Bakgrund till nomineringen:
Handbolls-VM
Detta skrivs mitt under pågående VM hysteri där Göteborg har stått värd för bl.a. Sveriges gruppspel i Handbolls VM. Att Handbolls-VM spelas i Sverige och i Göteborg är Stefan starkt bidragande till. På ett helhjärtat och osjälviskt sätt har han arbetat för detta under flera år och verkligen kunnat dra nytta av alla sina internationella kontakter mycket upparbetade genom Partille Cup. Stefans kontaktnät inom den internationella handbollsvärlden är unikt och han var en stark del i den presentation inför de röstberättigade delegaterna som avgjorde att Sverige fick stå som värld för detta stora mästerskap.
Partille Cup
Stefan Albrechtson är också personen bakom Partille Cup som går av stapeln under en vecka i juli i Göteborg. Ungdomsturneringen som lockar ca 20 000 (år 2010)ungdomar från alla 6 världsdelar till Göteborg, för att under en vecka spela handboll och skapa vänskapsband till varandra. Till Göteborg kommer inte bara spelare, utan även massmedia, föräldrar, domare från hela världen, för att få vara med om denna gigantiska fest. Göteborg får förutom fullbokade hotell möjligheten att visa upp sig som evenemangstad nr 1. Partille Cup engagerar även ett stort antal Göteborgs ungdomar som får möjlighet till sommarjobb under veckan.
Övriga projekt
Stefan har även startat upp projekt som; Handball AID, Olympic Solidarity Project och Partille Cup Kenya Trophy, som visar på ett solidarisk ansvarstagande för länder där ungdomar inte har samma möjligheter som andra, där handbollens glädje är det som får stå i centrum och barn/ungdomar får en chans att glömma vardagen för en stund. Stefan visar här på ett samhällsengagemang som sträcker sig vida utanför Göteborg, Sveriges gränser.
Champions League
Stefan Albrechtson är också den som arbetat för att Sverige skall ha en direktkvalificering till handbollens ”finrum”, Champions League. I Göteborg har storklubbar som bland annat Montpellier, Viborg, Hamburg, Bodcnost, Vezsprem, Ciudad Real spelat mot svenska klubbar, både på damsidan som herrsidan.
Allt det här sammantaget har gjort att Göteborg som stad idag räknas som ”navet” i Sverige (även internationellt) för handbollen. Stefans brinner för handbollen. Hans osjälviska sätt och hårda arbete för att genom handboll, ge ungdomar från alla världens hörn samma möjligheter. Hans stora samhällsengagemang där han ser att handbollen inte bara kan sprida glädje utan även vara med och bidra till en bättre värld.
Partille Cups historia
Under fyra dagar i augusti 1963 arrangerade IK Sävehof en föregångare till Partille Cup, JuniorCup 63, för 40 lag från 8 olika nationer. Turneringen ägde rum i Partille vid Vallhamra idrottsplats.
Det regnade och haglade och gräsplanerna blev totalförstörda under spelet. Klubben trodde aldrig att man skulle kunna upprepa tävlingen, men rektorn för Vallhamraskolan ordnade till så att det blev asfalterade ytor vid Vallhamraskolan. På dem kunde man spela i alla väder.
Sävehof ville starta denna turnering redan 1963, men fick inte sanktion från Svenska Handbollförbundet, för ”i en sådan tävling som klubben skissade, skulle inga lag vilja delta”.
Turneringen kom igång på nytt 1970, nu under namnet Partille Cup. Med hjälp av en dubliceringsmaskin i källaren så kunde man skicka ut över 900 inbjudningar till alla möjliga adresser. Det kom 140 lag från 8 nationer – både pojkar och flickor. Inte kunde man väl 1963 drömma om att Partille Cup skulle bli föregångaren till alla liknande turneringar i världen oavsett idrott. Hur många miljontals nya kontakter mellan människor från både lika och främmande kulturer som har skapats kan inte uppskattas. Numera besöks Partille Cup av 20 deltagare fördelat på 1050 lag från ett 50 tal nationer.
Idag spelas turneringen helt I Göteborg med Heden som bas, ett unikt upplägg med många fördelar men främst är det närheten till allt.
Partille Cups mission:
”Att sprida handbollen internationellt och med Partille Cup som mötesplats skapa förståelse och kunskap om skilda kulturer och sätt att leva mellan världens handbollsspelande ungdomar. ”
Kenya Trophy
År 2003 deltog Kenya för första gången i Partille Cup. Laget var Mount Kenya HC och dess ledare, Julius M Ndirangu, hade planerat för den här resan i många år.
Julius hade länge arbetat med att starta upp handboll i byarna i Kenya och ofta spelades det vänskapsmatcher mellan byarna. Efter Partille Cup besöket så var Julius fylld med motivation och 2006, när fler byar hade börjat spela handboll, så organiserade man en turnering med 29 lag där minst ett lag från varje by deltog.
År 2007 utbröt det oroligheter i landet efter presidentvalet. Våldsamheter spreds i landet och de som bodde i byarna fick under en lång tid inte den hjälp de tidigare fått med mat och andra förnödenheter. Julius bad då Partille Cup om hjälp och sedan dess finns ett nära samarbete mellan Mount Kenya HC och Partille Cup som nu startar en handbollsturneringen Partille Cup – Kenya Trophy. Tanken är att turneringen skall bli en höjdpunkt på året för framför allt de spelare som inte har möjlighet att kunna åka till Partille Cup under sommaren.
Handball AID
Handball AID är ett projekt där material samlas in och sedan skänks vidare, eller förmedling av insatser från andra lag eller föreningar som vill hjälpa till de behövande.
Olympic Solidarity Project ”Handball for future youths”
Stefan har tillsammans med det Internationella Handbollförbundet (IHF) startat ett projekt kallat ” Handball for future youth ”. Projektet stöds av Internationella Olympiska Kommittén.
Syftet med detta projekt är att ge länder, där handbollen inte är fullt utvecklad, en chans att få en plattform för handboll. Vi vill skapa ett livslångt intresse för idrott och framför allt handboll. Vi vill också ge ledare och spelare en grundutbildning i handboll i både teori och praktik. Spelarna skall också bli inspirerade, inte bara i sin roll som spelare, utan också att vilja bli en framtida ledare som påverkar skolor och lärare/vuxna/ledare att bilda klubbar, starta tävlingar och undervisningar.