Bra försvarsspel är nyckeln till fina prestationer, brukar det heta. Inför den första semifinalen mot H65 Höör berättar därför målvakten Isabella Mouratidou bland annat om tankarna inför finalreprisen, avancemanget från kvartsfinalserien och hjärnskakningen som höll henne borta från spel under en period tidigare i år.
På fredagskvällen inleds semifinalspelet för IK Sävehofs damlag. Vägen dit gick via en kvartsfinalserie mot Skara som slutade med stabila 3-0 i matcher.
– Det kändes ändå tryggt. Vi hade bra koll på vad vi skulle göra och hur vi skulle stå upp emot Skara, säger Isabella Mouratidou.
– Vi fick till försvarsspelet och det vi hade tränat på. Vi tog bort deras farligaste spelare och det löste sig.
På förhand var Sävehof tydliga favoriter inför den matchserien. Med det följer en viss förväntan om att laget ska prestera och nå nästan runda, vilket spelarna hanterade fint.
– Det är klart att det alltid finns lite press, det får man väl säga, men jag upplevde ändå att vi var väldigt ödmjuka inför uppgiften. Vi visste att Skara ändå är ett bra lag och att vi behövde göra det som krävdes, vi hade inte bara kunnat ställa in skorna på planen.
Som helhet har det varit en intensiv säsong med matchande i såväl serie- som Europa-spel. ”Bella” upplever det som en resa med både toppar och dalar men som nu har stabiliserats.
– Det har varit lite upp och ner, tycker jag. Vissa matcher har det väl varit lite tufft och vissa har gått lite lättare, men nu tycker jag att vi har hittat vårt spel lite mer och hur vi ska göra för att toppa.
Skapar det en harmoni i gruppen?
– Ja, det får man säga att det gör. Tillsammans har vi en väldig trygghet i vårt lag och vi jobbar väldigt mycket med att det ska vara positivt och energifyllt hela tiden, samtidigt som vi ska vara ödmjuka inför uppgifterna.
Sett till räddningsprocent i seriespelet har Mouratidou noterats för 39% och själv tycker hon att de individuella prestationerna har varit varierande om vi kollar på säsongen som helhet med spel i de olika turneringarna.
– Det har varit lite blandat. Speltiden har ju varierat väldigt mycket, men jag tycker ändå att min egna känsla är att det har gått hyfsat.
I grundserien blev det endast spel i 13 av matcherna för målvakten. Med två andra skickliga målvakter i A-truppen har konkurrensen om speltid varit tuff, men den fragmenterade speltiden förklaras även av den hjärnskakning 21-åringen drabbades av i EHF-cupmötet med ungerska Siofok i slutet av januari.
– Jag har haft hjärnskakning innan och det är en tuff situation. Det är väldigt obehagligt. Jag tyckte att det var väldigt jobbigt att den kom mitt i och det var ett långt uppehåll jag fick. Det var tre och en halv vecka som jag var borta och det är tufft. Man vet inte hur huvudet kommer reagera när man sedan ställer sig, men nu funkar det.
Huvudskador är en känslig historia där utgången kan vara oviss. Därför är det extra kul att se Isabella Mouratidou briljera i målet på det sätt hon gjort sedan återkomsten, vilket vi inte minst fick se i kvartsfinalserien mot Skara.
– Vi trodde att det skulle lösa sig. Samtidigt var det här min tredje hjärnskakning och då blir det att man får lite mer tankar och kanske tar några extra dagar för att vara helt säker på att det inte blir någonting.
Första steget är att vila så att vardagen fungerar problemfritt innan man växlar upp det handbollsmässiga.
– Man vilar så mycket som möjligt. Ända fram till att man känner att huvudvärken är borta och att det inte finns något som stör. Jag började jobba en dag, men då fick jag gå hem direkt för att det var för mycket ljud runt mig. Då var det bara att vila. När jag kände att det funkade så fick jag börja med hjärntrappan, börja småcykla lite och sen öka genom att vara med på målvaktsuppvärmning och passa innan jag fick ställa mig i målet igen.
”Bella” är inte den enda målvakten i handbollsvärlden eller ens i Sävehof som drabbats av hjärnskakning i samband med att motståndarens avslut träffat huvudet den här säsongen. Utökad skyddsutrustning och ökade straff på skyttarna har bland annat diskuterats för att hitta åtgärder åt denna problematik.
– Jag tycker att det är något man kan införa, att man ska få ha huvudskydd som målvakt. Och att man ska få något mer om man skjuter målvakten i ansiktet, speciellt när målvakten är stillastående. Självklart kan man inte straffa allt hela tiden, men det är väldigt mycket skott i huvudet på målvakter nu för tiden och det är farligt. Det är klart att vi också behöver känna att vi ska få skydda oss, men det är någonting vi får jobba på med.
Som sagt är Sävehofs nummer tolv nu tillbaka i fin form och på fredagskvällen är det dags för laget att ta sig an H65 Höör i det första semifinal-mötet. Förra året ställdes lagen mot varandra i finalen i Scandinavium – då var det laget i gulsvart som fick lyfta bucklan men den här säsongen har det ännu inte blivit någon seger mot Höör.
Vad behöver ni få till för att ändra på det?
– Det är väl att få allting att klaffa. Vi ska sätta försvarsspelet och sätta bollarna framåt, anfallet ska funka. Det är klart att de har 2-0 mot oss under säsongen, men vi får gå in och låtsas som om de inte har det och bara starta om. Vi får också plugga på bättre hur vi ska lösa vissa spelare i deras lag, vilka som är farliga och hur vi ska göra i vissa situationer som uppstår under match. Nu är det semifinal och allting kan hända!
Semifinal 1 mot H65 Höör spelas i Eslövshallen med matchstart klockan 18:10 på fredag 19:e april.
– Erik Malmqvist