick till halvtidsvila med ledning 21–11. 

– Det var roligt att spela igen. Vi har haft ett par bra träningsveckor där vi fokuserat på detaljer, säger Jensen.

Den andra halvleken blev sedan en defilering mot seger. Heid kom aldrig riktigt nära och slutresultatet skrevs till 37–23. Därmed har Sävehof intagit förstaplatsen i SHE och har givit sig själva bra förutsättningar till att få pole position inför slutspelet. Grundserien avslutas på onsdag. Sista matchen för Sävehof är mot Eslöv på bortaplan. Men Jensen tar inte ut något i förskott.

– Än har vi inte säkrat någonting och vi har inte pratat om slutspelet ännu. Nu ska vi vinna sista matchen.

Hur kändes det för egen del?

– Det var roligt att få spela och det kändes som jag tog chansen även om allt inte satt i kväll, säger Rikke Jensen.

Vill du vara på plats på samtliga hemmamatcher under slutspelet ska du köpa Slutspelskortet. Det gör du här

HK Aranäs vs IK Sävehof (H)

Publik 1023

Domare Johan Gomér och Martin Gomér

Herrlaget åkte till Kungsbacka för att möta Aranäs som är svårbemästrade på hemmaplan. Kungsbackalaget har tagit flera tunga skalper under våren, det blev ingen igår!

Sävehof tar tag i taktpinnen direkt och ger aldrig Aranäs en chans, efter fem minuter har Sävehof 4-0 och försvarsspelet är kassaskåpssäkert, de bollar som slinker förbi räddar Anton Hagvall (som står hela matchen) enkelt. Aranäs får ta timeout för att rädda festen men trots att man spelar upp sig får hemmalagets supportar gå hem utan att öppnat ett enda paket.

IK Sävehof (H) vs Ricoh HK

Publik 2760

Domare:

Det är inte tabelläget utan prestationen som tränaren Robert Wedberg fokuserar på när han pratar om Sävehofs match mot Ricoh.

– När det är tätt mellan matcherna är utmaningen att hitta en nivå som är bra och som vi vet att vi kan hålla, säger han.

Just nu är det ganska enkelt att relatera till Sävehofs segermatch mot RIK tidigare i veckan.

– Då var vi moral- och försvarsmässigt på topp. Sedan fanns det mer att plocka ur anfallsspelet, men det känns logiskt eftersom det blev fight och försvarsinriktat, säger Robert Wedberg.

Han säger att det var ett oerhört laddat derby och att han vill ta med sig det som var bra från den matchen in i nästa insats.

– Vi behöver ha upp intensiteten, annars är det lätt att trilla ner till en sämre nivå.

Sävehof har i dagsläget fem poäng upp till fjärdeplatsen, fast i praktiken kanske man ska tala om sex eftersom Kristianstad och Malmö (trea och fyra) dessutom har bättre målskillnad än Sävehof.

– Vi håller oss till vår prestation, det är den vi kan påverka. Och vi måste förbereda oss ordentligt för att ha möjlighet att göra en bra match, säger Robert Wedberg.

Det är tio poäng kvar att spela om för Sävehofs vidkommande. Efter Ricoh-matchen väntar i tur och ordning Aranäs (borta), Lugi (hemma), Ystads IF (borta), Malmö (hemma).

IK Sävehof (D) vs BK Heid

Redbergslids IK vs IK Sävehof (H)

Publik 1635

Domare Mirza Kurtagic och Jasmin Kliko

Herrarna besegrade Redbergslids IK (RIK) med 24–22 efter en nervkittlande andra halvlek. Sävehof krympte därmed avståndet till RIK i Handbollsligan.

– Vi tittar inte på tabellen, säger matchens lirare Jonas Larholm.

Efter den komfortabla segern hemma mot Ystad i förra omgången (35–30) hoppades Sävehof ta revansch på RIK efter två raka förluster i säsongens handbollsliga. Att det var derby gick inte att ta miste på. Mycket folk på läktarna i Lisebergshallen, på planen var det stekhett och utvisningarna och de gula korten avlöste varandra tidigt i matchen.

Inledningsvis skördade Sävehof framgång på RIK:s högersida där Olle Forsell-Schefvert gjorde det jobbigt för motståndarförsvaret. Forsell-Schefvert, som leder den interna skytteligan, har visat fin form den senaste tiden och högernians lyckade genombrott ledde allt som oftast till straffkast eller utvisning vilket gjorde det svårt för RIK att få en riktig rytm i spelet.

Men skillnaden mellan lagen var inte stor även om Sävehof var det laget som höll i taktpinnen. Med 30 minuter spelade stod det 14–12 till bortalaget och det var upplagt för en gastkramande matchavslutning.

– Vi har en del taktiska nya detaljer som störde dem lite, säger Larholm.

34-åringen sattes i kväll ut som spets i försvaret för att störa RIK:s mittnia Linus Arnesson.

– Även om de kommer runt några gånger så kan de inte spela runt som mot ett vanligt 6–0-försvar.

Den andra halvleken tog vid där den första slutade. Det var fortsatt hårda närkamper och smågrinigt på sina håll. Och det skulle bli en precis så där spännande avslutning som man trodde. RIK åt sig närmare och gick med knappt 2o minuter kvar att spela upp till 17–17. 

Men Sävehof ville inte ge över kommandot. Anförda av Jonas Larholm och William Bogojevic framåt samt en stabilt spelande Per Sandström mellan stolparna, lyckades man dra ifrån till en fyramålsledning strax efter hemmalagets kvittering. En ledning som Sävehof efter lite om och men höll och vann till slut med 24–22.

– Även om vi inte spelade fläckfritt så är vi tydliga, rejäla och håller oss till vårt koncept. Det räckte i dag.

Herrarna har nu endast inkasserat två förluster efter nyår och Larholm menar att det har tagit lite tid att spela ihop laget och att det fortfarande finns förbättringspotential.

– Det finns mycket att ta på som alltid kan bli bättre. Även om de flesta vet vad man ska göra på banan så ska det fungera i flera olika konstellationer. 

IK Sävehof (H) vs IFK Ystad

Publik 970

Domare Joakim Lindbratt och Tommie Moberg

Herrarna besegrade IFK Ystad på hemmaplan med 35–30. Därmed befäster man sin sjätteplats i Handbollsligan.

– Vi får utdelning på framför allt kontringsspelet, säger fyramålsskytten Henrik Johansson.

Efter söndagens derbyförlust mot Alingsås var Sävehof sugna att komma tillbaka på vinnarspåret igen när man tog emot jumbon IFK Ystad i Partille Arena. I hemmalagets trupp saknades Victor Fridén på grund av sjukdom och Oskar Sunnefeldt vilades inför S-hofs viktiga matcher som stundar. 

Matchinledningen var jämn och lagen bytte mål med varandra i var och vartannat anfall. Men hemmalaget skulle så småningom ta kommandot. Framåt var det Olle Forsell-Schefvert som stod för det mesta – av hans fotskada som han ådrog sig i förra matchen syntes ingenting. Förtroendet mellan stolparna hade givits till Anton Hagvall. U-landslagsmannen var en av planens bästa i den senaste hemmamatchen mot Kristianstad och höll i den formen med ett par fina räddningar i den första halvleken. Sävehof gick till halvtidsvila med ledning 18–14 men Jonas Larholm var inte helt tillfredsställd med matchbilden.

– Virrigt och mycket spel fram och tillbaka. Det är lite high-chaparall handboll som det brukar vara mot Ystad, säger Jonas Larholm.

Den andra halvleken började något avslaget. Ystad kröp sig närmare när tempot drogs ned och det blev frustrerat på Sävehofs bänk när spelet inte klaffade. 

Men de gulsvarta vaknade och fick ett par enkla mål när bortalagets 7 mot 6 spel inte fungerade som det skulle. En spelare som utnyttjade det lite extra var Henrik Johansson. 20-åringen forsade fram på sin högerkant och la in bollar i öppet mål men visade också prov på kvalité i avsluten ur snäva vinklar.

– Kul att få förtroende. Jag ska ju egentligen bara springa på kontring men det är kul när man får göra lite mål från kanten också, säger Johansson.

Bortsett från starten av den andra halvleken var Ystad aldrig riktigt nära att störa Sävehof. Seriesexan kunde komfortabelt ta två poäng och befäster därmed sin placering i Handbollsligan. Slutresultatet skrevs till 35–30.

– Jag tycker det är en bra match. Vi får utdelning på framför allt kontringsspelet, säger Johansson.

Hur ser du på kommande match mot RIK?

– De är bra just nu men det gäller bara att vi bestämmer oss. Vi har spelat bra mot både Alingsås och Kristianstad så jag tror vi kan ta dem.

Matchen mot RIK spelas på måndag i Lisebergshallen. Hoppas ni är där och stöttar våra hjältar.

Alingsås HK vs IK Sävehof (H)

Publik 1810

Domare Mirza Kurtagic och Mattias Wettervik

Herrarna förlorade med 26–29 borta mot Alingsås. Detta efter en jobbig start på den andra halvleken.

– Vi är inte tillräckligt skarpa i vårt 6 mot 5-spel, säger Jonas Larholm som blev matchens lirare i Sävehof.

Ett Sävehof fyllt av självförtroende åkte till Alingsås för att förhoppningsvis krypa närmare de blåklädda som inför söndagens match låg på femte plats i Handbollsligan – en placering över Sävehof. Och framburet av en stadig Kamikaze-skara på läktaren började det bra för bortalaget. Man var täta bakåt vilket ledde till några enkla kontringsmål.

När 20 minuter hade gått stod det 10–7 till Sävehof och det såg bra ut för de gulsvarta. Men efter det åt sig Alingsås tillbaka i matchen. Rickard Frisk i hemmamålet fick tag i några bollar samtidigt som Sävehofs försvar blev glesare och hemmalaget kunde gå ikapp och så småningom förbi. Halvtidsresultatet skrevs till 15–14 och det var upplagt för en riktig rysare i andra halvlek.

– Vi har en tremålsledning men vi vet att det svänger här i Estrad, säger Larholm.

Det blev en jobbig start på den andra halvleken för Sävehof. Man drog på sig några utvisningar och spelet ville inte riktigt till att fungera för bortalaget. Efter tio minuter fick dessutom Viktor Rhodin rött kort efter att ha tryckt till Felix Claar och hemmalaget kunde med en man mer snabbt rusa iväg till en femmålsledning. Larholm säger sitt om utvisningen.

– Jag står alldeles bredvid och det kanske till och med är för nära, men först trodde jag inte det var något men träffar man ansiktet kan det bli rött.

När det såg som absolut jobbigast ut för Robert Wedbergs mannar så reste de sig – en match i årets serie är aldrig avgjord förrän 60 minuter är spelade. Nu var det Alingsås tur att dra på sig utvisningar och lät sina motståndare komma allt närmare. Med knappa kvarten kvar tryckte Jonas Larholm dit 23–22 från sju meter och det blev genast nervöst för hemmapubliken.

Tyvärr räckte det inte hela vägen i dag och Alingsås kunde till slut hålla undan och vinna med 29–26. 

– Över hela matchen kanske vi har en bra period medan Alingsås har två eller tre stycken.

Hur är det att spela inför en sådan här publik?

– Vi gillar att spela här och ljud är alltid kul. Sedan kanske det påverkar oss emellanåt vid vissa marginalbollar där man kanske inte är lika kylig som man normalt sett brukar vara, konstaterar Jonas Larholm.

Skuru IK vs IK Sävehof (D)

Publik 250

Domare Maria

Damerna besegrade Skuru på bortaplan med 30–24. Detta efter en stabil laginsats.

– Gott att vinna. Det brukar var jämnt här uppe, säger tränare Henrik Signell.

Det väntade toppmöte i SHE när Sävehof åkte upp till Nacka för att möta Skuru – de senaste årens duellant i Sverige. Sävehof var fortsatt utan bland andra Julia Eriksson och Loui Sand som har skadebekymmer.

Men den hårt matchade truppen inledde piggt. Det gjorde även Skuru vilket ledde till att tempot var väldigt högt inledningsvis och de tekniska felen kom därefter. Efter knappa 15 minuter valde Henrik Signell att ta timeout vid ställningen 7–7. Han roterade också i laget. In kom Rikke Jensen och Linnea Pettersson i stället för Jamina Roberts och Elin Hallagård.

– Vi ville jobba med ett mer specifikt skyttehot och de (Jensen och Pettersson) fick ihop det bra. När Skuru lyfte på Rikke så gav det mer yta för Linnea som hon tog tillvara på bra.

Linnea Pettersson spelade bestämt och hoppade upp och dundrade in mål från nio meter. När första halvlek var över hade hon gjort hela fem mål. Sävehof ledde i paus med 15–12.

Den andra halvleken inleddes något trevande från Sävehofs sida. Skuru var mer på hugget och bortalaget hade svårt att hitta in bakom Hanna Daglund i hemmakassen. Men Sävehof tog sig i kragen och fick igång målfabrikationen igen samtidigt som Skuru inte riktigt fick anfallsspelet att kugga i. 

Med cirka tio minuter kvar ledde Sävehof med sex bollar och det blev för mycket för Skuru – även om de kämpade sig närmare och satte lite nerv i matchen. Men när Johanna Bundsen räddade ett friläge vid ställningen 22–24 och Jamina Roberts gjorde ledningen än större i det efterföljande anfallet, blev det en rejäl uppförsbacke för Skuru. En backe man inte kom upp för. Sävehof vann med 30–24.

– Jag tycker vi är stabila och gör en bra insats totalt.

Hur är det att möta Skuru?

– Det brukar vara rätt så jämnt här uppe så det var gott att vinna. Matchen stod väl aldrig och vägde någon gång egentligen men Skuru gör en bra match.

Nu väntar ett landslagsuppehåll innan damerna tar emot Heid i Partille Arena – biljett köper du här. Och förbundskapten Signell ser fram emot att få träffa det nya ligalandslaget för första gången.

– Det är ju meningen att spelarna som kommer från ligalandslaget ska vara mer förberedda när de förhoppningsvis tar klivet upp till A-landslaget, säger han och fortsätter.

– Sedan är det ett sätt för spelare att känna sig sedda. Det är väl det primära. Men på längre sikt hoppas vi att detta ska utveckla såväl landslaget som SHE.

IK Sävehof (D) vs IF Hellton

Publik 480

Domare Jasmin Kliko och Richard Canbro

Damerna tog en storseger med 38–15 mot Hellton i SHE. Och junioren Maryam Al-Khafadji fick debutera i högsta serien.

– Fick reda på att jag skulle vara med i tisdags, säger den 17-årige debutanten.

Efter den tunga förlusten mot Lugi var Sävehof ruskigt revanschsugna inför mötet mot Hellton som är nästjumbo i SHE. Och det var ett Sävehof i gammalt gott slag som la in högsta växeln från start i Partille Arena. Redan efter knappa fem minuter ledde hemmalaget med 5–0 och Hellton hade svårt att hänga med när Sävehof tryckte på i kontringarna samtidigt som det var stängt i försvaret. Allt som oftast fastnade bortalaget i Sävehofs mittblock och när man väl kom till avslut så var Johanna Bundsen i vägen. Landslagsmålvakten avslutade halvleken med hela 65 i räddningsprocent och tvingades bara släppa sju bollar förbi sig de första 30 minuterna. Halvtidsresultatet skrevs till 19–7.

Sävehof fortsatte spela bra i den andra halvleken och drog inte ned på tempot. Henrik Signell valde att gå runt på många spelare och bland spelarna som fick chansen fanns en debutant. 17-årige Maryam Al-Khafadji fick hoppa in mellan stolparna och som hon gjorde det. Hon plockade tre av de fyra första skotten som kom mot henne vilket rev ner applåder från Partille Arenas läktare. 

– Det var väldigt nervöst innan. Jag fick reda på att jag skulle vara med i tisdags, säger målvakten.

Al-Khafadji visade att Sävehof-fansen kan vara lugna nu när Isabella Mouratidou och Hanna Eriksson är skadade – det finns uppbackning.

– Det kändes väldigt kul att få chansen. Jag fick tänka på att njuta av stunden och inte vara för nervös. För handboll är kul.

Sävehof vann till slut med 38–15 och går därmed upp i serieledning. Nästa match för damerna är borta mot Skuru om en dryg vecka.

IK Sävehof (H) vs IFK Kristianstad

Publik 1560

Domare Andreas Isén och Martin Strand

Herrarna besegrade Kristianstad med 30–23 i Handbollsligan. Detta efter en briljant andra halvlek.

– Vi har pratat om att mata på i 45 minuter och avgöra de sista 15. Det lyckas vi alldeles utmärkt med i dag, säger målvakten Anton Hagvall som storspelade efter paus.

Efter kämpasegern borta mot Karlskrona i den förra omgången väntade ännu en tuff match för Sävehof när regerande mästaren Kristianstad kom besök till Partille Arena. Matchen inleddes i ett rasande tempo och det var bortalaget som startade bäst. Den svenska landslagsspelaren Albin Lagergren kom igenom hemmaförsvaret gång på gång och inte ens sju minuter var spelade när Robert Wedberg valde att ta sin första timeout vid underläge 2–6. Det hjälpte föga till en början och Kristianstad fortsatte ånga på vilket tvingade Wedberg till en andra timeout bara några minuter efter den första.

– De får göra vad de vill och gör man ett misstag så straffar de en, säger William Bogojevic och fortsätter:

– Det blir lite trögt men efter ett tag så jobbar vi oss tillbaka i matchen och sedan är det vi som straffar dem.

När hemmatränaren väckt liv i sina spelare kom Sävehof igång. Man fick ordning på försvaret, framåt dundrade granitblocket William Bogojevic in mål från nio meter och frustrationen, som till en början fanns hos de gulsvarta, hade nu gått över till de orangea – Kristianstadutvisningarna avlöste varandra. När domarna blåste för halvtid stod det 14–16.

Sävehof fortsatte spela bra i början på den andra halvleken. Anton Hagvall stängde igen i målet efter att ha bytt av Per Sandström och i den 42:a minuten tog hemmalaget ledningen för första gången i matchen när Jonas Larholm pricksköt in 20–19. Kristianstads tränare Ola Lindgren såg vid den här tidpunkten väldigt konfunderad ut när hans lag hade svårt att få till spelet. Sävehof gjorde lite vad de ville och ryckte på resultattavlan. När åtta minuter återstod ledde man med 26–22. Det var en ledning som bortalaget aldrig hämtade upp. Sävehof vann med 30–23.

– Vi lyckas stoppa deras skytte framför allt Albin Lagergren som fick lägga in några i första där men sedan är vi ute bra på honom, säger målvakten Anton Hagvall efter att ha storspelat i den andra halvleken.

På torsdag spelar damerna hemma mot Hellton. Missa inte den matchen! Köp era biljetter här.

Edit

HIF Karlskrona vs IK Sävehof (H)

Publik 841

Domare Johan Gomér och Martin Gomér

Herrarna krigade till sig en seger med 27–25 på bortaplan mot Karlskrona. En av matchens bästa spelare var målvakten Per Sandström.

– Vi gör en solid match och håller oss hyfsat till det vi ska göra, säger burväktaren.

Efter en dryg veckas ledighet från match var det dags för herrarna att möta Karlskrona på bortaplan i Handbollsligan. Ett Karlskrona som hade förlorat sina fyra senaste matcher och inte tagit en seger sedan den 20:e november. Sävehof förlorade mot Guif i den förra omgången och har varierat i sina prestationer vilket gjorde den här matchen oviss på förhand.

Den började svängigt och båda lagen hade svårt att hitta rytmen i spelet. Försvarsspelet hos Sävehof hade mer att önska och om Karlskrona varit noggrannare i sina avslut kunde man kopplat greppet om den här tillställningen.

– Några av de skotten som kommer till beror inte på systemfel utan snarare individuella fel. Så oavsett vad man har pratat om innan så blir det svårt att reparera ett sådant fel, säger Per Sandström.

Lagen spelade jämt den första halvleken ut och när Mario Cvitkovic räddade Johan Fagerlunds sista skott blåste domarna för halvtid med ställningen 11–12.

Den andra halvleken tog vid där den första slutade – mycket kamp och lite finlir. Sävehof spelade mer individuellt än som ett lag i anfallsspelet och fick kämpa frenetiskt för varje mål. Det var vid den här tiden av matchen som Sandström fick visa klassen. Han hade förvisso inte den bästa räddningsprocenten men stod för flertalet vassa räddningar.

– Båda målvakterna är igång nu igen så det känns riktigt bra, säger Robert Wedberg.

Även om inte allt kuggade i för bortalaget lyckades man ändå hela tiden hålla Karlskrona bakom sig i målkolumnen. Och när Sandström räddade ett friläge som Viktor Ottosson sedan kunde kontra in 24–26 på med dryga minuten kvar att spela, var matchen avgjord. Sävehof vann till slut med 27–25 och tog därmed en riktig kämpaseger.

– Det är så här att spela bortamatch i Handbollsligan. Det gäller att plocka hem poängen och det är jag fantastiskt nöjd med att vi gör i dag, säger en lättad Robert Wedberg.

Nu väntar Kristianstad i Partille Arena på onsdag och biljett köper du här.

Lugi HF (D) vs IK Sävehof (D)

Publik 870

Domare Natalie Lundgren och Madelene Nyberg

Damerna förlorade seriefinalen mot Lugi med 24–29. Därmed tappar Sävehof serieledningen till lördagens segrare.

– Det är inte serien som är huvudmålet, säger Henrik Signell.

Seriefinal i SHE och det var upplagt för en härlig handbollskväll i Sparbanken Skåne Arena när damerna gästade Lugi. Och publiken bjöds på underhållande handboll där båda lagen var bättre offensivt än defensivt. Jamina Roberts var lysande från sin vänsternio-position och visade upp ett brett register när hon gjorde mål både på genombrott och med skott från distans.

Bakåt var det jobbigare. Johanna Bundsen fick inte tag i skotten och lagen följdes åt i en halvlek som inleddes i ett rasande tempo men som mattades av i slutet. När halvtidsvisslan ljöd så hade Sävehof en uddamålsledning med 13–12.

– Vi spelar för mycket en-och-en och får inte tag i försvaret, säger Signell.

Men den ledningen skulle bli kortvarig för Lugi kom ut och tog kommandot direkt i den andra halvleken. Sävehof verkade nästan kvar i omklädningsrummet och var inte alls med i matchen vilket gjorde att hemmalaget kunde gå ikapp och förbi. När 40 minuter var spelade ledde Lugi med 18–14 och Henrik Signell valde att ta timeout och byta runt på flera positioner.

– Det märks att vi är sega i kropparna efter en tids hårt matchande. Jag ville ha fräscha spelare som skulle skapa bättre rörelse.

Det hjälpte föga. Sävehof hade fortsatt svårt att ta sig igenom det täta motståndarförsvaret som anfördes av landslagsspelaren Anna Lagerquist. Och när Melissa Petrén skickade in sitt sjunde för matchen till 24–18 med tio minuter kvar, så kändes matchen avgjord. Slutsiffrorna skrevs till 29–24 och damerna tappar därmed serieledningen till Lugi. 

– Det är inte serien som är huvudmålet. Det kommer ett slutspel där vi ska vara som bäst.

Utöver de sargade spelarna på plan är bland andra Loui Sand och Julia Eriksson skadeförföljda.

– Om Julia kommer tillbaka den här säsongen får det ses som en bonus. När det gäller Loui är det närmare comeback men ett säkert datum kan vi tyvärr inte ge än, säger en besviken Henrik Signell.

Nu glömmer vi detta och laddar om för match mot Helton i Partille Arena på torsdag. Biljett köper du här.

Nantes Loire Atlantique HB vs IK Sävehof (D)

IK Sävehof (H) vs Eskilstuna GUIF

Publik 1679

Domare Mattias Wetterwik och Mirza Kurtagic

Efter två raka segrar i Handbollsligan förlorade herrarna mot Guif med 28–31. 

– Vi hamnar fel och blir passiva i både försvars- och anfallsspel, säger Robert Wedberg.

Det var två lag som stod taggade till tänderna i Partille Arenas spelargång inför matchen. Mellan Sävehof och Guif skiljer bara en tabellplacering och hemmalaget ville så klart öka sitt poängavstånd nedåt som inför matchen låg på fem poäng.

Matchen började precis så där tuff och tät som många förutspådde. Det smällde ordentligt ett antal gånger inledningsvis – utan att det blev fult. Guif skulle dock ta kommandot i matchen och ryckte till sig en tremålsledning efter 15 minuter. Men Sävehof kom närmare och med lite slarv från Eskilstunalaget i slutet av den första halvleken, var ställningen 11–12 när domarna blåste för halvtid.

– Det är lurigt med Guifs många små och snabba spelare, säger Robert Wedberg och fortsätter:

– Spelet fungerar i perioder men sen när inte tålamodet är där så nyper de till så att de fick oss i fällan lite för ofta. Antingen är vi för heta eller så är vi för passiva. En svår avvägning det där men man ser på slutet, även om det är lite mer chansspel, så kliver vi dit och får några bollar.

Vad som sedan hade sagts i omklädningsrummet går att spekulera i. Klart är att Guif var mer klara med vad de skulle göra i den andra halvleken och tog tag i spelet direkt. Bortalaget ryckte ifrån till en ledning med fem bollar efter tio minuter och Sävehof var tvunget att ta sig upp för en rejäl uppförsbacke för att åtminstone nå ett likaläge.

Det gjorde man inte och den första förlusten för året var där med ett faktum. Matchen slutade 28–31 i en handbollsliga som bjuder på många märkliga resultat. Wedberg berättar att laget pratat om de varierande prestationerna och att han efter dagens resultat börjar förstå vilka tendenser som gör att man faller ned i dessa svackor.

– Vi slutar spela kollektivt och försöker med egna lösningar i stället. Det blir sällan bra. Det kan bli bra om några spelare har sin dag fullt ut, men oftast så är det ju så att vi behöver haka i varandra både försvars- och anfallsmässigt och då kan det fungera bra. Men den här matchen hackar det för mycket, säger en besviken Robert Wedberg.

Nu väntar tio dagars vila innan det blir match mot Karlskrona på bortaplan. 

IK Sävehof (D) vs Skövde HF

Publik 1679

Domare Glenn Korsár och Jonas Torman

Damerna tar ännu en seger efter nytt målkalas när man besegrade Skövde i Partille Arena med 33–25. Därmed befäster Sävehof sin serieledning.

– Stabilt matchen igenom och kändes inte oroligt någon gång, säger Ida Odén.

På de tre senaste matcherna i SHE hade Sävehof gjort hela 107 mål och produktionen fortsatte direkt i matchen mot Skövde. Efter knappa åtta minuter stod det redan 7–5 i Partille Arena och båda lagen spelade tafatt i försvaret vilket gjorde att målen trillade in. Johanna Bundsen såg frustrerad ut i målet när hon inte fick tillräckligt med hjälp av sina medspelare och lämnades flertalet gånger ensam mot Skövdespelarna.

– Det blir lite så när man inte hamnar rätt i positionerna i tillbakaspringet, säger Odén.

Ännu jobbigare var det för Viktoria Börjesson i bortakassen som trots en räddningsprocent på 32, ändå tvingades släppa 20 bollar förbi sig i den första halvleken. Ställningen efter 30 minuter var 20–14.

– Det blir så när de trycker mycket och även om det blir lite Hawaii så brukar vi tjäna på det i längden eftersom vi är vana med det spelet, säger Ida Odén.

Skövde hade fortsatta problem med Sävehofs anfallspel i den andra halvleken. Ida Odén och Jamina Roberts kunde göra lite vad de ville från nio meter och bröt igenom försvaret precis så där som de älskar att göra.

Med cirka 20 minuter kvar att spela var matchen avgjord. Hemmalaget hade gått ifrån till en niomålsledning och därifrån var det defilering till seger. Slutsiffrorna skrevs till 33–25. Nästa match för Sävehof är borta mot Nantes i EHF-cupen på söndag, där man tyvärr redan är utslaget. Efter helgen trappas det tuffa matchandet ned till en match i veckan vilket gynnar en skadebenägen trupp.

– Man behöver inte känna efter så mycket, säger en belåten Ida Odén.

Hammarby IF vs IK Sävehof (H)

Publik 1287

Domare Rickard Canbro och Markus Winberg

Herrarna kröp närmare topplagen i Handbollsligan när man motade tillbaka Hammarby på bortaplan med 26–23. Planens dirigent var Johan Fagerlund som låg bakom Sävehofs vändning. 

– Jag är ju ingen skytt direkt så jag får använda andra grejer: Hjärnan, säger femmålsskytten.

Det var ett fint Hammarby-tifo som välkomnade de båda lagen ut på plan i Eriksdalshallen. Hemmalaget hade bjudit in spelarnas moderklubbar till matchen vilket skapade bra tryck från start. Kanske var det publikens energi som gjorde att Hammarby inledde starkast. Sävehof hade stora problem med anfallsspelet, Robin Hallberg i hemmaburen storspelade och de grönvita kunde gå ifrån till en 9–4-ledning efter dryga 15 minuter.

Bortalaget skulle så småningom arbeta sig in i denna match som inte var den mest välspelade. På de två sista minuterna av den första halvleken krympte Sävehof avståndet från fem till två mål. Halvtidsresultatet skrevs till 14–12, fördel Hammarby.

– Det är jobbigt att möta utgrupperat försvar. Man får röra sig mycket utan boll och det tycker jag vi gjorde bra i slutet av halvleken, säger en trött Olle Forsell-Schefvert.

Forsell-Schefvert kände också av att publiken hjälpte sitt hemmalag som ligger näst sist i Handbollsligan.

– Här uppe gäller det att spela jämnt så länge som möjligt. De kan köra sitt spel och har inget att förlora.

Sävehof inledde den andra halvleken bäst. Det tog bara några minuter innan man var uppe jämsides och matchen kom att bli en riktig rysare. Båda lagen kämpade frenetiskt med att få spelet att stämma och det bjöds på flera tuffa man-man-dueller.

Den spelare som utmärkte sig mest när det gällde som mest var Johan Fagerlund. Med fem mål och flera framspelningar gjorde han att Sävehof efter 51 minuter kunde gå upp i ledning för första gången under hela matchen. Och när Forsell-Schefvert, briljant framspelad av Sebastian Karlsson, gjorde 21–24 med fyra minuter kvar att spela var segern hemma. Slutresultatet: 23–26.

Men matchens lirare var högernian Fagerlund som bjöd på mycket handbollsgodis i den andra halvleken.

– Vi pratade ihop oss i paus och får bättre grepp i försvaret och segar ner dem. Det kanske inte ser så snyggt ut men vi kommer till lägen och sätter dit dem, säger Fagerlund.

Nu väntar Eskilstuna Guif i Partille Arena på torsdag under dubbelevenemanget där damerna möter Skövde. Köp biljetter här.

Randers HK vs IK Sävehof (D)

Publik 875

Domare Silviya Markovska (BUL) och Jonko Vutov (BUL)

Boden Handboll IF vs IK Sävehof (D)

IK Sävehof (H) vs IFK Skövde

Publik 1582

Domare Jasmin Kliko och Mikael Johansson

Herrarna tog revansch när man besegrade Skövde med 36–24. Därmed tog laget viktiga poäng för att närma sig serietoppen.

– Det blev lättare än vad vi trodde, säger sexmålsskytten Viktor Ottosson.

Efter en dryg månads serieuppehåll var det dags för match i Handbollsligan igen – Sävehof mot Skövde i Partille Arena. Förra mötet lagen emellan var det Skövde som vann med hela tio bollar, så att revanschlustan var stor hos Sävehofspelarna fanns det inga tvivel om.

Matchinledningen var jämn. Lagen följdes åt och försvarsspelet hos de båda gav en hel del till övers att önska – målen trillade in i nästan varje anfall. Efter cirka tio minuter var det dock hemmalaget som skulle koppla greppet om matchen. Sävehof gjorde ett miniryck och sprang iväg till en tremålsledning. En ledning som i halvtid blev fem bollar. Halvtidsresultatet skrevs till 18–13.

– Det var lite knackigt till en början då vi gav bort en hel del bollar, säger Olle Forsell-Schefvert och fortsätter.

– Sen får vi ett par målvaktsräddningar och kan kontra ifrån dem.

Den andra halvleken tog vid där den första slutade. Sävehof trappade upp tempot direkt från start och utökade sin ledning till hela 21–13 redan efter fem minuter. Det tog nästan 8 minuter innan Skövde hittade nätet bakom Per Sandström som hade bytts in i hemmakassen. Att defensiven fungerade bra gladde Viktor Ottosson eftersom laget fokuserat extra på försvarsspelet under uppehållet.

– Vi följer vår matchplan till punkt och pricka. I den förra matchen rann de igenom lite här och var men i dag fick vi stopp på dem på ett helt annat sätt.

Bortalaget hade därefter inte mycket att säga till om. Sävehof var det bättre laget och publiken bjöds på en riktig målfest de sista 30 minuterna. Slutsiffrorna skrevs till 36–24 och Ottosson tror på en positiv vårsäsong.

– Vi är på gång. Jag är på gång. Man har suttit och tittat en hel del på VM nu och varit sugen på att spela så det är ju skönt att börja med en seger. 

Nästa hemmamatch spelas den 9 februari och då möter herrarna Eskilstuna Guif. Precis innan den matchen kan du se damerna möta Skövde. Biljetter till detta dubbelevenemang i Partille Arena köper du här.

IK Sävehof (D) vs VfL Oldenburg

Publik 478

Domare Matan Lindenbaum och Dor Laron

Sävehof vann målrik match mot Oldenburg med 37–33. Damerna är nu inne på en fyra matcher lång segersvit.

– Vi släpper boll bra i anfallsspelet och är lite kvickare än dem, säger tränare Henrik Signell.

Det var ett Sävehof med gott självförtroende som var på jakt efter sin fjärde raka seger i EHF-cupmatchen mot Oldenburg. Och med fart och fläkt började det bra i Partille Arena för hemmalaget. Johanna Bundsen stängde igen i mål, framåt trillade bollarna in och redan efter dryga fem minuter stod det hela 5–0.

Det tog knappa sju minuter innan tyskorna gjorde sitt första mål och därefter åt man sig allt närmare. Vilket gladde den inte så stora men sannerligen högljudda Oldenburg-klacken på ena långsidan. Men glädjen blev kortvarig. För Sävehof var det bättre laget i första halvlek och kunde gå till halvtidsvila med ledning 18–14. 

Den andra halvleken började jämnt. Båda lagen spelade bra anfallsspel, samtidigt fanns det mer att önska i försvarsspelet då båda lagen, flertalet gånger, fick göra enkla mål. Detta gjorde det svårt för Oldenburg att komma riktigt nära. Sävehof vann med 37–33 och Henrik Signell är nöjd med vad han fick se av sitt lag.

– Vi trycker bra och göra mycket mål. Det var det vi pratade om. Vi vet att de är lite tröga i hemspringet och har inte samma ork och bredd som vi har. Sen finns det mer att göra försvarsmässigt. Vi gör det vi ska bakåt men inte mer.

Vad är det som inte fungerar bakåt?

– Vi håller inte riktigt ihop det. Det där sista lilla valet vi gör en och en eller två och två. De får några enkla mål. Där finns det lite att ta av men det är vi medvetna om.

Nästa match spelas borta mot Boden på torsdag men redan på onsdag kan ni se herrarna spela mot Skövde i Partille Arena. Köp biljett här.

IK Sävehof (D) vs VästeråsIrsta HF

Publik 838

Domare Glenn Korsar och Jonas Torman

Damerna tog sin tredje raka seger när man motade tillbaka VästeråsIrsta med 30–23. Återigen var det en bra andra halvlek som la grunden till två poäng.

– Vi pratade ihop oss i halvtid och fick ordning mellan två- och treorna i försvaret, säger sexmålsskytten Olivia Mellegård.

Efter två raka segrar väntade VästeråsIrsta hemma i Partille Arena. I tidigare möte lagen emellan var det VästeråsIrsta som drog det längsta strået. Mycket på grund av framtidslöftet Hannah Flodman som bjöd på ett mäktigt skytte och stod för hela sju mål när Sävehof föll med 22–25.

I onsdagens match var det Sävehof som inledde bäst och tog en tidig tremåls-ledning. Den skulle dock bli kortvarig då VästeråsIrsta snabbt åt sig tillbaka in i matchen och fick Sävehofs tränare Henrik Signell att ta  en tidig timeout. Det hjälpte föga för anfallsspelet därefter var slarvigt och det gjordes flertalet tekniska fel, samtidigt som ett bra målvaktsspel från Irma Schjött i bortakassen gjorde att halvtidssiffrorna skrevs till 12–13.

– Båda lagen krigar och vi har lite problem i försvaret, säger Olivia Mellegård.

Den andra halvleken tog vid där den första slutade – lika jämn och tät. Sin vana trogen tog Sävehof över spelet i sinom tid. Ledningen växte sig allt större och när man gick upp till 26–21 med knappa tio minuter kvar var segern så gott som klar. Slutsiffrorna skrevs till 30–23 och Mellegård är så klart nöjd med lagets andra halvlek.

– Vi pratade ihop oss i halvtid och fick ordning mellan två- och treorna i försvaret. Sen är vi mer aggressiva och på det i andra halvlek också.

Hur skönt är det att vara tillbaka i vinnarspåret igen?

– Klart det är skönt men det har ju inte varit någon depression direkt. Vi har hittat lösningar på problemen och nu gäller det att vi inte slappnar av utan bara kör vidare, säger Olivia Mellegård.

Nästa match är på söndag hemma mot Oldenburg i EHF-cupen och där går laget för sin andra seger mot den tyska ligasjuan. Biljetter köper ni här.

 

Henrik Signell inför matchen

Tittar man i serietabellen ser det ut ungefär som vanligt – med Sävehof i topp. Men insatser och resultat har varit uppochner under säsongen. Just nu pekar det uppåt igen. Sävehof har hittat tillbaka till vinnarkonceptet både i SHE och internationellt.

– Vi visade extremt bra moral mot Oldenburg i EHF-cupen i helgen, höll oss till det vi bestämt oss för. Det är viktigt i en period som denna att det ger utdelning. Nu har vi det med oss och något att fortsätta jobba utifrån, säger tränaren Henrik Signell.

Till matchen mot VästeråsIrsta finns det alldeles säkert obegränsad tillgång på revanschlusta. Bortamötet gav säsongens enda förlust i SHE.

– Det var ingen bra match, men samtidigt var det VästeråsIrsta som gjorde oss dåliga. Vi vet att det är ett bra lag men duktiga spelare på många positioner, säger Henrik Signell.

Niometersspelaren Hannah Flodman var lyckosam i förra mötet. Hon och Ellinor Åström lär vara spelare som Sävehof kommer hålla ett öga på den här gången.

– VästeråsIrsta har ett tätt försvar och en duktig tränare. Vi vet vad som krävs och vill gärna visa att vi är bättre än vad vi kunde prestera i förra mötet med dem, säger Henrik Signell.

Detta blir Sävehofs sjunde match denna intensiva januarimånad. Det hinner bli en åttonde också – returen mot Oldenburg i helgen.

– Det är tufft att ladda om, framför allt mentalt men vi gillar att spela. Det utvecklar både individer och laget, säger Signell.

VfL Oldenburg vs IK Sävehof (D)

Domare Martin Lillepea och Marion Kull (EST) delegat Kenneth Abrahamsen (NOR)

Publik 823

Sävehof vann rysare mot Oldenburg med 32–30 på bortaplan. Nu närmar man sig Nantes och Randers i tabelltoppen.

– Vi är lite stukade just nu men vi krigade oss till segern i dag, säger en nöjd Henrik Signell.

Efter en tid med sämre prestationer var Sävehof tillbaka ordentligt när man besegrade Kristianstad med 40–19 tidigare i veckan. Laget fick till spelet över hela banan vilket fick både spelare och ledare att dra en lättnadens suck.

Under söndagen väntade tyska ligasexan Oldenburg och match i EHF-cupen där Sävehof hade kammat noll efter två omgångar. De första två poängen skulle dock komma och detta efter en nervkittlande match som levde hela vägen in i slutet.

– Vi är lite stukade just nu men vi krigade oss till segern i dag, säger Henrik Signell på en taskig lina från nordvästra Tyskland.

– Loui (Sand) är fortsatt skadad och Hallagård fick stanna hemma för att hon är och har varit sjuk en del.

Sävehof låg under med 14–18 i paus men ryckte i sedvanlig ordning upp sig under den andra halvan av matchen och segertåget rullar nu vidare efter att segersiffrorna skrivits till 32–30.

– Jag är väldigt nöjd med insatsen men framförallt moralen vi visar. 

Hur stärkta blev ni av vinsten mot Kristianstad?

– Mycket, tror jag. Vi förstärkte lite vad det handlar om i denna tuffa perioden: Att verkligen knyta näven och att varje individ gör det. Alla måste dra sitt strå till stacken och göra det man är bra på. Först då blir vi ett bra lag.

Ida Odén gjorde hela elva mål i söndagens match och visade upp ett stort mod i flertalet situationer under matchen. 

– Ida är fantastisk i dag. Hon stack verkligen in näsan och gick i bräschen för hela laget, säger tränare Henrik Signell.

Nu väntar match mot VästeråsIrsta i Partille Arena på onsdag och då går laget för sin tredje raka seger. Biljetter köper ni här.

 

Henrik Signell innan matchen.

På söndag reser Sävehofs damer till nordvästra Tyskland för match mot Oldenburg i EHF-cupen. Det samtidigt en chans för Sävehof att få kontakt med Nantes och Randers som toppar gruppen.

– Så kanske det är, men jag har inte tittat i tabellen och den är intresserar mig inte just nu. Det är åtta poäng kvar att spela om, och jag vill framför allt att vi ska hitta tillbaka till den nivå som vi vet att vi kan hålla, säger tränaren Henrik Signell.

Han ser gärna en upprepning av insatsen från Kristianstadmatchen i SHE.

– Där fick vi allt att stämma som inte fungerat i våra två matcher i EHF-cupen. till den m inte fungerat i våra tvignell.m, och jag vill framför allt att vi ska hitta tillbaka till den å matcher i EHF-cupen, säger Signell.

Oldenburg har precis som Sävehof inlett med förluster mot Nantes (30-37) och Randers (24-28), och Henrik Signell har en känsla av att det finns bra möjligheter att nå framgång om man får ihop bitarna.

– Oldenburg bygger spelet mycket på individerna, och det gör att det inte är ett riktigt klassiskt spel och att vi måste vara vaksamma på avslut och genombrott precis hela tiden. De kommer hugga direkt om vi slappnar av. Klarar vi av att ha den kontrollen och dessutom snabba i omställningar så har vi en god chans. Tror att det finns utrymme för vårt kontringsspel mot den här motståndaren, säger han.

Matchen spelas klockan 14.00 på söndag.               

Kristianstad HK vs IK Sävehof (D)

Publik 693

Domare Niclas Widell och Johan Åström

Matchrapport:

Sävehof visade upp ett brett register när man besegrade Kristianstad på bortaplan med hela 40–19. En seger som var viktig för självförtroendet.

– Det har varit lite tufft ett tag men i dag fick vi ihop många delar, säger matchens lirare Jamina Roberts.

Efter storförlusten mot Nantes i EHF-cupen (23–36) var det ett revanschsuget Sävehof som gick ut för att möta sjundeplacerade Kristianstad i SHE. Matchen inledes i ett rasande tempo och det var bortalaget som tog tag i taktpinnen – vilket inte hör till vanligheterna. Sävehof har haft en tendens att vara trögstartat hittills under säsongen för att sedan ta över spelet ju längre matchen lider. Denna gången var det dock bra från start och man ledde med 14–7 redan efter dryga 17 minuter och en spelare som visade upp god vilja och moral var Ida Odén.

– Vi pratade om att springa mycket och det tycker jag vi gör. Vi fick också många kontringar och lägen på grund av det, säger hon.

29-åringen stod för fyra mål i den första halvleken där siffrorna skrevs till 12–18. Men Odén var ändå inte fullt nöjd.

– Vi släpper tolv bollar vilket inte är helt okej.

Sävehof fortsatte framgångsrikt att praktisera kontringsspel vilket säkerligen gladde kantspringaren Olivia Mellegård som gjorde tre snabba mål i inledningen av den andra halvleken. Ledningen blev allt större och med en kvart kvar att spela stod det 29–16 till Sävehof och matchen var så klart avgjord. Slutsiffrorna rusade till slut iväg till hela 19–40. Matchens främsta målskytt blev Jamina Roberts med sina tio mål.

– Det gick bra. Jag hade lite tur i den andra halvleken när jag fick in några bollar, säger hon.

Nu väntar Oldenburg i EHF-cupen och Roberts hoppas kunna ta med sig mycket från kvällens storseger.

– Det har varit lite tufft ett tag men i dag får vi ihop många delar. Framför allt kontrings- och anfallsspelet.

 

Henrik Signell sa inför matchen:

I tabellen skiljer det sex placeringar och tio poäng på lagen, men när Sävehof åker till Kristianstad är det med stor respekt tränaren Henrik Signell pratar om förväntningarna.

– Den belastning vi har på laget just nu, ett par spelare borta och situationen som helhet att vi haft det kämpigt gör i sig det här till en tuff match. Sedan är Kristianstad ett bra lag. Tittar man på spelare för spelare är de ett av seriens bästa lag, säger han.

Klart är att Loui Sand, Julia Walstern och Julia Eriksson inte spelar. Målvakten Hanna Eriksson är utlånad till Önnered månaden ut och spelar förstås inte heller. Sedan är det frågetecken för Rikke Jensen (feber i går) och Jamina Roberts (ont i ett knä).

Men det finns också en del på plussidan i vågskålen. Henrik Signell tycker att laget hade en riktigt bra genomgång efter den dåliga matchen mot Nantes i Champions League.

– VI har haft bra snack tidigare också, och jag ska inte påstå att det här är vändningen, men vi har enats om vad som är viktigt och vet vilken väg vi ska gå. Det som också känns bra är att vi hela tiden tränat bra även om vi haft det svårare i matcherna att få ut det vi vill av vårt spel, men därför vet vi att det finns en kapacitet i laget, säger Henrik Signell.

IK Sävehof (D) vs Nantes Loire Atlantique HB

Publik 537

Domare Katalin Pech (HUN) och Maria Vagvölgyi (HUN)
Delegat Pablo Permuy (ESP)

IK Sävehof (D) vs Höörs H65

Publik 561

Domare: Jasmin Kliko och Michael Johansson

Det är ett ordentligt revanschsuget Sävehof som kommer ta emot Höörs HK H65 i Partille Arena. Entrén i EHF-cupen (21-27 mot Randers) är främsta anledningen till det.

– Vi är inte nöjda med den matchen utan gjorde en rätt skral insats. Det finns säkert faktorer som spelar in, som sjukdomar, skador och att vi inte tränat ordentligt tillsammans men vi ska inte skylla på det. Vi gjorde bra insatser mot Skara innan dess och hade då energi och inställning som saknades mot Randers, säger tränaren Henrik Signell.

Nu vill både Signell och spelarna upp till normal nivå igen. Höör H65 som motståndare är dock inte den enklaste. Precis före jul räddade Sävehof oavgjort i bortamötet med dem, efter en stark forcering i slutet.

– Vi behöver vara bra för att vinna den här matchen, säger Signell och vet omedelbart vad han ska ta upp med sitt lag:

– Vi är inne i en period som är både fysiskt och mentalt tuff. Nu behöver vi varandra ännu mer än annars och hjälpa varandra med attityd. Vi behöver gå till oss själva och se till att göra allt för laget.

Höörs tränare Ulf Månsson har såklart respekt för Sävehof och ställer sig frågan när svenska mästarna senast förlorade en seriematch på hemmaplan. Vi har letat igenom resultatböckerna och gått så långt tillbaka som den 4 november 2010 för att hitta en förlust. Då vann Lugi i Partille med 18-17. Senaste poängförlusten på hemmaplan kom mot Skövde (29-29) 30 januari 2012.

Respekten för motståndet är för övrigt ömsesidigt.

– Höör har ett jättebra lag. Det är ett av de lagen som jag räknar in på en topplacering, säger Henrik Signell.

IK Sävehof (D) vs Randers HK

Publik 619

Domare Lars Jorum och Havard Kleven

Henrik Signell inför matchen

Det är dags för första omgången i EHF-cupen och Henrik Signell har stor respekt för -motståndaren Randers HK.

– Danska lag är bra, ligan är jämn och håller hög nivå. Det är svårt att säga hur matchbilden kan bli, men jag tycker på förhand att Randers som lag är jämbördigt med oss, så jag förväntar mig en jämn och tuff match, säger Sävehofs tränare.

För Randers är det första gången laget kommit till ett gruppspel i europacuperna. I sista kvalomgången slogs polska Lublin ut efter två jämna matcher (28-27 hemma, 23-23 borta). I Randers finns två svenska spelare, Clara Monti Danielsson (tidigare Lugi) och Daniela Gustin.

Man kan misstänka att Gustin har en egen hejaklack i Partille Arena, för hon kommer från Göteborg och lämnade Kärra våren 2013 för spel i först Tyskland och nu Danmark. Och Henrik Signell har bra koll på den 22-åriga högersexan, för han lät henne debutera i landslaget i höstas.

Sävehof kommer till spel efter två segrar och 76 mål mot Skara i SHE.

– Det är inte riktigt så att vi kan se de matcherna som värdemätare inför den här matchen. Vi kan inte förvänta oss att hamna i samma lägen och lika ofta som mot Skara, men visst har vi en bra känsla och självförtroende, säger Henrik Signell.

Olivia Mellegård, som ådrog sig en hjärnskakning i landslaget under EM, är tillbaka i träning och möjligen är hon redo att hoppa in i spel redan mot Randers.

Det är avkast söndag klockan 15.00 i Partille Arena. Mot uppvisande av biljett från SHE-matchen mot Skara har du fri entré mot Randers.

IK Sävehof (D) vs Skara HF

IFK Skövde vs IK Sävehof (H)

Publik 1631

Domare Niclas Widell och Jonas Åström

Årets sista match och samtidigt sista omgången inför det stundande VM-uppehållet – och viktiga poäng att spela om för Sävehof.  Det är IFK Skövde som väntar på bortaplan i kväll, och det blir ingen lätt match.

– Vi mötte dem vid invigningen av Partille Arena och vet vad de går för. Och tittar vi på de senaste resultaten kan man också se att vi kommer behöva göra en riktigt bra insats för att ha möjlighet att ta poäng, säger tränaren Robert Wedberg.

Det Wedberg tänker på Skövdes respektive Sävehofs matcher mot Guif. Skövde vann med elva mål mot Eskilstunalaget på annandagen och Sävehof förlorade ju mot samma motstånd med sex mål några dagar tidigare.

Sävehof ligger sexa i Handbollsligan och kommer tillbringa VM-uppehållet på den positionen. Men eftersom ambitionerna är höga vill det till att plocka alla poäng man kan.

– Det är många tuffa matcher och det finns inget lag som ger bort något gratis i den här serien. Vi har förberett oss så gott vi kunnat och kommer göra vad vi kan för att få med oss poäng från Skövde, säger Robert Wedberg.

Skara HF vs IK Sävehof (D)

Publik 910

Domare Mohamed Abdulkadir och Johan Gedda

Det är dags för årets sista match för Sävehof, och det är nykomlingen Skara som är hemmalag i kvällens drabbning.

– Det ska bli kul att komma till Skara. De har en hausse där och vi ser fram emot att få uppleva stämningen, säger Sävehoftränaren Henrik Signell.

Skara ligger sist i tabellen, men lämnar den positionen vid seger i kväll.

– Vi vet att vi måste vara professionella. Ger vi dem lillfingret tar de hela handen, resonerar Henrik Signell.

Juldagarna har inte enbart ägnats åt vila utan också åt att träna ihop laget efter det långa EM-uppehållet.

Ett par av de ordinarie spelarna vilar mot Skara: Loui Sand, Jamina Roberts, Julia Eriksson, Olivia Mellegård och Isabella Mouratidou.

– Taktiskt är det samma förutsättningar som vanligt. Men vi kommer behöva förbereda oss på att det kan bli tryck och härlig inramning, säger Henrik Signell.

I Skara finns tre tjejer som är välbekanta ansikten för många i Sävehof: Alice Nyfjäll, Maria Sundin och Louise Lilja var alla med och blev svenska juniormästare med Sävehof 2015.

IK Sävehof (H) vs Hammarby IF

Publik 1920

Domare Joakim Lindbratt och Tommie Moberg

Robert Wedberg inför matchen

Årets sista hemmamatch – och redan på förhand går det utlova en härlig inramning när Hammarby gästar Partille Arena.

Närmare 700 Sävehofungdomar kommer sitta på läktaren, och uppemot 400 anhöriga gissas också ansluta. Plus ordinarie publik.

– Känns bra att få avsluta första hösten i Partille Arena just på annandagen när så många av våra ungdomsspelare samlas inför avresan till Lundaspelen. Arenan inbjuder till god stämning, och den har inneburit ett lyft för oss med publikens engagemang. Jag hoppas och tror att det engagemanget smittar av sig ner till planen så vi kan bjuda på bra handboll också, säger tränaren Robert Wedberg.

Att det blivit ett publikt lyft med Partille Arenas tillkomst är tydligt. Bara en gång i höst har Sävehof lockat färre än 1 400 åskådare, och snittet efter åtta hemmamatcher ligger på fina 2 033 åskådare.

– Vad ska man säga..? Publiken i Partille är värd en arena som denna och jag tycker att Sävehof som klubb också är värd att få spela sina hemmamatcher i en högklassig arena, säger Robert Wedberg.

Efter onsdagsmatchen mot Guif och träning på torsdagen har spelarna fått vila från gemensamma träningar i två dagar, men redan på juldagen står det handboll på schemat igen. Uppladdningen inför matchen mot Hammarby är viktig.

– Vår ambition är förstås att vara det spelförande laget i den här matchen, men vi ska vara uppmärksamma på att Hammarby inte är ett dåligt lag. Vi vet att de spelar ett försvarsspel som innebär att vi får jobba hårt för att komma till avslut, och är vi inte förberedda på den saken blir det är en riktigt tuff match, säger Robert Wedberg.

Eskilstuna GUIF vs IK Sävehof (H)

Publik 920

Domare Rickard Canbro och Markus Winberg

Robert Wedberg inför kvällens match

Det blir ett intensivt matchande i slutet på 2016 i Handbollsligan. Sävehof har tre matcher kvar att spela med start borta mot Guif i kväll.

– En intressant match, tycker tränaren Robert Wedberg. Guif är för bra för att underskattas, så nu vill det till att vi visar att vi vill finnas med i toppskiktet.

I tabellen är det sex lag (Alingsås, Kristianstad, RIK, Sävehof, Malmö och Lugi) som skapat en liten lucka till de två sista slutspelsplatserna. Sävehof har fem poäng tillgodo på sjundeplacerade Guif, och utgångsläget förstärker bilden av att det är en viktig match i Eskilstuna i kväll.

– Det finns inga hemligheter i det här, utan vi måste jobba med skärpa och samarbete i defensiven. Fungerar försvars- och målvaktsspel bra för oss har vi goda förutsättningar att lyckas framåt också, för så pass starka är vi, säger Robert Wedberg.

Efter kvällens match blir det annandagshandboll i Partille Arena då Hammarby gästar (avkast klockan 15.30) och sedan avslutas handbollsåret med match mot Skövde (borta) 29 december.

Höörs H65 vs IK Sävehof (D)

Publik 604

Domare Johan Gedda och Fredrik Johansson

Henrik Signells tankar inför matchen

Det blev ingen tid för vila och återhämtning för Sävehof landslagsspelare och tränare Henrik Signell efter EM – i kväll väntar Höörs HK H65 på bortaplan.

– För mig personligen är det skönt att vi börjar spela med en gång, men det är klart att vi som lag inte har optimala förberedelser inför den omstarten i serien. Det är mer än en månad sedan vi tränade ordentligt tillsammans, säger Henrik Signell.

Av landslagsspelarna vilar Olivia Mellegård. Hjärnskakningen hon ådrog sig under EM betyder att hon ännu inte är i träning utan fortsatt måste hålla sig lugn en tid.

Höör ligger fyra i SHE, sex poäng bakom Sävehof. Signell ser det som en riktigt svår uppgift:

– Höör har ett spelarmaterial med både topp och bredd. Det brukar bli tuffa matcher mot dem och jag förväntar mig att det blir så även i dag, säger han.

Men ambitionen är att agera på samma sätt som Sävehof brukar när det blir match.

– Vi vill spela vårt spel, men får samtidigt inte uppträda dumdristigt. Vi får se hur matchen utvecklar sig, men jag tycker att vi har en bra fysik och tillräckligt bred trupp för att vi ska klara av att agera som vi vill, säger Signell.

IK Sävehof (H) vs HIF Karlskrona

Publik 973

Domare Niclas Persson och Mikael Svensson

Robert Wedbergs ord inför matchen

Efter täta matcher mot topplagen Alingsås och Kristianstad väntar en annan typ av match – mot ett Karlskrona som slåss runt strecken för att undvika kvalplats och i bästa fall kliva upp på slutspelsmark.
– Karlskrona är ett svårbedömt lag. De har en av seriens bästa målskyttar i Lars Möller Madsen. Det är definitivt en motståndare att ha respekt för, men de har också mycket skador i laget. Vi får fokusera desto mer på vårt eget, säger Sävehofs tränare Robert Wedberg.

Sävehof ligger på sjätte plats i den jämna tabellen. Förlusten mot Kristianstad (20-22) svider förstås en del, men det var en tät match med två lag som höll ihop försvarsspelet bra.
– Det är väl första gången vi har två så fysiskt tuffa matcher efter varandra och även om det var en bra match hade vi kunnat göra det ännu lite bättre. Om vi haft samma skärpa som mot Alingsås hade vi mycket väl kunnat vinna, säger Robert Wedberg.

Han förväntar sig att insatsen mot Karlskrona ska gå i samma tecken som de senaste matcherna.
– Vi har hela säsongen strävat efter att spela som vi gjort mot slutet. Vi vill få spelet att hänga ihop under 60 minuter, och det måste vara ambitionen att hålla det på den nivån nu också så att det inte var tillfälligt vi höll ihop det bara för att vi mött just Alingsås och Kristianstad, fortsätter Wedberg.

På skadelistan finns fortfarande Johan Blickhammar. Han är igång och tränar lätt, men det återstår fortfarande en tid innan han är redo för spel.

IFK Kristianstad vs IK Sävehof (H)

Publik 4901

Domare Joakim Lindbratt och Tommie Moberg

IK Sävehof (H) vs Alingsås HK

Publik 2965

Domare Marcus Winberg och Rickard Canbro

Robert Wedberg inför matchen

När Alingsås HK blev svenska mästare för första gången var det Sävehoftränaren Robert Wedberg som ledde laget. Och även om han fortfarande kan medge att det var något speciellt är dagens uppgift att stjälpa sitt gamla lag.

– Det blir en rolig match. Mycket folk och fin inramning. Det kommer bli grymt och vi måste ha ett enormt fokus på det vi ska göra. Men gör vi det bra vet vi att det finns en möjlighet att slå Alingsås, säger Wedberg.

Sävehof vann med två bollar på bortaplan, och att segermarginalen var knapp vittnar också om att det är två jämna – och två bra – lag som möts.

– Det var skönt för oss att vinna i Ystad. Nu kan vi vara mer avslappnade och även om det är två topplag som möts är det också ett lag som leder serien, och eftersom det är Alingsås betyder det att vi slår lite ur underläge, fortsätter Robert Wedberg.

Det finns många saker som behöver fungera för att Sävehof ska kunna få Alingsås ur balans. Man pratar ofta om tålamod och kanske är detta den match där det bäst är lämpligt att använda den termen.

– Alingsås har ett bra försvar-, målvakts- och kontringsspel. Det är viktigt för oss att inte gå i fällan i deras offensiva försvarsspel, i alla fall inte för många gånger. Många motståndare fälls av tekniska fel mot just Alingsås, säger Wedberg.

Sävehofs tränare bedömer att bägge lagen har många potentiella matchvinnare.

– Det går inte inrikta sig på någon enskild spelare utan det gäller att ha fokus över hela banan, säger han.

Förutsättningarna är klara – matchen kan börja.

IFK Ystad vs IK Sävehof (H)

IK Sävehof (H) vs Redbergslids IK

Sävehof har blandat insatserna på sistone, men trots det har laget tagit poäng i de fyra senaste matcherna och ligger inför derbyt mot RIK på tredje plats i Handbollsligan.

Publik 2284

Domare Mirza Kurtagic 0ch Mattias Wettervik

Robert Wedberg innan derbyt

Tränaren Robert Wedberg tror på en sevärd tillställning i Partille Arena:

– Det finns förutsättningar för en härlig kamp. Det är fredag, derby och två lag som håller till på den övre halvan i tabellen. Förhoppningsvis har vi lärt oss något av premiären mot RIK, säger han.

I säsongens första match vann RIK över Sävehof med 32-26, men sedan dess har Partilles stolthet tagit fler poäng än ”de vita eleganterna”. Och Wedberg tycker att han har bra koll på kapaciteten hos fredagskvällens motståndare.

– De har framför allt ett grymt skytte. Sedan spelar de ett aggressivt och offensivt försvarsspel, så det finns en del för oss att bemästra.

Det är mycket skärpa och tålamod i spelet som blir Sävehofs recept mot RIK.

– Det vill till att inte luras av deras aggressiva spel. Och känslan är att vi ska klara av det. Samtidigt måste vi själva hitta ett spel bakåt som passar mot RIK, säger Robert Wedberg.

Närmast kommer Sävehof från två oavgjorda matcher – dels mot Aranäs på hemmaplan och dels mot Ricoh (borta).  Mot Aranäs var Sävehof i stor ledning flera gånger under matchen, men lyckades aldrig avgöra.

– Man vill alltid vinna, men det är inte alltid man lyckas. Senast mot Ricoh låg vi under större delen av matchen och hämtade bland annat in ett fyramålsunderläge, så i någon mån kanske man kan säga att det där jämnade ut sig för vår del, säger Wedberg.

Ricoh HK vs IK Sävehof (H)

Team Esbjerg vs IK Sävehof (D)

IK Sävehof (H) vs HK Aranäs

Publik 1431

Domare Niclas Widell och Jonas Åström

Roberts tankar innan matchen

Det är ingen tvekan om vad som står på agendan inför matchen mot Aranäs: Hitta tillbaka till grunderna efter missen i Lund.

– Det är gott att det kommer en match så här tätt, så att vi har möjlighet att ta revansch på oss själva, säger tränaren Robert Wedberg.

Sävehof hade sina chanser mot Lugi, men lyckades inte utnyttja dem och förlorade med nio bollar (31-22).

– Lugi var bra, mycket hetare i närkamperna. Så heta att de drog på sig några utvisningar i början men lyckades reda ut det och dra nytta av sin aggressiva öppning. Det visar vikten av att vilja vinna närkamperna. Men vill förstås aldrig att det ska bli så här, men när det inte stämmer kan det resultatmässigt rinna iväg, fortsätter Wedberg.

Mot Aranäs handlar det alltså om att studsa tillbaka till vinnarspåret.

Tittar man i tabellen är det stark fördel för Sävehof som fortfarande har kontakt med toppskiktet i Handbollsligan, men Robert Wedberg vill höja ett varningens finger för Aranäs.

– Vi måste vara beredda att göra jobbet som krävs. Aranäs är ett snabbt spelande lag och det vill till att inte ge dem fritt fram hur som helst. Då kommer vi få det besvärligt, säger han.

Hos Sävehof är vänsternian Johan Blickhammar fortfarande borta från spel. För övrigt är laget intakt.

IK Sävehof (D) vs Kristianstad HK

Publik 1383

Domare Hans Lejon och Erik Nielsen

Henrik Signell inför dammatchen

Efter förlusterna mot VästeråsIrsta i SHE och Larvik i Champions League stundar nu en viktig vecka för Sävehof. Först och främst gäller det att studsa tillbaka prestationsmässigt mot Kristianstad på onsdagskvällen, och sedan att få till en fullträff i Champions League mot Esbjerg till helgen.

– Vi vet att vi kan spela bra både anfalls- och försvarsspel, men försvaret fallerade senast mot Larvik. Den här veckan jobbar vi på att hitta tryggheten i spelet och vill väldigt gärna få det att fungera redan mot Kristianstad, säger tränaren Henrik Signell.

Förlusten mot VästeråsIrsta var den första i SHE den här säsongen för de svenska mästarna. Signell berättar att det var tufft mentalt och att inställningen därför inte blev hundraprocentig.

– Det var kanske en viktig påminnelse om att vi inte är odödliga i den här serien. Kan vi förlora mot VästeråsIrsta kan vi göra det mot Kristianstad också om vi inte gör det bättre. Fast jag är övertygad om att vi gör det bättre den här gången och hoppas att vi gör det tillräckligt bra för att vinna, säger han.

Veckan inleddes med ett träningspass som var mer inriktat på fysik och rehab än spelövningar.

– Vi är inne i slutet på en jobbig period och vill avsluta den snyggt. I viktighetsgrad är det ingen tvekan om att Champions League sticker ut, men vi vill göra bra saker redan mot Kristianstad för att få med oss en god känsla till helgen, säger Henrik Signell.

IK Sävehof (D) vs Larvik HK

Publik 1210

Domare Ana Vranes (AUT) Marlis Wenninger (AUT)

Henrik Signell inför matchen.

Fyra omgångar är spelade och Sävehofs Champions League-grupp är vad som brukar kallas ett getingbo. Alla fyra lagen har fyra poäng, och därmed torde det stå klart hur viktigt returmötet med Larvik är.

– Larvik kommer säkert försöka hitta på något utifrån hur förra matchen mot dem utvecklades. Det finns såklart saker som de vill göra bättre, men samtidigt är de precis som norska landslaget väldigt konsekventa i sin spelidé. Jag tror inte vi ska förvänta oss några revolutionära förändringar, säger Sävehofs tränare Henrik Signell.

Sävehof kommer till Champions League med en mindre bra SHE-match bakom sig. Förlusten mot VästeråsIrsta i onsdags nådde nästan samma nivå av uppmärksamhet som ett SM-guld, fast med skillnaden att Sävehof inte är vana att förlora…

– Man ska ha klart för sig att den här perioden sliter oerhört på våra spelare, både fysiskt och mentalt. Vi möter nya motståndare hela tiden och det är olika saker som blir viktiga. Tyvärr orkade vi inte ladda om och kom inte upp i nivå. Samtidigt gjorde VästeråsIrsta det väldigt bra, säger Henrik Signell.

Sävehoftränaren är inte allt för nedslagen av säsongens första förlust.

– På lång sikt är det kanske bra att få en påminnelse ibland att det kan vara så här tufft. Det är många stora lag i världen som under liknande perioder går på en mina och även om vi strävar efter att alltid vinna är vi inga maskiner som kan leverera hundraprocentiga insatser hela tiden, säger han.

I nästa andetag påpekar Signell att den matchen redan är glömd och att det nu är Champions League som gäller.

– Larvik är i gott slag och fin form. De har vunnit två matcher mot Esbjerg precis och vi kommer få en tuff kamp, säger han.

I Sävehofs lag är det fortfarande oklart om Emma Ekenman-Fernis kan spela. Hon ådrog sig en hjärnskakning förra helgen och vilade senast mot VästeråsIrsta.

VästeråsIrsta HF vs IK Sävehof (D)

Publik 268

Domare Emil Blanck och Johan Larsson

Inför matchen

I tabellen skiljer det en del, men trots åtta poängs försprång efter sju spelade matcher vill Sävehofs tränare Henrik Signell inte se torsdagskvällens bortamatch mot VästeråsIrsta som någon given tvåpoängare.

– De är tillräckligt bra för att vi ska kunna förlora om vi inte är där till hundra procent, säger han.

Med andra ord kommer Signell prata om att hålla koncentration uppe inför den här matchen.

– Det är läge att påminna oss om vad vi bestämde inför säsongen. Vill vi ta ytterligare ett steg i utvecklingen ska vi klara av att hantera såna här uppgifter. Då vill det till att vi mentalt är förberedda, säger han och fortsätter:

– Omständigheterna med mycket matchande kräver lite mer av oss. Vårt handbollskunnande tvivlar jag såklart inte på, men vi måste vara medvetna om att det här inte är någon lätt uppgift.

VästeråsIrsta ligger på sjunde plats i tabellen och är efter sju spelade matcher det näst mest offensiva laget i SHF (185 mål), bara Sävehof är vassare (209).

Efter den här matchen väntar en ny Champions League-kamp för Sävehof, returmötet med Larvik, söndag 15:00 i Partille Arena.

Lugi HF (H) vs IK Sävehof (H)

Sävehof tilldöms segern efter att Lugi spelat med en oregistrerad spelare. resultat 10-0 till Sävehof

Publik 1587

Domare Andrej Smailagic och Sandro Smailagic

Robert Wedberg inför kvällens match.

Det blir en intressant onsdagskväll i Handbollsligan. För Sävehof väntar toppmöte med Lugi på bortaplan. Seger skulle innebära att Sävehof går ikapp Lugi poängmässigt. Skulle Alingsås samtidigt slå Kristianstad hamnar de fyra bästa lagen på samma poäng i tabellen…

– Lugi är ett vasst. De spelar komprimerat och har gjort det bra så här långt. Men det har vi också gjort i perioder, så det här blir en kul match, säger Sävehofs tränare Robert Wedberg.

En bra period hade Sävehof onekligen senast mot Ystad.

– Det var en match vi fick kämpa oss in i. Det var inte mycket som stämde under 40 minuter, sedan fungerade allt under 20 minuter och det räckte. Vi har ett härligt go´ i laget och hade bra stöd från publiken, säger Robert Wedberg.

Sedan den matchen har det varit landslagsuppehåll. Det har inneburit hårt fysisk träning för att vara förberedda inför en matchintensiv avslutning på 2016.

Lugi har ännu inte förlorat i Handbollsligan. Enda poängtappen är oavgjorda matcher mot IFK Ystad (!) och Karlskrona. 187 insläppta mål är 34 färre än Sävehof.

– Lugi kanske har en liten fördel av hemmaplan, men vi känner att vi har möjlighet att vinna. Vi kommer försöka spela vårt spel där vi haft bra utdelning i det offensiva spelet. Nu möter vi Lugi som spelar kompakt försvarsspel, och kanske är det en fråga om vem som lyckas bäst i just dessa situationer, säger Robert Wedberg.

IK Sävehof (D) vs RK Krim Mercator

Publik 1212

Domare Jan Erik Leandersson (FIN) Mikael Lindroos (FIN)

Innan matchen sa Henrik Signell följande:

Halva gruppspelet är genomfört och hastigt och mindre lustigt ligger Sävehof sist i tabellen. Men det är tätt mellan lagen och nu är Sävehof ute efter revansch mot Krim. Lyckas laget blir tabellen genast en trevligare läsning.

Tränaren Henrik Signell har förstås studerat bildmaterial från förra helgens möte med det slovenska topplaget, och han har samma uppfattning som tidigare om motståndaren.

– Det låter konstigt, men Krim överraskade oss egentligen inte. De gjorde det vi hade förväntat oss, men vi lyckades inte hantera situationen som vi tänkt oss, säger han.

Det var den första halvleken som blev avgörande i den matchen. Krim gjorde 20-10 under de 30 första minuterna, och Sävehof kom så nära som till 32-29 innan matchen var över.

– Det finns saker i vårt spel som vi skall förbättra och vi har jobbat med dem under veckan, och fick dessutom bekräftat i matchen mot Boden att vi kan göra en bra första halvlek, säger Henrik Signell.

Det är avkast i Partille Arena lördag klockan 16.00.

– Det ska bli en helt annan match förra helgen, säger Signell.

IK Sävehof (D) vs Boden Handboll IF

Publik 815

Domare Jonas Torman och Glenn Korsár

Henrik Signell inför matchen

Det är Sveriges bästa lag mot svensk elithandbolls nordligaste lag. Och framför allt är det en match mellan två pigga lag.

– Det är bra att handbollen sprids över hela landet och Boden är dessutom ett lag som har staden bakom sig. De har fått en hausse däruppe, lockar publik och är duktiga att marknadsföra sig och jag tycker dessutom att de spelar en handboll med fart och fläkt. Det känns roligt med Boden i SHE, säger Sävehoftränaren Henrik Signell.

Fast mycket mer än så tänker Signell inte ägna åt motståndaren. Desto mer energi kommer läggas på det egna uppträdandet.

I Sävehof finns en besvikelse och revanschlusta sedan Champions League-matchen mot Krim, där de svenska mästarna förstörde möjligheterna till poäng genom en dålig första halvlek.

– Nu vill vi göra en riktigt bra första halvlek och sedan fortsätta bygga utifrån den. Just i den här matchen tror jag inte att det spelar så stor roll vilka spelare som får speltid, för hela truppen drivs av revanschbegär, säger Henrik Signell.

Det finns en tanke att låta spelare som fått mindre speltid under Champions League att få desto mer i den här matchen.

– Vi är inne i ett intensivt matchande och vissa spelare har fått mindre tid när det bränt till i Champions League. Därför är det roligt och viktigt att ge dem mer tid nu. Det behöver de för att fortsätta utvecklas och känna sig delaktiga i laget, säger Signell och fortsätter:

– Samtidigt kan vi inte spela med olika lag i Champions League och i SHE. Vi har respekt för Boden på samma sätt som vi har respekt för alla andra motståndare i SHE. Vi vet att vi behöver göra jobbet för att vinna och kommer vara väl förberedda när domaren blåser till spel.

RK Krim Mercator vs IK Sävehof (D)

Publik 1800

Domare Andrey Kaveshnik

IK Sävehof (H) vs Ystads IF

Publik 1715

Domare Niclas Widell och Jonas Åström

Sävehof mot Ystad innehåller ett par intressanta matcher i matchen – framför allt är det Jonas Larholm mot Kim Andersson men det är också brödrakampen Olle Forsell-Schefvert mot Eric Forsell-Schefvert.

– Och det blir en tuff match mot oss. Kim Andersson är en fantastisk spelare, men Ystad är ett bra lag för övrigt också. Man kan säga att det blir lite som när vi mätte Malmö tidigare i veckan – det är viktigt för oss att hålla fokus hela tiden, säger tränaren Robert Wedberg.

Om man börjar där – förlusten mot Malmö – så finns det ändå med ett par dagars perspektiv en del positiva inslag trots förlusten.

– Det var en bra match, och det vi kan lära är just att det är tufft i slutet av matcherna. Mot Alingsås lyckades vi hålla skärpan hela vägen och mot Malmö var det de som var lite vassare i slutet. Men i det stora hela var det spelmässigt bra, och det kan vi ha nytta av framöver, säger Robert Wedberg.

Naturligtvis har Wedberg analyserat Ystad. Och naturligtvis har Ystad analyserat Sävehof.

– Bägge lagen är nog lika bra förberedda, vi tycker att vi har koll på varandras styrkor och svagheter. Men i slutändan handlar det om vad vi gör på planen, vi måste vara där och engagerade i sextio minuter, säger Wedberg.

Att mycket i förhandssnacket handlar om Jonas Larholm och Kim Andersson ser Sävehofs tränare inte som något konstigt:

– Det är två bra spelare, ungefär med samma sätt att spela med god blick för vad som händer på planen och med kapacitet att sätta lagkamrater i bra lägen. De har gjort mycket för svensk handboll, är födda samma år och har dessutom spelat tillsammans, säger han.

Men vem är starkast..?

Skövde HF vs IK Sävehof (D)

Publik 1376

Domare Hans Lejon och Erik Nielsen

Henrik Signell inför kvällens match

Den intensiva perioden med matcher fortsätter för Sävehofs del med Skövde (borta) som motståndare i kväll. Tränaren Henrik Signell är på det klara med vad han vill att laget skall prestera:

– Försvarsmässigt har vi varit bra på slutet, och det är på samma sätt vi vill fortsätta. Anfallsmässigt är det saker som vi just nu vill ha bättre flyt. Det handlar om att förflytta bollen snabbare, vara tydliga mot varandra och förstås att gå för fullt när vi får rätt lägen, säger han.

Fokus läggs såklart på det egna spelet, men Henrik Signell berättar att han lägger mer tid på att analysera motståndare den här säsongen än vad han gjort tidigare.

– Egentligen har jag trappat upp det år för år. Det är en utbildning och vanesak för spelare och kunna ta till sig information, och vi ser det som speciellt viktigt nu när det är tätt mellan matcherna, fortsätter han.

Skövde har startat seriespelet med tre vinster och två förluster, och smällen mot Heid senast (22-26) innebär att det blir en revanschsugen motståndare som Sävehof ställs mot.

– Vi har mött Skövde många gånger och har koll på hur de agerar, men samtidigt har både de och vi en del nya spelare och det är klart att vi hela tiden behöver uppdatera analysen av motståndare, säger Henrik Signell.

Det är avkast i Skövde Arena klockan 19.15.

HK Malmö vs IK Sävehof (H)

Publik 1067

Domare Richard Canbro och Markus Winberg

IK Sävehof (D) vs Team Esbjerg

Publik 1835

Domare Péter Horváth (HUN) och Balázs

Innan matchen sa Henrik Signell följande:

Efter förra helgens lyckosamma start i Champions League är det många sköna känslor i Sävehof inför dagens match mot Esbjerg. Fast förberedelserna kunde varit bättre – eller rättare sagt, toppmatchen i SHE mot Lugi i onsdags blev inte riktigt som tänkt annat än att poängen stannade i Partille.

– En riktig skitmatch, säger tränaren Henrik Signell. De är svårt att veta vad som satt kvar i kroppen och huvudet efter urladdningen i Larvik, och hur mycket tankar vi hade på den här matchen. Men mot Lugi var vi inte där med huvudet, därför var det en jobbig match.

Spelmässigt blir det en helt annan handboll i dag – det är i alla fall vad Henrik Signell förväntar sig.

– Esbjerg spelar en annorlunda handboll, även om den inte är revolutionerande. Det är en skandinavisk handboll som vi är förberedda på, fortsätter Signell.

För både Sävehofs spelare och publik finns det ett par bekanta ansikten i ”fel” tröja den här dagen. Filippa Idéhn och Jenny Alm spelar numera i Esbjerg.

– Vi känner till deras styrkor och svagheter. Återstår att de om det är en fördel för oss eller om det blir tvärtom, säger Henrik Signell och säger samtidigt att det ska bli kul att möta gamla sävehofare.

Avslutningen på veckan har varit lite annorlunda än en normal vecka för Sävehofs spelare. Torsdagseftermiddagens träning flyttades till lördag.

– Det är en intensiv period och spelarna behöver ha tid för återhämtning också. Vi tycker att detta känns som ett bra upplägg, och det är inte bara Filippa Idéhn och Jenny Alm vi ska hålla koll på i Esbjerg. De har flera duktiga spelare och vi behöver absolut komma upp i nivå jämfört med i onsdags för att ha en chans i den här matchen, säger Henrik Signell.

IK Sävehof (H) vs Ricoh HK

Publik 1760

Domare: Sandro Smailagic och Andrej Smailagic

Inför matchen sa Robert Wedberg följande:

Segern mot Alingsås (borta) i förra veckan var på många sätt ett styrkebesked, men nu vill det till att bevisa att det också finns en jämnhet i prestationerna. Tränaren Robert Wedberg är medveten om att det krävs mycket av laget mot Ricoh i kväll.

– Vi har haft vår genomgång och vet var vi har Ricoh. Men framför allt gäller det att vi släpper loss vårt spel fullt ut och inte slår oss till ro och tror att det ordnar sig bara för att vi gjorde en bra insats mot Alingsås, säger han. Om man ska lyfta fram positiva saker från Alingsåsmatchen är det förstås svårt att blunda för Jonas Larholms insats. Samtidigt vill Robert Wedberg också hylla kollektivet.

– Det är en styrka att vi har många spelare som kan kliva fram som Jonas Larholm gjorde i den matchen, men framför allt är alla med och bidrar. När vi uppträder så blir det svårare för motståndaren att få grepp om oss, säger Robert. Han påtalar hur viktigt den saken är – egentligen mot alla lag men just nu framför allt mot Ricoh.

– Det är ett välutbildat handbollslag med många duktiga spelare, säger han.

Man brukar säga att anfall är bästa försvar, och den taktiken har Robert Wedberg tagit fast på. Han vill att Sävehof ska styra tempot i matchen.

– Det har vi lyckats med i stort sett i alla matcher utom mot RIK. Senast mot Alingsås var det hårt i första halvlek, och vi hamnade i fyramålsunderläge två gånger men lyckades behålla lugnet. Det är också en styrka, säger han.

Det har blivit fyra segrar i Handbollsligan så här långt. Kommer den femte mot Ricoh? (svaret på den frågan blev ett rungande JA!)

IK Sävehof (D) vs Lugi HF (D)

Publik 1760

Domare: Mirza Kurtagic och Mattias Wetterwik

Inför matchen sa Henrik Signell följande:

Det är ingen tvekan om att det är gott om självförtroende i Sävehof inför matchen mot Lugi. Champions League-segern mot Larvik är det säkert många som vill suga på ett tag, men nu gäller det att koppla bort de tankarna och satsa helhjärtat på toppmatchen i SHE.

– Det här är en tidig seriefinal och det blir kul. Vi har haft många tuffa matcher mot Lugi och förlorat mot dem dessutom, så vi vet vad som krävs, säger tränaren Henrik Signell.

Han säger med bestämdhet att resultatet från träningsmatchen i september lagen emellan (seger 33-7) inte kommer upprepas.

– Det kan vi glömma direkt. Lugi är ett bra lag. De drar gärna ner tempot och har ett tungt sätt att spela försvar. Det krävs att vi är på tå om vi ska vinna, att vi gör det bra helt enkelt, säger Henrik Signell. I det här läget kan det faktiskt vara klokt att återkoppla till Champions League-matchen mot Larvik, för där gjorde Sävehof många rätt. Framför allt i den andra halvleken då Sävehof hämtade in ett fyramålsunderläge till tremålsvinst.

– Vi gjorde en del fel bakåt i första halvlek som vi borde kunna undvika när vi förberett oss som vi gjort. Vet inte om det berodde på frustration, men positivt var att vi inte låg under med många mål och vi kände att det fanns mycket att förbättra, förklarar Henrik Signell.

När den insikten går att omsätta i handling kan mycket hända. Matchen mellan Sveriges två just nu bästa damhandbollslag följs av ännu en toppmatch i Partille Arena. På söndag väntar Esbjerg i Champions League.

– Vi har en bred trupp och satsar både på SHE och Champions League, klargör Henrik Signell.

Larvik HK vs IK Sävehof (D)

IF Hellton vs IK Sävehof (D)

Publik 729

Domare: Mohamed Abdulkadir och Johan Gedda

Alingsås HK vs IK Sävehof (H)

Publik 2045

Domare Mirza Kurtagic och Mattias Wettervik

IK Sävehof (H) vs Eskilstuna GUIF

Publik 1435

Domare: Rickard Canbro och Markus Winberg

 

Inför matchen sa Robert Wedberg följande…

Sävehof har öppnat säsongen fullt godkänt. Det är tränaren Robert Wedbergs bedömning efter fyra poäng på tre matcher.

– Det känns som att vi hållit ihop laget bättre och bättre. Vi är inte där som vi vill vara, men utvecklingen går åt rätt håll, säger han.

När Robert Wedberg går in i en lite djupare analys är det framför allt sekvenser i andra halvlekarna mot Skövde och Hammarby som han är nöjd med.

– Vi har haft 15-20-minutersperioder där vi spelat bra. Mot Skövde blev vi kanske lite naiva och lät dem komma in i matchen igen, men mot Hammarby var det annat som gjorde att det blev lite tätare i slutet. Vi fick en dubbelutvisning när vi ledde med sju mål, och det var då de hämtade in en del men den gången kändes det ändå mer stabilt, säger Wedberg.

Det har varit en del förkylningar och sjukdomar som drabbat laget, och mot Hammarby senast saknades Victor Fridén, men nu ska alla spelare vara friska igen. Och det kan behövas mot Guif som öppnat serien bra.

– Det är ett annorlunda Guif den här säsongen. De har spelare som är väldigt kvicka, explosiva och energiska. De spelar ett offensivt försvarsspel och vill stressa motståndaren till misstag så att de själva kan kontra. Det vill till att förhålla sig till den saken, annars kommer det bli tufft att hänga med, säger Robert Wedberg.

Uppsnack ikväll 18:30 i John Scott´s

IK Sävehof (D) vs Skuru IK

Publik 870

Domare: Rickard Canbro och Marcus Winberg

Inför matchen sa Henrik Signell följande:

Vill man leta fel kan man anmärka på att Sävehof haft det tufft i inledningen av de första matcherna i SHE. Och vill man blunda för faktum noterar man kort och gott att Sävehof är obesegrat. En mer objektiv analys hamnar sannolikt någonstans däremellan.

– Vi har varit trögstartade men det kan lätt bli så i början av säsongen. Många är spelsugna, vi har tränat mycket och länge och sett fram emot matcherna. Då blir det en iver på alla möjliga sätt, säger tränaren Henrik Signell.

Men spelet har lyfts längre in i matcherna, och Signell känner ingen anledning till oro.
– Sista 45 minuterna mot Heid i onsdags var riktigt bra säger han.

I dag ställs Sävehof mot ett Skuru som vill ha revansch på sin insats från i onsdags, då Kristianstad slog finalisten från i våras.
– Jag har sett den matchen och tycker att Kristianstad gör det riktigt bra, säger Signell.

I det egna laget lyfter Sävehoftränaren gärna fram några av de yngre spelarna: Thess Krönell, Emma Ekenman Fernis och Olivia Mellegård.
– Dom har tagit ett steg till i sin utveckling och tar verkligen upp kampen på sina respektive positioner. Det gör att konkurrensen hårdnar och att vi får jobba med att utnyttja respektive individs styrkor ännu bättre, säger han.

I vanlig ordning handlar det om att fästa vikt vid det egna lagets spel i större utsträckning än motståndarens. Men Henrik Signell säger också att man måste ta hänsyn till hur Skuru agerar.
– Vi tror förstås på det vi gör, men vi både vill och behöver ha koll på motståndaren också. Den respekten har vi för alla lag vi möter, säger Henrik Signell.

BK Heid vs IK Sävehof (D)

Publik 346

Domare: Tommy Moberg och Joakim Lindbratt

Hammarby IF vs IK Sävehof (H)

Publik 932

Domare: Rickard Canbro och Markus Winberg

IK Sävehof (H) vs IFK Skövde

Publik 3700

Domare: Mattias Wetterwik och Mirza Kurtagic