Abbe om Partillebohallen

Han har varit delaktig i klubbens utveckling sedan mitten av 70-talet. Han brukar kallas för Mr Sävehof.

Stefan ’Abbe’ Albrechtson har varit med på hela den fantastiska resan som bland annat inneburit 50 säsongers spel i Partillebohallen. Men nu går den epoken i graven, en ny era in-leds.

– Om ett tag kanske jag blir lite nostalgisk när jag ser tillbaka på Partillebohallen, säger klubbdirektören. Men just nu är det bara glädje och förväntan över att flytta till Partille Arena.

 För Stefan Albrechtson är historien viktig, nödvändig att förstå för att begripa det som sker i dag. När han kom till klubben som konsulent på deltid 1979 var Sävehof en liten förening med få lag. Sedan växte man, fortsatte att växa, blev en stor klubb, utvecklades till en storklubb och är i dag världens största handbollsförening.

– Jag pluggade på Handels parallellt under det första året, minns Albrechtson, som väl egentligen aldrig kallas för något annat än ’Abbe’.

Det var legendariske Gunnar Quist som rekryterade ’Abbe’. Själv slet han dygnet runt för föreningen med både stort och smått.

– Det blev mitt jobb att hitta nya ungdomar som ville spela handboll. Jag besökte varenda mellanstadieklass i kommunen minst två gånger och på bara nått år hade vi över 100 lag i skolhandbollen och 50 lag i Sävehof.

Så dags hade Stefan Albrechtson hoppat av studierna och gått in på heltid i Sävehof.

– Farsan var bekymrad när jag lämnade Handels. Han trodde väl inte att det fanns någon framtid för mig i Sävehof, men det har ju fungerat, hahaha…

I Sävehof blev man tagna på sängen när så många nya spelare dök upp, det fanns ingen beredskap för att bemöta det explosionsartade intresset.

– Vi växte för snabbt i början, erkänner ’Abbe’. Vi hade inget material, inga ledare och ingen organisation för att ta hand om alla.

– Vi var inte förberedda på succén och hade egentligen inte kvaliteten för att ta hand om allt. Men på något sätt gick det ändå…

Redan från 1975 tränade ’Abbe’ själv en handfull lag och 1979 tog han över som herrtränare under fyra säsonger som kulminerade med avancemang till allsvenskan.

Sävehofs historia kan naturligtvis inte heller skrivas utan att man framhåller betydelsen av Partille Cup. Också här spelade Stefan Albrechtson en viktig roll.

– Gunnar Quist gjorde ju ett försök redan 1963, men det fungerade inte av olika anledningar. Men 1970 drog han igång Partille Cup i gång igen och det blev riktigt stort.

När cupkonkurrenterna flyttade fram sina positioner, svalnade dock intresset för Partille Cup och 1979 hade antalet lag sjunkit från 500 till 170.

– Quist var inne på att lägga ner, det bar sig inte ekonomiskt. Men vi bestämde oss för att göra ett sista försök.

Istället för att bara rikta in sig mot lag från Sverige, Norge och Danmark valde man också att skicka broschyrer och inbjudningar över hela världen och lyckades locka lag från till exempel Kuwait, Tjeckien, Polen, Jugoslavien, Nigeria och Taiwan.

– Partille Cup hade dött om vi inte fått hit de internationella lagen, menar ’Abbe’.

I dag är Partille Cup störst i världen, har flyttat till Göteborg och är naturligtvis en omistlig inkomstkälla för Sävehof – men hela den berättelsen är en annan artikel.

Gunnar Quists betydelse?

– Den går inte att överskatta. För mig var han den som skapade intresset för handboll, han gav mig förtroende, han hade bra värderingar och utan honom hade jag garanterat inte suttit här i dag.

Under åren som gått har Sävehof etablerat sig som en dominant inom svensk handboll, framgångarna har varit oräkneliga på både herr- och damsidan. Partillebohallen har byggts om vid flera till-fällen, publikkapaciteten har fördubblats, antalet anställa i klubben har vuxit från en till 15, kansliet har flyttat flera gånger och det som var ett rum från början är i dag tio.

På det sportsliga planet har Sävehofs resa gett elva SM-guld på damsidan, kanske tolv redan på söndag, och fem titlar för herrarna.

Stefan Albrechtson har naturligtvis ingen annan ambition för klubben än att framgångarna ska fort-sätta nationellt, men visionen är dessutom att a-lagen ska etablera sig ännu mer i Europa-spelet.

Flytten i höst till Partille Arena är en naturlig del i klubbens utveckling.

– De första tankarna föddes för 15 år sedan och för fem år sedan började jag på allvar tro att det här skulle bli verklighet. I dag är vi framme och det är en slags slutstation, Partille Arena kommer ju att vara vårt hem under de närmaste 50 åren.

Varför är flytten viktig?

– Partillebohallen är sliten och håller inte måttet på något plan, varken för spelare, åskådare eller personal. Vi vill kunna erbjuda publiken en helhetsupplevelse, något mer än bara handboll. I nya arenan kommer det att finnas restaurang, pub, gym, bowling, konferensmöjligheter och mycket mer.

Dessutom kommer Partille Cup, som i dag har sina lokaler vid motorvägen i Kallebäck, att flytta kontoret till nya arenan – hela Sävehof-familjen blir samlad igen.

Hur ser du invigningen i höst framför dig?

– Ett dubbelarrangemang med match för både herr- och damlaget. En fullsatt hall där alla 4 100 åskådarna är klädda i gult, en handbollsfest! Och så ska vi ju vinna matcherna så klart…

För Partillebohallen väntar nu både renovering och rivning. En tajtare hall med trädgård på taket blir kvar. Men sedan ska det byggas bostäder på flera av ytorna och ett höghus ska uppföras på en del av tomten.

– Det är en epok som går i graven, säger ’Abbe’, ännu så länge utan någon sentimentalitet i rösten.

– Just nu längtar jag bara till Partille Arena, det kommer att bli så fräckt och så bra! Vi sätter punkt i Partillebohallen efter en 50 år lång resa. Men i samma stund inleder vi en ännu mer spännande resa, det som har varit har varit, nu blickar vi framåt.

’Abbes’ spelarfavoriter:

• Peder Järphag

”Jag har ju en väldigt speciell relation till honom. Hade honom själv under åtta, tio år som tränare. Sedan minns jag att han gjorde 17 mål i a-lagsdebuten som 16-åring. Han tillhör samma generation som Magnus Wislander, Staffan Olsson och Ola Lindgren, men i min bok var Peder nummer ett, han var kort sagt bäst i världen.”

• Daiva Zinkeviciene

”En fantastisk spelare! Hon hade gjort 50 landskamper för Sovjetunionen och var ansedd som värl-dens bästa, alla lag ville ha henne. Att hon valde oss som låg i division 2 på den tiden är fortfarande en gåta. Man kan säga att Daiva var den som banade vägen för den utvecklingen våra tjejer haft sedan dess.”

’Abbes’ höjdare:

• ”När vi gick upp i elitserien med herrarna 1987 (efter seger i slutkvalet mot HK Cliff, Katrineholms AIK, Vikingarnas iF, IK Hellas och IFK Kristianstad) med Håkan Darth som tränare. Vi hade massor av egna produkter i laget och det var spelare jag själv varit engagerad i under många år. Vi gjorde det som ingen trodde var möjligt, växte ut till något mer än en kvartersklubb.”

• ”När tjejerna gick upp i elitserien 1991 med Ilija Puljevic som tränare. En fantastisk känsla när vi tog det klivet på damsidan också. Sedan lyckades det laget bara två år senare fixa klubbens första SM-guld på seniorsidan, efter seger med 3-1 i matcher mot Irsta. Då förstod alla att Sävehof var en förening att räkna med.”

160524_abbe_pbo

Stefan Albrechtson och Partillebohallen, två viktiga beståndsdelar i Sävehofs resa de senare 50 åren. Men nu går hallen i graven, men ’Abbe’ följer så klart med till nya Partille Arena. Foto: TORE LUND

Epilog

I början av 90-talet fanns det inte så många idrottshallar att tillgå i Partille kommun och det var tufft med träningstider. Då fanns exempelvis inte Quist Idrottshall, Öjersjö IH, Ugglums IH eller Vallhamra Sporthall. Med Sävehofs höga ambition att nå en topposition inom svensk handboll kom idén att införa morgonträningar för A-ungdom och juniorer. Så under nästan tio år mellan kl 6-7:30 i Partille Idrottshall (senare Partillebohallen) ”fostrade” Lars-Erik Säll några hundra spelare på vägen att sätta det nya Sävehof.

Detta var föregångaren till det som senare blev Partille Handbollsgymnasium med start i början av 2000-talet.

Partillebohallen har också varit startpunkten för hela Sävehofs unika reseprogram. Alltsedan mitten av 70-talet har Sävehof årligen samlat 1000-1500 spelare, ledare och föräldrar till olika destinationer i Europa. Med hjälp av Partille Cup har Sävehof haft utbyte med 33 länder. Ingen annan svensk klubb är i närheten av detta.

TORE LUND

tore@yelowshark.se

Fler nyheter

Med 38–28 som slutresultat säkrade IK Sävehof andra segern i..

I det första kvartsfinalmötet i European League bjöds det på..

Två matcher in i kvartsfinalserien har Sävehof och Hallby vunnit..

IK Sävehof vann första mötet med IFK Kristianstad i SM-slutspelets..